Ένα κολοσσιαίο καλαμάρι καταγράφηκε για πρώτη φορά στο φυσικό του περιβάλλον από τότε που ανακαλύφθηκε το είδος πριν από 100 χρόνια.
Πρόκειται για νεαρό καλαμάρι μήκους 30 εκατοστών καταγράφηκε από την κάμερα σε βάθος 600 μέτρων, κοντά στις νήσους Νότιες Σάντουιτς στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.
Η καταγραφή του καλαμαριού ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt. Η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής έναν ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, κατέγραψε το υλικό τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια μιας 35ήμερης αναζήτησης νέας θαλάσσιας ζωής.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κολοσσιαία καλαμάρια μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 7 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 500 κιλά – γεγονός που τα καθιστά τα βαρύτερα ασπόνδυλα στον πλανήτη.
Το νεαρό καλαμάρι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διαφανές, με λεπτά πτερύγια. Ως ενήλικες, τα καλαμάρια χάνουν αυτή τη γυάλινη εμφάνιση και γίνονται αδιαφανή σκούρα κόκκινα ή μοβ. Όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένα, θεωρούνται τα μεγαλύτερα γνωστά ασπόνδυλα στον κόσμο.
Το μαλάκιο ανακαλύφθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη αναγνώριση και ονομασία του.
Το πλήρωμα του σκάφους Falkor του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο για να το εντοπίσει.
Η επικεφαλής επιστήμονας δρ. Μισέλ Τέιλορ δήλωσε ότι η ομάδα αρχικά δεν ήταν σίγουρη για το είδος του καλαμαριού, αλλά το βιντεοσκόπησε επειδή ήταν «όμορφο και ασυνήθιστο».
Στη συνέχεια, το υλικό επαληθεύτηκε από τη δρ. Κατ Μπόλσταντ, ερευνητή καλαμαριών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, η οποία δήλωσε ότι καλαμάρια του συγκεκριμένου είδους είχαν εντοπιστεί κυρίως ως υπολείμματα σε στομάχια φαλαινών και θαλασσοπουλιών.
«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το πρώτο βίντεο ενός νεαρού κολοσσιαίου καλαμαριού και ταπεινωτικό να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουν ιδέα ότι υπάρχουν άνθρωποι», δήλωσε η ίδια.
Λίγα είναι γνωστά για τον κύκλο ζωής των κολοσσιαίων καλαμαριών, αλλά τελικά χάνουν τη διαφανή εμφάνισή τους όσο μεγαλώνουν.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους είναι η παρουσία αγκίστρων στο μέσο των οκτώ βραχιόνων τους.
Νεκρά ενήλικα κολοσσιαία καλαμάρια έχουν κινηματογραφηθεί στο παρελθόν από ανθρώπους που τα ψαρεύουν, αλλά ποτέ δεν είχαν κινηματογραφηθεί ζωντανά σε βάθος στον ωκεανό.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός των κολοσσιαίων καλαμαριών.
Το 2022, το ίδρυμα ανέφερε ότι η έλλειψη παρατηρήσεων σημαίνει ότι «ακόμη και σήμερα, τα τεράστια ασπόνδυλα εξακολουθούν να ακροβατούν μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας».
Οι ερευνητές δοκιμάζουν διάφορες κάμερες με την ελπίδα να πιάσουν ένα ενήλικο κολοσσιαίο καλαμάρι, δήλωσε ο Bolstad.
www.ertnews.gr