Πόσες φορές ένας ιατρός σε ένα απομακρυσμένο νησί, σε ένα αγροτικό ιατρείο ή σε μια μικρή δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα επείγον καρδιολογικό περιστατικό, χωρίς άμεση πρόσβαση σε καρδιολόγο ή εξειδικευμένο κέντρο;
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου για έρευνα ή αναμονή. Χρειάζεται άμεση δράση, σαφής καθοδήγηση και βεβαιότητα ότι η απόφαση που θα ληφθεί είναι η σωστή.
Με στόχο την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών, η ψηφιακή εφαρμογή eCARDIO app θα είναι σύντομα στη διάθεση όλων των γιατρών που υπηρετούν στις απομακρυσμένες νησιωτικές υγειονομικές μονάδες.
Η προγραμματική σύμβαση, με αντικείμενο την άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση χρήσης της ψηφιακής εφαρμογής eCARDIO app, υπεγράφη την πρωτομαγιά στη Χάλκη, μεταξύ της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου και της ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Η εν λόγο ψηφιακή εφαρμογή δημιουργήθηκε από ειδικούς καρδιολόγους, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της νοσοκομειακής και επείγουσας ιατρικής.

Βασικός σκοπός αυτής της σύμβασης, είναι η ενίσχυση του έργου του ιατρικού δυναμικού που υπηρετεί σε απομακρυσμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η εφαρμογή πρακτικών με σκοπό την αντιμετώπιση επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών.
Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης είναι 4ετής με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσής της, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων μερών. Παράλληλα με την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής, η ΣΤ΄ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», προέβη σε προληπτικούς καρδιολογικούς ελέγχους στους κατοίκους του νησιού της Χάλκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δωρεά και η δράση αυτή, συμπίπτουν με τη γενέθλιο ημέρα (01/05/1942) του αείμνηστου Καθηγητή Δημήτριου Κρεμαστινού και μάλιστα στον τόπο καταγωγής του, τη Χάλκη. Ο δε καρδιολόγος κ. Ηλίας Τσούγκος, Δ/ντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» και Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε συνεργάτης του για πολλά χρόνια.
Τι προσφέρει η ψηφιακή εφαρμογή eCARDIO app
Η εν λόγω ψηφιακή εφαρμογή παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, με πρακτική προσέγγιση. «Από την αναγνώριση συμπτωμάτων και την ερμηνεία ηλεκτροκαρδιογραφήματος, έως την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής και τη σωστή διαχείριση ενός οξέος εμφράγματος. Είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει την πληροφορία με σαφήνεια και δομή, χωρίς να απαιτεί χρόνο για αναζήτηση ή εξειδικευμένη γνώση», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο καρδιολόγος κ. Τσούγκος.
Διαβάστε επίσης:
ΠΙΣ για την Ιατρική Ευθύνη: «Αργή Δικαιοσύνη, Γρήγορη Τεχνολογία»
Ρήξη τένοντα: Καινοτόμες μέθοδοι για πλήρη αποκατάσταση – Ποιος είναι ο ρόλος των βλαστοκυττάρων;
Εμβόλια: Οι απαντήσεις των ειδικών στα ερωτήματα των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα