Η απώλεια βάρους μπορεί να ενισχύει την υγεία, αλλά ειδικά για τις ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η μεσογειακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και παράλληλα να προστατεύσετε τα οστά.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι ο σωστός συνδυασμός υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας μπορεί να ενισχύσει ειδικά την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή το κάτω μέρος της πλάτης, κάτι που είναι απαραίτητο για τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, τη σταθερότητα και την κινητικότητα.
«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, χάνουν φυσικά την οστική τους πυκνότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ιδιαίτερα στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη», λέει η Jesús Francisco García-Gavilán, PhD , βιοστατολόγος στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ταραγόνα της Ισπανίας.
«Τα κατάγματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συχνά οδηγούν σε μειωμένη κινητικότητα, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και ακόμη και αυξημένη θνησιμότητα», εξηγεί η ίδια επισημαίνοντας ότι η διατήρηση της υγείας των οστών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και τη μείωση της επιβάρυνσης της υγειονομικής περίθαλψης στους γηράσκοντες πληθυσμούς.
Για τους ηλικιωμένους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η απώλεια κιλών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς, την αναπνοή, τον ύπνο και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και άλλων καταστάσεων.
Παρά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, η απώλεια βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει ένα μειονέκτημα – επηρεάζοντας αρνητικά την αντοχή των οστών.
«Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει το μηχανικό φορτίο στα οστά, οδηγώντας σε μειωμένη διέγερση για τη συντήρηση των οστών», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jordi Salas-Salvadó, MD , καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili. «Επιπλέον, η μείωση των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών – για παράδειγμα, ασβεστίου , βιταμίνης D και πρωτεΐνης – εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, συμβάλλοντας περαιτέρω στην επιδείνωση των οστών. Οι ορμονικές αλλαγές και η απώλεια μυϊκής μάζας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.»
Οι επιπτώσεις της απώλειας βάρους στην υγεία των οστών είναι «αποχρώσεις», σύμφωνα με την Andrea Singer, MD , επικεφαλής ιατρό του Ιδρύματος για την υγεία των οστών και την οστεοπόρωση και επικεφαλής του τμήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας γυναικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο MedStar Georgetown στην Ουάσιγκτον, DC.
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να γενικεύσουμε», λέει ο Δρ Σίνγκερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Συζητώ για το υγιές βάρος με τους ασθενείς μου όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες. Εάν πρέπει να προτείνουμε απώλεια βάρους, μπορεί να υπάρχουν τρόποι να μετριαστούν τουλάχιστον μερικά από τα μειονεκτήματα, όπως δείχνει αυτή η μελέτη».
Η μελέτη
Σε αυτή την ανάλυση, οι ερευνητές εστίασαν σε μια ομάδα 924 ενηλίκων, ηλικίας 55 έως 75 ετών, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ήταν περίπου ομοιόμορφα χωρισμένα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τουλάχιστον τρία από τα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου , μια ομάδα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων , εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Υψηλό σάκχαρο στο αίμα
- Πάρα πολύ λίπος γύρω από τη μέση
- Υψηλή χοληστερόλη
- Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία, η ομάδα ελέγχου, δεν είχε συγκεκριμένες συστάσεις για σωματική δραστηριότητα και έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση σε φυτικές τροφές και υγιεινά λίπη, χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες.
Στην ομάδα παρέμβασης, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν επίσης μεσογειακή διατροφή, αλλά έπρεπε να μειώσουν την κανονική πρόσληψη θερμίδων κατά 30%. Επίσης, ενθαρρύνθηκαν να επιτύχουν τους τυπικούς στόχους άσκησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
- 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας, ειδικά καθημερινό περπάτημα (45 λεπτά, έξι ημέρες την εβδομάδα)
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ισορροπίας τρεις ημέρες την εβδομάδα
- Προπόνηση με αντιστάσεις διάρκειας 30 έως 40 λεπτών δύο ημέρες την εβδομάδα
Οι ερευνητές μέτρησαν την οστική πυκνότητα και την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα των συμμετεχόντων στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της μελέτης.
Τα ευρήματα
Μετά από τρία χρόνια παρακολούθησης, οι γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης είχαν 1,8% αύξηση στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (κάτω πλάτη). Είχαν επίσης αυξημένη οστική πυκνότητα στα μηριαία οστά τους (οστά των μηρών).
Οι γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης έχασαν 2,5% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 0,9% απώλεια για τις γυναίκες στην ομάδα ελέγχου.
Οι άνδρες στην ομάδα παρέμβασης έχασαν 3,4% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με 0,5% στην ομάδα ελέγχου.
Συμπέρασμα
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τους ηλικιωμένους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ιδιαίτερα για τις γυναίκες με παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα που συνδυάζει μεσογειακή δίαιτα με μειωμένες θερμίδες, άσκηση και υποστήριξη συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, ειδικά στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Διαβάστε επίσης:
Η βιταμίνη που «προστατεύει» το δέρμα και καταπολεμά τη φλεγμονή