Ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα με σολομό ψημένο στη φριτέζα αέρος, φρέσκια σαλάτα (σάλσα) με πιπεριές και αβοκάντο, σερβιρισμένος με αρωματικό ρύζι.
Το υγιεινό αυτό πιάτο ετοιμάζεται σε 30 λεπτά, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε airfryer και παρασκευαστή ρυζιού, είναι πανεύκολο στην προετοιμασία του και θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση και τη φρεσκάδα του.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τον σολομό
2 φιλέτα σολομού (125 γρ. το καθένα ), φρέσκα ή αποψυγμένα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Για τη σάλσα
1 κόκκινη, κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά
1 αβοκάντο
½ ξερό κόκκινο κρεμμύδι
Χυμό από ½ λάϊμ
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
Λίγο φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
Αλατοπίπερο
Για το ρύζι
120 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι ή τζασμίν
1 πρέζα αλάτι
250 ml νερό
Εκτέλεση
1. Ετοιμάστε το ρύζι σε παρασκευαστή ρυζιού. Αρχικά πλύντε καλά το ρύζι μέχρι το νερό να τρέχει διαυγές, βάλτε το στον ρυζομάγειρα με διπλάσια ποσότητα νερού και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε το πρόγραμμα να τρέξει και μόλις είναι έτοιμο αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγο και αφρατέψτε το με ένα πιρούνι. Ετοιμάστε το παραδοσιακά στην κατσαρόλα. Πλύντε καλά το ρύζι και σε αυτή την περίπτωση προσθέστε το στην κατσαρόλα με 250 ml νερό και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε το να έρθει σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για περίπου 10 λεπτά. Τέλος, αφήστε το να ξεκουραστεί σκεπασμένο με πετσέτα για 5 λεπτά.
2. Στο μεταξύ ετοιμάστε το ψάρι. Ραντίστε τα φιλέτα σολομού με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, πασπαλίστε με πάπρικα σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι και τρίψτε τα απαλά κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Τοποθετήστε τα στο airfryer με τo δέρμα προς τα κάτω, εάν υπάρχει. Ψήστε στους 180° C για περίπου 8-10 λεπτά, προσέχοντας να μην τον παραψήσετε γιατί θα στεγνώσει. Ο σολομός είναι έτοιμος όταν μπορεί να κοπεί εύκολα με ένα πιρούνι.
3. Ετοιμάστε τη σάλσα πιπεριάς και αβοκάντο. Κόψτε σε μικρά καρέ τις πιπεριές, το αβοκάντο, το κρεμμύδι και πολτοποιήστε το σκόρδο ή κόψτε το σε πολύ μικρά κομμάτια και βάλτε τα όλα σε ένα μπολ. Χτυπήστε σε ένα βαζάκι το ελαιόλαδο, τον χυμό λάϊμ και το μέλι, αλατοπιπερώστε και περιχύστε. Τέλος, προσθέστε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή άλλα φρέσκα μυρωδικά της επιλογής σας.
4. Για το σερβίρισμα, μοιράστε το ρύζι σε πιάτα, τοποθετήστε σολομό από πάνω ή δίπλα του και απλώστε τη σάλσα από πάνω. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φέτες από λάϊμ.
Συμβουλή
- Μπορείτε να ψήσετε το σολομό σε σχαροτήγανο ή κανονικό τηγάνι για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σάλσα με παραλλαγές όπως να αντικαταστήσετε την πιπεριά με κύβους μάνγκο για πιο φρουτώδη και ελαφρά πιο γλυκιά γεύση.
Διαβάστε επίσης:
Μπισκότα πειρασμός με γεύση cheesecake φράουλα