Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας βιώνουν ασθενείς και υγειονομικοί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, με συνέπεια η έλλειψη χρηματοδότησης να θέτει σε κίνδυνο την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός μία στις τρεις οργανικές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού είναι κενή, σύμφωνα με τους γιατρούς της ακριτικής περιοχής.
Αναλυτικά, στο «στόχαστρο» του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου μπαίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επειδή δεν εγκρίνει την προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων στο σύνολό τους, αλλά αποσπασματικά μέσα στο χρόνο «για ελάχιστες από τις κενές θέσεις». Επιπλέον, την κατηγορεί ότι περικόπτει τη χρηματοδότηση για το 2025, όταν ήδη για το 2024 ήταν ελλειμματικός.
Εκτός από τη χρηματοδότηση, το νοσοκομείο στερείται ανθρώπινων πόρων καθώς δεν εγκρίνεται η προκήρυξη θέσεων επικουρικού προσωπικού που χαρακτηρίζεται «απολύτως απαραίτητο για την λειτουργία των τμημάτων». Η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας των μετακινήσεων ιατρών, οι οποίες επιτρέπονται παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει «ρητή δέσμευση παραμονής στη θέση για δεκαετία μετά την πρόσληψη» και ακόμη σαφή απαγόρευση μετακίνησης.
Σημειώνεται ότι εξαιτίας της έλλειψης πόρων από τον προϋπολογισμό περικόπτονται προμήθειες υλικά, αναλώσιμα και μη, υπηρεσίες ακόμη και χειρουργεία. Ο Σύλλογος στηλιτεύει το γεγονός ότι: «το νοσοκομείο δεν μπορεί να αντλήσει πόρους ούτε από το αποθεματικό του, αλλά ούτε και από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ από τις παραχθείσες υπηρεσίες, καθώς η απαραίτητη έγκριση δεν δίνεται!» Με βάση τα προαναφερόμενα που καταγγέλλονται, ο Σύλλογος κάνει λόγω για «ασφυξία».
Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κεντρική και τη τοπική εξουσία να δώσει ουσιαστική βοήθεια προς την υγειονομική μονάδα και όλες τις δομές της περιοχής. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρουζητά την παρέμβασή τους «πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη με πολλαπλές και οδυνηρές συνέπειες».
Τι ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Εβρου:
- Άμεση και συνεχή προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
- Προγραμματισμό προσλήψεων, ώστε οι θέσεις να προκηρύσσονται αρκετά έγκαιρα, πριν την συνταξιοδότηση του προσωπικού.
- Κίνητρα ουσιαστικά, για την προσέλκυση προσωπικού, στη βάση των προτάσεων του ΠΙΣ.
- Αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης του Νοσοκομείου, ώστε να υπερκαλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του και απόδοση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο, με δυνατότητα άντλησης πόρων από το αποθεματικό όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου καλεί τους ιθύνοντες σε άμεσες ενέργειες και συγκεκριμένα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να απαντήσει στα πολλαπλά αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου για επιτόπια επίσκεψη στη περιοχή τους.
«Στόχος μας είναι η εκτενής συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, με δρομολόγηση λύσεων στη βάση των αναφερόμενων προτάσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν σταθερά και μόνιμα την πλήρη, αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία τόσο του νοσοκομείου Διδυμότειχου αλλά και όλων των δομών υγείας στον Έβρο», καταλήγει η ανακοίνωση των γιατρών.
Διαβάστε επίσης:
Πειραματικό φάρμακο καθυστερεί την αναπηρία σε ένα τύπο σκλήρυνσης κατά πλάκας
Νοσοκομείο Γουμένισσας: Στα χέρια μεταφέρουν τους ασθενείς λόγω βλάβης του απαρχαιωμένου ασανσέρ