Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και σήμερα (29.04.2025) το τρομακτικό φαινόμενο στις Βούτες Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο δημιουργεί ρωγμές σε σπίτια, πεζοδρόμια, δρόμους και επιχειρήσεις.
Τις τελευταίες ημέρες (και συγκεκριμένα από την Κυριακή), οι ρωγμές φαίνεται πως έχουν μεγαλώσει σε πάχος και μήκος, εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων του χωριού στο Ηράκλειο αλλά και των ειδικών που εξετάζουν προσεκτικά το φαινόμενο.
Τα σοκάκια του χωριού, οι παιδικές χαρές ακόμα και η κεντρική εκκλησία του χωριού, είναι «κομμένα στα 2» καθώς τα ρήγματα μεγέθους 150 μέτρων έχουν σπάσει τοίχους και δρόμους.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το τι προκάλεσε αυτό το φαινόμενο ούτε το πώς θα εξελιχθεί.
Περίπου 20 είναι τα σπίτια τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τα οποία τα 9 έχουν κριθεί ότι είναι επικίνδυνα και έχουν γίνει συστάσεις από χθες στους ιδιοκτήτες τους ότι θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν.
Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν ήδη φύγει από τα σπίτια τους ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στο χωριό. Για τον λόγο αυτό οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κρητικό χωριό για τουλάχιστον ένα μήνα.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ήταν καθησυχαστικός χθες, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι ένα τοπικό φαινόμενο, αναφέρει η ΕΡΤ.
Μέλημα του Δήμου, όπως έλεγε χθες και ο δήμαρχος, είναι να φροντίσει τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς σπίτι, αλλά και να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υποδομών Ηρακλείου, ο Γιώργος Σισαμάκης, μίλησε στον ΑΝΤ1 τονίζοντας πως τις τελευταίες ώρες και όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι οι κάτοικοι, έχει παρατηρηθεί ύφεση, τουλάχιστον στο επίπεδο της παρατήρησης.
Όπως ο ίδιος τόνισε, το πρωί θα γίνει τηλεδιάσκεψη για την αποκάλυψη των ευρημάτων που συλλέχθηκαν από τις επιχειρήσεις των κλιμακίων στην περιοχή.
«Θα πρέπει να μπουν ρηγματογράφοι για να δούμε του ρήγματος, έχει γίνει η χαρτογράφηση ήδη και σήμερα περιμένουμε τα πρώτα αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρξει οδικός χάρτης για το πως θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει», τόνισε.
Για το φαινόμενο, μίλησε στο ίδιο μέσο και ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης.
Όπως εξήγησε ο επιστήμονας, κατά τη δική του άποψη, το πρόβλημα ξεκίνησε από την υπερβολική διάβρωση του βράχου, στον οποίο είναι πάνω χτισμένο το χωριό. Κατ’ εκείνον, η λύση στο πρόβλημα είναι η άντληση του νερού από το σημείο που έχει συσσωρευτεί.
«Το χωριό είναι χτισμένο στην κορυφή μιας λοφοσειράς. Το χωριό είναι θεμελιωμένο πάνω σε έναν βράχο. Το πέτρωμα δεν έχει μεγάλος πάχος, έχει διαφορετική διάβρωση με αποτέλεσμα να πέφτουν βράχια στα πλαϊνά του χωριού και να πλημμυρίζει», εξήγησε.
«Για εμένα δεν υπάρχει ρήγμα, για εμένα υπάρχει επιφάνεια αποκόλλησης του βράχου εξαιτίας της μεγάλης καθίζησης νερού», είπε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει το φαινόμενο, αν δεν αντιμετωπιστεί.
«Αν συνεχιστεί η πλημμύρα μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Για αυτό και είμαι ανήσυχος, φοβάμαι ότι έχει ξεκινήσει ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και αν αυτή η επιφάνεια συνεχίζει να εμποτίζεται, τότε το φαινόμενο θα εξελιχθεί πολύ άσχημα. Πρέπει να εκτονωθεί το νερό που είναι σε αυτήν την επιφάνεια, μόνο αυτή η παρέμβαση μπορεί να γίνει. Πρέπει να βρουν τα νερά που υπάρχουν μέσα στο βράχο και να τα βγάλουν», τόνισε.
To άρθρο Ηράκλειο: Μεγαλώνουν τα ρήγματα στις Βούτες – Εννέα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα και εκκενώθηκαν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .