Το παραδοσιακό ελληνικό αρτοσκεύασμα με βάση το βούτυρο, τη βανίλια και τα αρώματα των εσπεριδοειδών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πασχαλινές ημέρες.
Φτιάξτε τα πασχαλινά κουλουράκια μαζί με τα παιδιά σας σε διάφορα σχήματα, π.χ. πλεξούδες, σαλιγκαράκια, βαρκούλες και κουνελάκια για να μυρίσει το σπίτι σας και να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις.
Υλικά για τη Συνταγή
2 ¾ φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας ούζο
1/3 φλιτζανιού φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Λίγο ξύσμα λεμονιού ή 2 μόνο σταγόνες εκχύλισμα λεμονιού (προαιρετικά)
Για επάλειψη
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού κρύο νερό
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και είτε κοσκινίστε τα ή ανακατέψτε τα με έναν αυγοδάρτη ώστε να πάρει αέρα το αλεύρι.
2. Βάλτε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα άλλο μπολ, τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο και χτυπήστε τα καλά μέχρι να ασπρίσουν.
3. Ρίξτε τα αυγά, ένα τη φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
4. Προσθέστε το ούζο, τον χυμό του πορτοκαλιού και τα εκχυλίσματα και ανακατέψτε. Το μίγμα θα μοιάζει σαν να έχει “κόψει “, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας φοβίσει.
5. Σταδιακά, ρίξτε και το μίγμα του αλευριού και ενσωματώστε. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.
6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C και στρώστε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
7. Πάρτε με τα χέρια σας κομμάτια από την κρύα ζύμη, σε μέγεθος καρυδιού, πλάστε τα σε κορδόνια και σχηματίστε τα σχέδια που επιθυμείτε, παραδοσιακά ή μοντέρνα όπως πλεξούδες, σαλιγκαράκια, βαρκούλες και κρίκους.
8. Τοποθετήστε τα κουλουράκια στα προετοιμασμένα ταψιά, βουρτσίστε τα από πάνω με το μίγμα του αυγού και ψήστε τα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.
Διαβάστε επίσης:
Μοναστηριακή φασολάδα με πορτοκάλι
Μυρωδάτα «Λαζαράκια» της παράδοσης