Μπορεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να δηλώνει ότι έχει αυξηθεί το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, ωστόσο σε πολλές περιοχές της χώρας, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική και δυστυχώς δεν προβλέπεται να αλλάξει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ήπειρο όπου η προκήρυξη 530 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, προβλέπει μόνο 36 θέσεις για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα προβλέπει εννιά νέες θέσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», έντεκα νέες θέσεις για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έξι νέες θέσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, δυο για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τέσσερις για το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών.
Αυτός ο αριθμός δεν αντιστοιχεί στις θέσεις των οργανισμών και των αναγκών του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ): «Η κυβέρνηση κατά συνέπεια να μη διερωτάται γιατί κανείς δεν υποβάλλει τα χαρτιά του για θέσεις που από τα πράγματα το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η υπερεργασία και η εξουθένωση σε ένα συνολικά επικίνδυνο περιβάλλον».
Μάλιστα η ΕΙΝΗ εκτιμά ότι η κυβέρνηση συστηματικά και με σχέδιο απαξιώνει το ΕΣΥ, αποδυναμώνοντας και μετατρέποντας τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία σε «κέντρα εφημερίας» που απλώς θα διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά.
Τραγικά κενά και στο ΠΓΝ Ιωαννίνων
Είναι χαρακτηριστικό της ιατρικής στελέχωσης των νοσοκομείων στην Ήπειρο ότι ακόμα και στο ΠΓΝΙ – δηλαδή το νοσοκομείο ναυαρχίδα στην περιοχή επί 265 προβλεπομένων θέσεων γιατρών ΕΣΥ, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 142 (54%), ενώ 20 κατέχουν προσωποπαγή θέση και 42 έχουν προσληφθεί σαν επικουρικοί. Ακόμα και …αθροιστικά να το δούμε υπηρετούν συνολικά 204 (77%) ειδικοί γιατροί κάθε κατηγορίας.
Επιπρόσθετα, είναι χαρακτηριστικό ότι διαμορφώνονται συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων.
Οι παθολογικές κλινικές της Ηπείρου
Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα των Παθολογικών κλινικών των Νοσοκομείων της Ηπείρου. Η ΕΙΝΗ από τις αρχές του έτους είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση που επικρατεί στις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Ηπείρου και είχε επισημάνει πως δεν μπορεί να αντέξουν οι συνάδελφοι τις συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης που τους επιβάλλουν οι Διοικητές τους.
Η επιλογή των Διοικήσεων να λειτουργούν τις κλινικές με 3 γιατρούς που καλούνται να εφημερεύσουν ακόμα και για πάνω από 10 εφημερίες, ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούσε σε κατάρρευση των κλινικών και αναστολή λειτουργίας τους.
«Το αίσχος των εντέλλεσθε για την κάλυψη εφημεριακών αναγκών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά και η πρόσληψη Επικουρικού Παθολόγου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωάννινων (ΠΓΝΙ) που μετακινείται τον τελευταίους μήνες σε όλες τις πόλεις της περιοχής (Κέρκυρα, Πρέβεζα, Άρτα) για να καλύψει εφημερίες, όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλυσαν το πρόβλημα», αναφέρει η ΕΙΝΗ.
Η πραγματική εικόνα των Παθολογικών κλινικών στα νοσοκομεία της Ηπείρου σύμφωνα με την ΕΙΝΗ είναι:
1. ΓΝ Πρέβεζας
Η Παθολογική κλινική αδυνατεί να εφημερεύσει ολόκληρο το μήνα και να νοσηλεύσει ασθενείς, γιατί έχει μείνει με μία μόνιμη Παθολόγο και μία ιατρό εξωτερική συνεργάτιδα (μπλοκάκι). Αυτό συνέβη διότι από 31/03/2025 ο Διευθυντής του τμήματος υπέβαλε παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης και μία ακόμη γιατρός, μόνιμη Παθολόγος παραιτήθηκε. Ο Διοικητής του νοσοκομείου με έγγραφό του ζητά την διακομιδή περιστατικών λόγω εργασιών ανακαίνισης, τη στιγμή που η ανακαίνιση δεν έχει ξεκινήσει και στη πραγματικότητα ο λόγος είναι η έλλειψη του ιατρικού προσωπικού.Τα περιστατικά από τη Πρέβεζα καλούνται να τα διαχειριστούν οι κλινικές των Ιωαννίνων και της Λευκάδας. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των έκτακτων μετακινούν υποχρεωτικά για εφημερίες αγροτικούς ιατρούς από άλλους νομούς όπως μας ενημέρωσαν οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Πραμάντων.
2. Νοσοκομείο Άρτας
Στην Παθολογική της Άρτας η κατάσταση είναι τραγική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με 3 γιατρούς (ένας εκ των οποίων σε αναρρωτική άδεια) που προσπαθούν επί μήνες να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών και την καθημερινή λειτουργία της κλινικής. Το νοσοκομείο απαξιώνεται καθημερινά και οι πολίτες της Άρτας αναγκάζονται να καταφεύγουν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων για την κάλυψη των ιατρικών τους αναγκών.
Η διοίκηση της 6ης Υ.Π.Ε. προσπαθεί με «μετακινήσεις» αγροτικών ιατρών από Κέντρα Υγείας της Άρτας και των Ιωαννίνων και με έγγραφα τα οποία αναγράφουν ότι «εγκρίνεται η μετακίνηση», χωρίς κανείς τους να αιτείται την μετακίνηση του, προσπαθεί πρόχειρα να καλύψει τα κενά.
Παράλληλα επίκειται παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης τον επόμενο μήνα της Διευθύντριας της Πνευμονολογικής κλινικής (μοναδική εκτός αυτής του ΠΓΝΙ στη Δυτική Ελλάδα). Στη κλινική υπηρετούν 3 γιατροί και με την αποχώρηση της Διευθύντριας η λειτουργίας της είναι πλέον προβληματική και επισφαλής.
Σαν «επιβράβευση» της Διοίκησης του ΓΝ ‘Άρτας στις προσπάθειες των συναδέλφων όλο αυτό το διάστημα, δεν προβλέπονται στην τελευταία προκήρυξη ούτε θέσεις παθολόγων, ούτε θέσεις πνευμονολόγων για τις αντίστοιχες κλινικές. Αντιθέτως, προκηρύσσονται 3 θέσεις για αυτές τις ειδικότητες για το ΤΕΠ του νοσοκομείου, επιβεβαιώνοντας τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να μετατρέψει τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της Ηπείρου σε κέντρα υγείας, αφού όποιος ασθενής χρειάζεται νοσηλεία θα διακομίζεται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
3. Νοσοκομείο Λευκάδας
Στο ΓΝ Λευκάδας που καλείται να υποστηρίξει τη μισή Πρέβεζα, η Παθολογική κλινική με κάλυψη 90%, με γιατρούς που εφημερεύουν για 9 και 10 μέρες και λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου καλούνται να σηκώσουν ένα επιπλέον βάρος. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την κατάρρευση κλινικών των όμορων νοσοκομείων θα συμπαρασύρει και όποιες κλινικές προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες.
Στο ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών οδηγείται σε αδυναμία λειτουργίας η Παθολογική Κλινική, που κινδυνεύει να απομείνει με ένα ειδικό γιατρό. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η μη προκήρυξη θέσεων παθολογίας στο νοσοκομείο την ώρα που αγροτικοί γιατροί καλούνται σε εφημέρευση στο νοσοκομείο εν είδη ειδικού, με τραγικές συνθήκες για την ασφαλή ιατρική εφημέρευση και την υγεία όσων προσέρχονται στο νοσοκομείο.
«Πλέον οι συνθήκες εργασίας σε όλα τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της χώρας με τα εξαντλητικά ωράρια, το καθεστώς υπερ-εφημέρευσης, καθώς και οι μισθολογικές απολαβές των ιατρών ΕΣΥ είναι οι λόγοι που οδηγούν σε μαζικές παραιτήσεις ιατρών πανελλαδικά, με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από εκείνο των προσλήψεων. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για τον Μάρτιο του 2025 από όπου προκύπτει ότι συνταξιοδοτήθηκαν 10 ιατροί και παραιτήθηκαν 45 ιατροί».
Τι ζητούν οι γιατροί της Ηπείρου
Η ΕΝΙΗ λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την υποβάθμιση των νοσοκομείων της Ηπείρου και ζητάει:
- Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Διπλασιασμός μισθού και ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες.
- Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας.
- Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται.
- Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ένταξη στα ΒΑΕ.
- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Καμία μετακίνηση γιατρού και να καταργηθούν τα ντροπιαστικά «εντέλλεσθε».
- Κανείς αγροτικός, κανείς ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.
Διαβάστε επίσης:
Νέο αεροσκάφος απέκτησε το ΕΚΑΒ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ινστιτούτο Prolepsis – CREATE HABITS: Δωρεάν διαδικτυακά μάθημα διατροφής για παιδιά και ενήλικες