Μια ανοιξιάτικη συνταγή για κρεμώδες ριζότο παρμεζάνας, με το λαχανικό πρωταγωνιστή της εποχής, τα πράσινα σπαράγγια.
Μπορείτε να σερβίρετε αυτό το πιάτο σαν κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό με κρέας ή ψάρι.
Υλικά για τη Συνταγή
400 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ματσάκια πράσινα σπαράγγια
150 ml λευκό ξηρό κρασί
1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών
50 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
40 γραμμάρια νιφάδες παρμεζάνας
25 γραμμάρια βούτυρο
Ελαιόλαδο κατά βούληση
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση
1. Αρχικά ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, καθαρίστε με το πίλερ τα λέπια (εξωτερικά φλούδια) από τα σπαράγγια και κόψτε τα χοντρά και ινώδη κοτσάνια τους, αν έχουν. Κρατήστε στην άκρη τις κορυφές και κόψτε το υπόλοιπο στέλεχος σε κομμάτια μήκους 1 ½ εκατοστού.
2. Ετοιμάστε τον ζωμό και διατηρήστε τον ζεστό.
3. Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, για 8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
4. Προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε και σοτάρετέ το κι αυτό για λίγα λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Σβήστε με το λευκό κρασί, ανακατέψτε και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθεί.
5. Ρίξτε μια κουτάλα από τον ζεστό ζωμό και ανακατέψτε. Προσθέστε τα κομμάτια των σπαραγγιών και έπειτα μια δεύτερη κουτάλα ζωμό. Συμπληρώνετε το ριζότο με τον ζωμό, σταδιακά και λίγο – λίγο μέχρι να βράσει το ρύζι.
6. Πέντε λεπτά περίπου πριν το τέλος του μαγειρέματος ζεστάνετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τις κορυφές των σπαραγγιών, διατηρώντας τες τραγανές.
7. Προσθέστε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα στο ριζότο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε απαλά. Καλύψτε το ριζότο με το καπάκι ή με μια πετσέτα και αφήστε το να σταθεί έτσι, για 2 λεπτά, εκτός φωτιάς.
8. Ανακατέψτε απαλά και σερβίρετε με τις νιφάδες παρμεζάνας και τις τραγανές κορυφές από τα σοταρισμένα σπαράγγια.
Διαβάστε επίσης:
Πουτίγκα μπανάνας με σπόρους chia και μέλι
Smashed burger – διπλό ισοπεδωμένο μπέργκερ με τυρί και κρεμμύδια