LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Επιστήμονες δημιούργησαν 3D εκτυπωμένες ροδέλες καλαμαριού με περισσότερη πρωτεΐνη από το αυθεντικό
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Γυναικοκτονία στον Βόλο: Ποινική δίωξη στον 40χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση – Την Τρίτη η απολογία του​
24 Αυγούστου 2025
Δημήτρης Κωνσταντάρας: Η τελευταία ανάρτηση του λίγες ημέρες πριν «σβήσει» – Χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του​
24 Αυγούστου 2025
Τροχαίο στην Εγνατία: Στις φυλακές Κομητηνής ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε το δυστύχημα με τους 3 νεκρούς​
24 Αυγούστου 2025
Μύκονος: Πνίγηκε τουρίστας σε πισίνα – Στο Κέντρο Υγείας ένα ακόμα άτομο​
24 Αυγούστου 2025
Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 χρόνων​
24 Αυγούστου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΠΙΣΤΗΜΗ > Επιστήμονες δημιούργησαν 3D εκτυπωμένες ροδέλες καλαμαριού με περισσότερη πρωτεΐνη από το αυθεντικό
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες δημιούργησαν 3D εκτυπωμένες ροδέλες καλαμαριού με περισσότερη πρωτεΐνη από το αυθεντικό

7 Μαΐου 2025 102 Views
Updated 2025/05/07 at 5:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

vegan_calamari

Επιστήμονες δημιούργησαν ροδέλες καλαμαριού με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τις αυθεντικές, ανοίγοντας νέους δρόμους στη διατροφή του μέλλοντος. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Food Science & Technology, οι ερευνητές συνδύασαν δύο βιώσιμες και υποχρησιμοποιούμενες πηγές πρωτεΐνης: φασόλια ροβίτσα (mung beans) και μικροάλγη. Η νέα αυτή εναλλακτική θαλασσινών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση των ωκεανών και η επιβάρυνση των θαλάσσιων τροφών με τοξίνες.

Με την παγκόσμια αγορά φυτικών τροφών να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030, τα φυτικά θαλασσινά αποτελούν έναν ακόμα σχετικά αναξιοποίητο τομέα — σήμερα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% των προϊόντων φυτικής προέλευσης.

- Advertisement -
Ad image

Για να δημιουργήσουν το φυτικό καλαμάρι, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια «σύνθετη μελάνη» από πρωτεΐνη φασολιών mung και βιομάζα μικροάλγης. Στη συνέχεια τοποθέτησαν το μείγμα σε 3D εκτυπωτή, ο οποίος σχημάτισε με ακρίβεια ρεαλιστικές ροδέλες καλαμαριού.

Για να επιτύχουν την κατάλληλη υφή, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορες συγκεντρώσεις κόμμι γελλάνης, ένα φυσικό συστατικό με τη μορφή τσίχλας και παράγοντα πύκνωσης τροφίμων, περιεκτικότητα σε λίπος και ποσότητες μικροφυκών. Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, διαπίστωσαν ότι η βέλτιστη φόρμουλα περιείχε 1,5% κόμμι γελλάνης, 2% λίπος και 10% βιομάζα μικροφυκών.

Πώς συγκρίνεται με το πραγματικό καλαμάρι

Οι τρισδιάστατα εκτυπωμένες ροδέλες τηγανίζονται όπως και οι πραγματικές. Σε δοκιμές υφής, η εκδοχή με 10% μικροάλγη πλησίασε περισσότερο τις αυθεντικές ροδέλες καλαμαριού ως προς τη σύσταση, την ελαστικότητα και τη συνοχή. Αξιοσημείωτο ήταν, ωστόσο, ότι η φυτική εκδοχή περιείχε περισσότερη πρωτεΐνη από το αυθεντικό καλαμάρι: 19,61% έναντι 14,21%.

Περιβαλλοντική σημασία

Οι ανησυχίες για τις παραδοσιακές πηγές θαλασσινών αυξάνονται, λόγω υπεραλίευσης, απώλειας βιοποικιλότητας και ρύπανσης με μικροπλαστικά και βαρέα μέταλλα. Αντίθετα, οι τα φασόλια mung και οι μικροάλγες είναι βιώσιμες επιλογές, με χαμηλές απαιτήσεις σε πόρους. Η βιομηχανία των συγκεκριμένων φασολιών στην Ταϊλάνδη παράγει καθημερινά περίπου 600 τόνους πλούσιων σε πρωτεΐνη υποπροϊόντων που συνήθως απορρίπτονται.

Παρά τις υποσχέσεις της, η τεχνολογία χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις — συγκεντρώσεις μικροάλγης πάνω από 10% επηρέασαν αρνητικά τη δομή του καλαμαριού, ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Read More

Newsroom 7 Μαΐου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Ποινική δίωξη στον 40χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση – Την Τρίτη η απολογία του​
24 Αυγούστου 2025
Δημήτρης Κωνσταντάρας: Η τελευταία ανάρτηση του λίγες ημέρες πριν «σβήσει» – Χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του​
24 Αυγούστου 2025
Τροχαίο στην Εγνατία: Στις φυλακές Κομητηνής ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε το δυστύχημα με τους 3 νεκρούς​
24 Αυγούστου 2025
Μύκονος: Πνίγηκε τουρίστας σε πισίνα – Στο Κέντρο Υγείας ένα ακόμα άτομο​
24 Αυγούστου 2025
Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 χρόνων​
24 Αυγούστου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΠΙΣΤΗΜΗ

Απίστευτο time-lapse βίντεο αποκαλύπτει τη μαγεία της περιστροφής της Γης

20 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΙ στην επιχείρηση: Καινοτομία με ασφάλεια ή ρίσκο χωρίς όρια;

11 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ClickFix: Η νέα απειλή στον κυβερνοχώρο

6 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗFeaturedΕιδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και Επαγγέλματα του Μέλλοντος: Κίνδυνοι, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

21 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?