Μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση για τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία και την εκπαίδευση έκανε ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην ΤΝ, Γιάννης Πήτας, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ΕΡΤnews.
Όπως επεσήμανε, η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα είναι πλέον πραγματικότητα και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο πολλών επαγγελμάτων – ειδικά αυτών που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενες πνευματικές διεργασίες. «Η πρόοδος είναι αλματώδης», σημείωσε, δίνοντας ως παράδειγμα τις μεταφράσεις, όπου η διαδικασία αυτοματοποιείται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια γλωσσικών μοντέλων, ενώ ο επαγγελματίας μεταφραστής αποκτά πλέον ρόλο επιμελητή του νοήματος και της ποιότητας. «Αυτό είναι μια τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και μια αλλαγή στη φύση του επαγγέλματος», ανέφερε.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο πεδίο των φωνητικών τεχνολογιών, όπου – αν και η αναγνώριση φωνής δεν έχει φτάσει ακόμα τα επίπεδα της αυτόματης μετάφρασης κειμένου – αναμένονται επίσης σημαντικές εξελίξεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής: «Δεν θα χρειάζεται να ξέρεις κινέζικα – θα μιλάς ελληνικά, και ο συνομιλητής σου θα απαντά στα κινέζικα. Εσύ θα τον ακούς στα ελληνικά».
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ αγγίζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που παραδοσιακά θεωρούνταν λιγότερο τεχνοκρατικές. «Το τελευταίο οχυρό που έπεσε είναι η γλώσσα. Μετατρέψαμε τις λέξεις σε αριθμούς – κι αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στη γλωσσολογία και όχι μόνο». Όπως εξήγησε, απαιτούνται πλέον γνώσεις μαθηματικών ακόμη και σε επιστημονικά πεδία που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν τέτοιες απαιτήσεις. «Δεν νοείται σήμερα γλωσσολόγος που να μην ξέρει καλά μαθηματικά – απλά δεν μπορεί να παρακολουθήσει ή να ερευνήσει το αντικείμενό του», είπε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο ισχύει και για άλλα πεδία, όπως η νομική ή η δημοσιογραφία. Διεργασίες όπως η σύνταξη δικογράφων ή η σύνοψη πληροφορίας μπορούν να επιταχυνθούν με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας στον επαγγελματία περισσότερο χρόνο για ουσιαστική εργασία. Εξίσου σημαντικές εξελίξεις παρατηρούνται και σε πιο δημιουργικούς τομείς, όπως το σχέδιο, η παραγωγή κινουμένων σχεδίων ή η σύνθεση μουσικής.
«Οποιαδήποτε πνευματική εργασία επαναλαμβάνεται με λίγο-πολύ τον ίδιο τρόπο μπορεί να ενισχυθεί – αν όχι να αναδιαμορφωθεί – μέσω της τεχνητής νοημοσύνης», εξήγησε ο καθηγητής, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες ανασχεδιασμού και όχι απαραίτητα αντικατάστασης.
www.ertnews.gr