Το Πάσχα είναι μια αγαπημένη οικογενειακή γιορτή αλλά στο πασχαλινό τραπέζι πολλοί το παρακάνουν, με συνέπεια να καταλήγουν με δυσφορία, φούσκωμα και άλλα πεπτικά ενοχλήματα.
Ευτυχώς, με μερικά απλά τρικ μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς να μετανιώσετε στη συνέχεια. Να τι συνιστούν οι ειδικοί:
Αρχίστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό
Μην πάτε στο πασχαλινό τραπέζι νηστικοί. Ένα καλό πρωινό γεύμα, με πρωτεΐνες (γαλακτοκομικά) και καλής ποιότητας υδατάνθρακες (π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα) συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης. Θα σας αποτρέψει επίσης από την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα στην ημέρα.
Αποφύγετε το τσιμπολόγημα
Είναι εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να τσιμπολογάτε αρνί απ’ ευθείας από την σούβλα ή να τρώτε μεζεδάκια μαζί με κρασί έως ότου τελειώσει. Προσπαθήστε να το αποφύγετε, ειδάλλως θα καθίσετε στο πασχαλινό τραπέζι με ήδη γεμάτο στομάχι και θα το πιέσετε για να φάει κι άλλο.
Αρχίστε με σαλάτα
Πριν σερβιριστείτε από τα άλλα φαγητά, γεμίστε το μισό πιάτο σας με σαλάτα. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πέψη και σας χορταίνουν ταχύτερα.
Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά το φαγητό σας
Δεν κάνετε κανένα διαγωνισμό κατανάλωσης τροφής. Να απολαμβάνετε την κάθε σας μπουκιά, ώστε να δίνετε ταυτοχρόνως χρόνο στον οργανισμό σας να χορτάσει. Όταν τρώμε γρήγορα, συνήθως καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειάζεται. Η αργή και καλή μάσηση έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι συμβάλλει και στην πέψη.
Μην πίνετε συνέχεια αλκοόλ
Το κρασί και τα άλλα ποτά μπορεί να ανοίξουν την όρεξη και να μειώσουν τις αναστολές απέναντι στο φαγητό. Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο και να εναλλάσσετε κάθε ποτό με ένα ποτήρι νερό για να αποφύγετε τις καούρες και την δυσπεψία.
Μην το παρακάνετε με τα γλυκά
Όσο πλούσιο είναι το πασχαλινό τραπέζι σε κρέατα και λιπαρά, άλλο τόσο είναι σε γλυκά. Τσουρέκια, κουλουράκια, σοκολατένια αυγά και κάθε είδους γλυκίσματα κατά κανόνα παρέχουν πολλές θερμίδες. Να τα απολαμβάνετε σε μικρές ποσότητες και όχι όλα μαζί.
Να πίνετε τακτικά νερό
Το νερό διευκολύνει την πείνα και μειώνει την ψευδαίσθηση της πείνας. Ένα ή δύο ποτήρια πριν από το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσουν να φάτε λιγότερο όταν καθίσετε στο τραπέζι. Είναι επίσης απαραίτητο για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού.
Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό
Αν είστε καπνιστές, προσπαθήστε να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα μετά το τέλος του γεύματός σας. Και αυτό διότι το κάπνισμα αμέσως μετά το φαγητό, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Φάτε ελαφριά το βράδυ
Εφ’ όσον φάγατε ένα πλούσιο μεσημβρινό γεύμα, το βραδινό σας ας είναι κάτι ελαφρύ. Ένα γιαούρτι και λίγα φρούτα είναι ό,τι πρέπει για να δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας να ξεκουραστεί και να πέψει το φαγητό που καταναλώσατε.
(Πηγή: iatropedia)
Διαβάστε επίσης:
Μικροπλαστικά βρέθηκαν στο ανθρώπινο ωοθυλακικό υγρό για πρώτη φορά
Πάσχα – Κόκκινα αυγά: Πόσα μπορούμε να φάμε χωρίς να ρισκάρουμε την υγεία μας;
Πασχαλινό τραπέζι: Ποιο κρέας «χτίζει» μυς και «προστατεύει» την καρδιά