Αν και ο όρος σπασμένο (θρυμματισμένο) μπέργκερ μπορεί να ακούγεται άγνωστος σε πολλούς ανθρώπους, το είδος δεν είναι νέο.
Το ταξίδι ξεκίνησε από την πατρίδα των μπέργκερ, την Αμερική, όπου πριν από 60 χρόνια περίπου, στο Κεντάκι, ένας εργαζόμενος σε εστιατόριο, από περιέργεια, δοκίμασε τι θα γινόταν αν συνέτριβε (ίσιωνε με βάρος πάνω στην πλάκα ψησίματος) το μπιφτέκι του με μια κονσέρβα ενώ το τηγάνιζε. Το γιατί ακριβώς πέρασε από το μυαλό του αυτή η ιδέα θα παραμείνει ένα αιώνιο μυστήριο, αλλά η ιδέα έπιασε και σύντομα το ισοπεδωμένο μπέργκερ εξαπλώθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο των Αμερικανών μέχρι και σήμερα.
Υλικά για τη Συνταγή
Για 2 μπέργκερ
2 ψωμάκια χάμπουργκερ (κατά προτίμηση μπριός)
20 γραμμάρια βούτυρο
500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
4 φέτες τυρί τσένταρ
2 αγγουράκια τουρσί (πίκλες), κομμένα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
30 γραμμάρια κέτσαπ
15 γραμμάρια μουστάρδα
50 γραμμάρια μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας χυμό από την πίκλα αγγουριού
Εκτέλεση
- Αρχικά κόψτε τα ψωμάκια χάμπουργκερ στη μέση κατά μήκος και ροδίστε τα με την κομμένη τους μεριά για λίγο στο βούτυρο, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Αφήστε τα στην άκρη σε ζεστό μέρος.
- Ετοιμάστε τη σως ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι.
- Χωρίστε τον κιμά σε 4 μπάλες των 125 γραμμαρίων η καθεμία.
- Κόψτε το κρεμμύδι στη μέση και σε φέτες και τσιγαρίστε το στο ίδιο τηγάνι με λίγο λάδι για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και αφήστε στην άκρη.
- Βάλτε στο σκεύος λίγο ακόμα λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά, βάλτε το κρέας και με τη βοήθεια ενός αντικολλητικού χαρτιού και μιας σπάτουλας πιέστε και ισιώστε τις μπάλες του κιμά να ανοίξουν καλά και να απλωθούν. Κάντε το σπάσιμο αμέσως, όσο είναι κρύο το κρέας, για να κρατήσει το μπιφτέκι τα υγρά του και να μην στεγνώσει.
- Αλατοπιπερώστε, αναποδογυρίστε το κάθε ένα μπιφτέκι, αλατοπιπερώστε ξανά και από την άλλη μεριά και προσθέστε τις φέτες τσένταρ από πάνω.
- Ρίξτε 20 ml νερό στο τηγάνι και σκεπάστε με καπάκι για να λιώσει το τυρί.
- Στήστε τα μπέργκερ με την παρακάτω σειρά: ψωμάκι βάσης, λίγη σως, μπιφτέκι με τυρί, κρεμμύδια, το άλλο μπιφτέκι, κρεμμύδια, φέτες από πίκλες και τέλος το ψωμάκι (καπάκι) αλειμμένο με άφθονη σως.
Οι διαφορές με τα άλλα μπέργκερ
- Η τεχνική του σπασίματος παίζει βασικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά γευστικό και ζουμερό. Το μυστικό είναι η αντίδραση Maillard, που δεν είναι τίποτα άλλο από το σχηματισμό ουσιών, όπως αμινοξέων και σακχάρων, που ροδίζουν και νοστιμίζουν το κρέας κατά το ψήσιμο.
- Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μπιφτέκια κρέατος, το λεπτό κρέας των smashed που σοτάρεται σε καυτή επιφάνεια, ροδίζει πιο γρήγορα, κάτι που το καθιστά όχι μόνο πιο νόστιμο, αλλά και σε θέση να«παγιδεύει» όλους τους χυμούς του κρέατος.
- Η διαφορά επίσης βρίσκεται στο είδος του ψωμιού, που θα πρέπει να είναι πιο γλυκό και μπριοσένιο, με γυαλιστερή επιφάνεια.
- Τέλος, το smashed δεν περιέχει επιπλέον λαχανικά, όπως ντομάτες και μαρούλια κάτι που του δίνει την αίσθηση του πιο πρόχειρου και «βρώμικου» φαγητού.
Διαβάστε επίσης:
Επιδόρπιο στο ποτήρι, με μασκαρπόνε και φράουλες
Κυπριακές πίτες (τσεπούλες) γεμιστές με σαλάτα, ψητές πιπεριές και χαλούμι σχάρας