Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αμφιλεγόμενα πειράματα πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Βρετανία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Υπηρεσία Προηγμένης Έρευνας και Εφευρέσεων (ARIA) της βρετανικής κυβέρνησης έχει διαθέσει 57 εκατομμύρια λίρες για τα λεγόμενα έργα «γεωμηχανικής» που στοχεύουν στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι δοκιμές σε εξωτερικούς χώρους που αναμένεται να ξεκινήσουν ήδη από το 2027 θα περιλαμβάνουν «φωτεινότερα σύννεφα» προκειμένου να αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη.
Η φωτεινότητα των θαλάσσιων νεφών περιλαμβάνει τον ψεκασμό αλμυρού νερού στον ουρανό από πλοία για την ενίσχυση της ανακλαστικότητας των χαμηλών νεφών.
Το αλάτι θα αναγκάσει τις σταγόνες νερού στα σύννεφα να έρθουν μαζί ή να «συγχωνευτούν», γεγονός που θα τις κάνει πιο ανακλαστικές και θα εμποδίσει τόσο πολύ ηλιακό φως να φτάσει στη Γη.
«Μπορεί πράγματι να μην μπορείτε να δείτε κανένα αποτέλεσμα από το έδαφος, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να το μετρήσετε χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που πετάει μέσα από τα σύννεφα», δήλωσε ο καθηγητής Μαρκ Σάιμς, διευθυντής προγράμματος του ARIA.
Ψεκασμοί και δοκιμές
Οι επιστήμονες θα κατασκευάσουν τους απαραίτητους ψεκαστήρες και θα πραγματοποιήσουν δοκιμές σε εσωτερικούς χώρους πριν από οποιεσδήποτε δοκιμές σε εξωτερικούς χώρους, σε ακόμη απροσδιόριστες τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον χειμώνα του 2027 έως το 2028.
Αρχικά, οι ψεκασμοί με αλμυρό νερό θα καλύψουν μια περιοχή πλάτους 330 ποδιών, αλλά οι υπαίθριες δοκιμές θα μπορούσαν να επεκταθούν σε αρκετά μίλια πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μια τέτοια δοκιμή σε εξωτερικούς χώρους θα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί η ευρεία σκοπιμότητα της Marine Cloud Brightening.
«Η μοντελοποίηση και οι μελέτες εσωτερικών χώρων είναι ζωτικής σημασίας και μπορούν να μας πουν πολλά, αλλά δεν μπορούν να μας πουν όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε σχετικά με τη σκοπιμότητα ή τις επιπτώσεις αυτών των προσεγγίσεων», είπε.
«Πραγματικά, για να καλυφθεί αυτό το κενό που λείπει, απαιτούνται πειράματα σε πραγματικό κόσμο και συλλογή δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο, πράγμα που σημαίνει πειράματα σε εξωτερικούς χώρους».
Κίνδυνος για μπούμεργανγκ
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι δαπανηρές προσπάθειες θα μπορούσαν να αποτύχουν ή ακόμη και να γυρίσουν μπούμερανγκ, προκαλώντας καταστροφικά καιρικά φαινόμενα και επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή.
Ο Μάικ Χουλμ, καθηγητής ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προειδοποίησε ότι η ARIA οδηγεί τον κόσμο σε μια «ολισθηρή πλαγιά».
«57 εκατομμύρια λίρες είναι ένα τεράστιο ποσό χρημάτων των φορολογουμένων που θα δαπανηθεί σε αυτή την ποικιλία κερδοσκοπικών τεχνολογιών που αποσκοπούν στη χειραγώγηση του κλίματος της Γης», δήλωσε στην Telegraph.
«Το γεγονός ότι «λειτουργούν» σε ένα μοντέλο ή σε μικροκλίμακα στο εργαστήριο ή στον ουρανό, δεν σημαίνει ότι θα ψύξουν το κλίμα με ασφάλεια, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες, στον πραγματικό κόσμο».
«Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος αυτή η έρευνα να αποδείξει ότι οι τεχνολογίες είναι ασφαλείς, επιτυχημένες ή αναστρέψιμες».
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγεί τον κόσμο σε αυτό που οι ακαδημαϊκοί αναλυτές αποκαλούν «ολισθηρή πλαγιά» προς την τελική επικίνδυνη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη τεχνολογιών ηλιακής γεωμηχανικής».
Εν τω μεταξύ, η Δρ. Ναόμι Βον, καθηγήτρια κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι οι μέθοδοι ανάκλασης του ηλιακού φωτός θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν «νέο κίνδυνο» για την κοινωνία.
«Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την έρευνα για τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω του πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή να γίνει κακή χρήση της στο μέλλον», είπε.
