Επιστήμονες στη Βραζιλία παρουσίασαν μια επαναστατική καινοτομία που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αποθηκεύουμε και απολαμβάνουμε τις φράουλες. Δημιούργησαν μια φυσική επίστρωση που παρατείνει τη φρεσκάδα των φρούτων για έως και οκτώ ημέρες περισσότερο από ό,τι συνήθως.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry, αυτή η καινοτόμος επίστρωση ελαχιστοποιεί την απώλεια του όγκου του φρούτου και καθυστερεί σημαντικά την εμφάνιση μούχλας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στην φυσική συντήρηση των τροφίμων.
Πώς λειτουργεί η φυσική επίστρωση
Η επίστρωση δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια της φράουλας που περιορίζει την απώλεια υγρασίας και αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Πέρα από την παράταση της διάρκειας ζωής τους, οι επικαλυμμένες φράουλες διατήρησαν επίσης τη διατροφική τους αξία, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, των ανθοκυανινών (των ενώσεων που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα των φραουλών) και άλλων ευεργετικών αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίστρωση δεν επηρεάζει τη γεύση του φρούτου. Σε ένα τεστ γεύσης, οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ επικαλυμμένων και μη επικαλυμμένων φρούτων.
Η Βραζιλία, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φράουλας στη Νότια Αμερική, παράγοντας περίπου 165.000 τόνους ετησίως. Ωστόσο, οι φράουλες παραμένουν ένα από τα πιο συχνά απορριπτόμενα φρούτα στις βραζιλιάνικες αγορές, εξαιτίας της περιορισμένης διάρκειας ζωής τους, η οποία σπάνια υπερβαίνει τις επτά ημέρες στο ψυγείο.
Η καινοτόμος αυτή επίστρωση βασίζεται σε τρία βασικά συστατικά: τη χιτοσάνη, έναν πολυσακχαρίτη που προέρχεται από τα κελύφη καρκινοειδών και διαθέτει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, τη ζελατίνη, που προσθέτει δομή και συνοχή και το εκχύλισμα φλούδας ροδιού, πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην περαιτέρω επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρούτου.
Φρέσκιες φράουλες για περισσότερο χρόνο
Μέχρι την έκτη μέρα, πάνω από το 70% των φρούτων που δεν είχαν την επίστρωση παρουσίαζαν ορατά σημάδια ανάπτυξης μυκήτων, ενώ μόνο το 20% των επικαλυμμένων φρούτων επηρεάστηκαν. Στο τέλος της μελέτης, οι επικαλυμμένες φράουλες είχαν 30% λιγότερη μόλυνση από μύκητες σε σχέση με τις μη επικαλυμμένες. Η επίστρωση διατηρησε επίσης τη σφριγηλότητα και το χρώμα των φρούτων.
Επιπλέον, η επίστρωση διατήρησε τις πτητικές ενώσεις της φράουλας, τα χημικά που ευθύνονται για την ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση τους. Οι μη επικαλυμμένες φράουλες παρουσίασαν μείωση σχεδόν 40% αυτών των ενώσεων, περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τα φρούτα με την επιστρωση.
Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Η σπατάλη τροφίμων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και η μείωσή της είναι κρίσιμη για τις προσπάθειες βιωσιμότητας. Επιπλέον, η επέκταση της περιόδου πώλησης της φράουλας θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες και τους λιανοπωλητές να μειώσουν τις απώλειες και πιθανώς τις τιμές.
ΠΗΓΗ: Studyfinds
www.ertnews.gr