Στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου κυκλοφορούν μόλις 75 από τα 173 καινοτόμα φάρμακα που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως αναφέρει η φετινή μελέτη της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων), που αφορά την περίοδο 2020-2023.
Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι οι Έλληνες ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.
Μάλιστα από το 45% των φαρμάκων που εισάγονται στη χώρα μας, το 25% είναι με πλήρη πρόσβαση και το 20% με περιορισμένη πρόσβαση (Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, ΙΦΕΤ κτλ.). Το υπόλοιπο 55% των νέων φαρμάκων δεν έρχεται τελικά στην Ελλάδα, ενώ πλέον η καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες και καινοτόμες θεραπείες έχει φτάσει κατά μέσο όρο στις 654 ημέρες, δύο μήνες παραπάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Τα παραπάνω στοιχεία, παρουσίασε ο Χρίστος Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Market Access του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, στο 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit που πραγματοποιήθηκε χθες 29 Απρίλιου στην Αθήνα.
«Το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε περίπου σε 7 δισ. ευρώ. Από τη δαπάνη αυτή τα 3,5 δισ. ευρώ τα πλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία μέσω των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), ενώ η συνεισφορά της Πολιτείας ήταν 2,8 δισ. ευρώ και 700 εκατ. η συμμετοχή των ασθενών.
Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει ένα σύστημα το οποίο χωρίς τη συνεισφορά της θα είχε καταρρεύσει» ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος και συνέχισε:
«Με έναν ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς του φαρμάκου 5%, που είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό, χρειάζεται κάθε χρόνο να ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη με 350 εκατ. ευρώ, για να μην αυξάνονται οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας».
Ενδεικτικό είναι ότι η πολιτεία ενισχύει με 160 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη το 2025. Άρα, οι επιστροφές θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα ήθελε να έχει τους πόρους για να ικανοποιήσει όλα τα αίτημα των ασθενών επισημαίνοντας ότι:
«Προσπαθούμε να καταστήσουμε γρηγορότερη την είσοδο των νέων θεραπειών τη χώρα μας και προχωράμε σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για να κάνουμε καλύτερη την ζωή των ασθενών».
Ως προς τη δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας, εκτίμησε ότι θα έχει τελεσφορήσει μέσα στο 2025, καθώς το υπουργείο Οικονομικών βλέπει με «θετικό μάτι» το νέο αυτό κανάλι στη φαρμακευτική δαπάνη, που θα αποτελέσει τη μεταβατική αποζημίωση στις καινοτόμες και ακριβές νέες θεραπείες.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση μιας νέας μεθόδου θεραπείας για ασθενείς με Πάρκινσον και ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις καινούριες συσκευές για ασθενείς με διαβήτη.
Κατά το χαιρετισμό του, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, σημείωσε πως τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν προκλήσεις, και το ελληνικό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Συνεπώς, ο διάλογος μεταξύ όλων των φορέων είναι επιβεβλημένος, ώστε ο ασθενής να βρίσκεται στο επίκεντρο καθ’ όλη τη διαδικασία της θεραπείας του.
«Χρειαζόμαστε ασθενοκεντρικές πολιτικές και το φάρμακο είναι από τα πιο δυνατά όπλα που έχουμε
σήμερα. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών υγείας και παράλληλα χρειάζεται να δώσουμε αξία στο πως ο ίδιος αξιολογεί τις θεραπείες και την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει» υπογράμμισε. Όπως είπε, «στόχος του 1ου ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit, με τη συμμετοχή των ενώσεων ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας, είναι να ακούμε τις φωνές των ασθενών».
Κραυγή αγωνίας από την ΕΣΑμεΑ
Η Φανή Προβή, Επιστημονική Υπεύθυνη Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας – Στέλεχος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μια μεγάλης έρευνας που έγινε το 2024 για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στις υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ένας στους δέκα πολίτες απάντησε πως δεν δυσκολεύτηκε καθόλου στην ικανοποίηση υπηρεσιών υγείας.
«Το 39,5% στερήθηκε αναγκαία θεραπεία τουλάχιστον μια φορά και το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει. Αντίστοιχα το 34% στερήθηκε μια φορά φάρμακα που είχαν συσταθεί από γιατρό του.» είπε.
Ένωση ασθενών Ελλάδας: «Μόνο όποιος έχει να πληρώσει δεν μένει εκτός θεραπείας»
Η κυρία Βάσω Βακουφτσή, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, είπε πως οι ανισότητες δυστυχώς παραμένουν και είναι πολλές, οπότε οφείλουμε να ενσκήψουμε στο πρόβλημα για τις αμβλύνουμε.
«Δεν λαμβάνουμε όλοι τις ίδιες θεραπείες, ειδικά οι ασθενείς που διαμένουν στην Περιφέρεια. Υπάρχουν τεράστιοι χρόνοι αναμονής στα νοσοκομεία για ραντεβού. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα διαγνωστικές εξετάσεις που δεν αποζημιώνομαι.
Είναι επίσης αρκετά σοβαρή και η καθυστερημένη εισαγωγή των νέων και καινοτόμων θεραπειών στο σύστημα και αυτό δημιουργεί ανισότητες με πολίτες άλλων χωρών»
Μάλιστα επεσήμανε ότι «Οποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εξετάσεις και το φάρμακό του μπορεί να μείνει εκτός θεραπείας».
Διαβάστε επίσης
Π.Ο.ΕΡΓ.Ι: «Οικονομική ασφυξία για 2.500 εργαστήρια και 50.000 εργαζομένους»
Ηράκλειο: Ομαδική παραίτηση Παθολόγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς – Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών