Σημαντικά κενά σε ιατρικό προσωπικό και αυξημένες λειτουργικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν Κέντρα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, όπως σημείωσε, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ (πρώην ΙΚΑ) Βορείου Ελλάδος, Νικολέτα Μανιάτη.
Συγκεκριμένα σε χθεσινή συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος ανέφερε ότι στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού, οι γιατροί μειώθηκαν από 218 το 2014 σε μόλις 39 σήμερα, ότι η πρόσφατη προκήρυξη για 52 θέσεις δεν επαρκεί για τα 311 Κέντρα Υγείας της χώρας και το 80% των γιατρών στη Θεσσαλονίκη εργάζονται ως επικουρικοί, χωρίς προοπτική μονιμότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Μάλιστα όπως είπε η ίδια ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός ότι: «Διαθέτουμε καινούργιο μηχάνημά για τεστ κοπώσεως και δεν το λειτουργούμε, διότι δεν έχουμε καρδιολόγους. Πρόσφατα σταμάτησε και το τμήμα υπερήχων του Τοπικού Ιατρείου Αμπελοκήπων».
Ακόμη ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Ηλίας Σαρακενίδης χαρακτήρισε αντισυνταγματική την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που τροποποιεί το εργασιακό καθεστώς των γιατρών ΙΔΑΧ του πρώην ΙΚΑ, με συνέπεια 2.500 από αυτούς να χάνουν την αποζημίωση συνταξιοδότησης και να μην δικαιούνται το εφάπαξ γιατί δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσία, όπως είπε.
Όλα στον ιδιωτικό τομέα
Πλέον όλα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Από το 36% των ιδιωτικών δαπανών στη χώρα μας ένα μεγάλο μέρος αφορά τις δαπάνες για την Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Από τα Κέντρα Υγείας απουσιάζουν βασικές ειδικότητες και οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι δυσανάλογα λίγες σε σχέση με τις ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 311 Κέντρα Υγείας πανελλαδικά προκηρύχθηκαν 52 θέσεις, δηλαδή ένας γιατρός ανά 6 Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με την ίδια, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που το 2014 δήλωνε στους γιατρούς της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: «Κλείστε τα ιατρεία σας γιατί αλλιώς απολύεστε, και απέλυσε 2.500 γιατρούς». Το 2024, ο ίδιος υπουργός, δήλωνε σε όσους έμειναν: «Ανοίξτε ξανά τα ιατρεία σας».
Ο ίδιος υπουργός από το 2014 δεν γνώριζε και μέχρι σήμερα δεν έμαθε ποια εργασιακή σχέση προέβλεπε ο νόμος που εισηγήθηκε και ψήφισε το 2014 στην πρώτη θητεία του και τους εργαζόμενους σ’ αυτήν. Οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας δεν αποτελούσαν και δεν αποτελούν βιώσιμη εργασία ούτε κίνητρο για προσέλευση γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά ούτε καν για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου.
Ο Αρ. Πάγος (απόφαση 2/2025) παραβλέποντας το άρθρο 103 του Συντάγματος μετατρέπει σε Δημοσίου Δικαίου τους γιατρούς Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.
«Ύστερα από 11 χρόνια, έρχονται τώρα να προσθέσουν κι άλλο χτύπημα στους εργαζόμενους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (πρώην ΙΚΑ) με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που μετατρέπει το εργασιακό καθεστώς των γιατρών από Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε Δημοσίου Δικαίου. Αυτό έχει ως συνέπεια όσοι συνταξιοδοτούνται να μην δικαιούνται ούτε καν την αποζημίωση που ορίζει ο νόμος», ανέφερε η Ζωή Καλπαζίδου, οδοντίατρος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Π.Φ.Υ. Βορείου Ελλάδος και του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.
Διαβάστε επίσης:
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Κλινική δοκιμή mRNA εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα
Επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στο εργοστάσιο παράγωγης φαρμακευτικής κάνναβης της Tikun Olam Ελλάδος
Ε.Σ.Α.μεΑ : «Στη φτωχοποίηση οδηγούνται τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις»