Τα βρασμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα, αρκεί να έχουν βαφεί με χρώματα κατάλληλα για τρόφιμα, επισημαίνει με το American Egg Board.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως περίπου 1 στα 22.000 αυγά μπορεί να περιέχει το βακτήριο της σαλμονέλας. Το βακτήριο αυτό πολλαπλασιάζεται γρήγορα όταν τα αυγά παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και μετά το βράσιμο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν ένα αυγό είναι μολυσμένο, είναι απαραίτητο να τοποθετούνται στο ψυγείο αμέσως μετά τη συλλογή ή την αγορά, όπως επισημαίνει η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ (USDA).
Βασικές οδηγίες αποθήκευσης
Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο κουτί τους, στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου, σε θερμοκρασία έως 4°C. Δεν πρέπει να αποθηκεύονται στα ράφια της πόρτας, επειδή εκεί η θερμοκρασία ανεβαίνει με το άνοιγμα και το κλείσιμο. Όσα αυγά έχουν βραστεί πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το βράσιμο. Αν παραμείνουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, πρέπει να απορρίπτονται. Τα βρασμένα αυγά αλλοιώνονται πιο γρήγορα από τα ωμά, καθώς το βράσιμο αφαιρεί την φυσική προστατευτική επικάλυψη του κελύφους.
Η σαλμονέλα σπάνια απειλεί τη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση, όπως διάρροια, εμετό, πυρετό και πόνους στην κοιλιά, με τα συμπτώματα να διαρκούν 4 έως 7 ημέρες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένοι άνω των 65 και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όσον αφορά τη γενικότερη συντήρηση των αυγών, τα ωμά αυγά με το τσόφλι διατηρούνται στο ψυγείο για 4 έως 5 εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας ή περίπου 3 εβδομάδες μετά την αγορά, αν η θερμοκρασία κυμαίνεται από 1,5°C έως 4°C. Αν πρόκειται για ωμά αυγά ελαφρώς χτυπημένα, διατηρούνται έως 2 ημέρες, τα ασπράδια έως 4 ημέρες, ενώ οι κρόκοι έως 2 ημέρες.
Για μεγαλύτερη διάρκεια, τα αυγά μπορούν να καταψυχθούν, χωρίς το τσόφλι. Τα φρέσκα και καθαρά αυγά πρέπει να φυλάσσονται σε καλά κλεισμένα δοχεία, με ημερομηνία και ποσότητα γραμμένη επάνω. Οι κρόκοι έχουν την τάση να πήζουν όταν καταψύχονται, γι’ αυτό πριν την κατάψυξη πρέπει να προστεθεί είτε λίγο αλάτι (αν προορίζονται για φαγητά) είτε λίγη ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού (αν προορίζονται για γλυκά).
Η κατάψυξη σε θερμοκρασία -18°C διατηρεί τα αυγά για διάστημα έως και ενός χρόνου, όμως δεν συνιστάται η κατάψυξη ωμών αυγών μέσα στο τσόφλι, ούτε βρασμένων αυγών, είτε με το κέλυφος είτε καθαρισμένων.
Διαβάστε επίσης:
Μαγνήσιο: Πώς επηρεάζει την υπέρταση