Συνολικά, 57 εκατομμύρια λίρες έχουν διατεθεί από την ARIA για 21 έργα γεωμηχανικής, τα οποία θα περιλαμβάνουν πέντε υπαίθριες δοκιμές, αναφέρει η Telegraph.
Το άλλο έργο
Ένα άλλο έργο με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που λαμβάνει μέρος της χρηματοδότησης περιγράφεται ως μια πρώιμη εξερεύνηση των δυνατοτήτων της Στρατοσφαιρικής Έγχυσης Αερολυμάτων (SAI).
Θα περιλάμβανε μια μελέτη σχετικά με το πώς ποσότητες χιλιοστογράμμων ορυκτής σκόνης γερνούν στη στρατόσφαιρα ενώ περιέχονται σε ένα αερόστατο.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ελεγχόμενου πειράματος, κανένα από αυτά τα υλικά δεν θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα και όλα τα υλικά θα επιστραφούν στο έδαφος για ανάκτηση και ανάλυση από επιστήμονες, ανέφερε η ARIA.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέκτικατ έχουν ήδη προτείνει την έγχυση αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα στους βόρειους και νότιους πόλους για την αντιστροφή της απώλειας πάγου.
Συνήθως, η έγχυση αερολύματος στη στρατόσφαιρα περιλαμβάνει την απελευθέρωση μικροσκοπικών σωματιδίων διοξειδίου του θείου (SO2) στη στρατόσφαιρα μέσω επιπέδων για την ανάκλαση του ηλιακού φωτός.
Τον Μάρτιο του 2023, αποκαλύφθηκε ότι οι επιστήμονες είχαν πραγματοποιήσει δύο πειράματα σε ανοιχτό χώρο για να δοκιμάσουν τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας – την ανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη.
Αυτό το έργο, το οποίο δεν χρηματοδοτήθηκε από την ARIA, εκτόξευσε ένα μετεωρολογικό αερόστατο μεγάλου υψομέτρου που απελευθέρωσε διοξείδιο του θείου στη στρατόσφαιρα – το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας.
Μόλις εγχυθεί στη στρατόσφαιρα, το διοξείδιο του θείου σχηματίζει αερολύματα θειικού άλατος που αντανακλούν το ηλιακό φως, τα οποία λέγεται ότι έχουν ένα ψυκτικό αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό μιας μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης.
Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα, το διοξείδιο του θείου μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, πόνο στο στομάχι και διαβρωτική βλάβη στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.
Μέχρι και… ανεμιστήρες
Σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλα έργα γεωμηχανικής περιλαμβάνουν την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον αέρα με γιγάντιους ανεμιστήρες.
Υπάρχει επίσης η «ωκεάνια λίπανση» (προσθήκη θρεπτικών συστατικών στα ανώτερα στρώματα του ωκεανού για την τόνωση της ανάπτυξης των φυτών) και η «δάσωση» (φύτευση δέντρων σε περιοχές όπου προηγουμένως δεν υπήρχε δάσος).
Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι οι χώρες θα επιδιώξουν κρυφά έργα γεωμηχανικής που δεν διέπονται από επαρκείς κανονισμούς – ειδικά η χρήση αντηλιακών προϊόντων που θα μπορούσαν να έχουν «ακούσιες συνέπειες».
Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιφερειακές ξηρασίες, καταστροφές καλλιεργειών και μετατοπίσεις προς το ρεύμα αεριωθούμενων ρευμάτων του Ατλαντικού, το οποίο θα μπορούσε να σύρει τυφώνες και τροπικές ασθένειες προς τα βόρεια.
Ένα έργο που υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς έχει ήδη εκτοξεύσει μπαλόνια πάνω από την Μπάχα του Μεξικού, απελευθερώνοντας αερολύματα που αντανακλούν το ηλιακό φως στη στρατόσφαιρα της Γης.
Η ARIA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι όλα τα χρηματοδοτούμενα πειράματα «υπόκεινται σε αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και νομική αξιολόγηση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί πριν από τη διεξαγωγή οποιουδήποτε υπαίθριου πειράματος».
«[Θα] αναπτυχθούν μέσω της συμμετοχής και της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες και σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς και απαιτήσεις».
«[Θα είναι] περιορισμένα σε μέγεθος, κλίμακα και χρονικά όρια, επομένως τα αποτελέσματα θα εξαφανιστούν εντός 24 ωρών ή θα είναι πλήρως αναστρέψιμα».
The post Διχάζει το πείραμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη – Επιστήμονες αλλάζουν τα σύννεφα appeared first on ieidiseis.gr.