Αυτά τα υπέροχα τραγανά και αρωματικά μπισκοτάκια ετοιμάζονται πολύ εύκολα και γρήγορα, με απλά υλικά και είναι ιδανικά για τις λιγούρες της νηστείας. Περιέχουν αραβοσιτέλαιο, πουρέ μήλου και χυμό, είναι αρωματικά χάρη στη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ταιριάζουν υπέροχα με την τραγανή επικάλυψη κρυσταλλικής ζάχαρης και κανέλας.
Υλικά για τη Συνταγή
800 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
2 βανιλίνες
1 τσιμπιά αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη
200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
300 γραμμάρια αραβοσιτέλαιο
140 γραμμάρια πουρέ μήλου
60 γραμμάρια χυμό μήλου ή πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
Για την επικάλυψη
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη

Εκτέλεση
1.Αρχικά βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και κοσκινίστε το ή αφρατέψτε το, ανακατεύοντάς το με έναν αυγοδάρτη.
2.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη με το αραβοσιτέλαιο με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να λιώσει η πρώτη.
3.Πολτοποιήστε στο μούλτι το μήλο (περίπου 1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο) μαζί με το γάλα ή τον χυμό και αδειάστε το στο μεγάλο μπολ με το λάδι και τη ζάχαρη. Ρίξτε τέλος το ξύσμα και ανακατέψτε καλά ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
4.Ξεκινήστε να ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύοντας πρώτα με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίξτε την πρώτη δόση και συμπληρώστε με τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το αλάτι, τις βανιλίνες, τη σόδα, το μπέικιν και την κανέλα. Έπειτα, ζυμώνοντας με τα χέρια σας, συνεχίστε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί και να έχετε ένα ζυμαράκι εύπλαστο που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Μπορεί να μην χρειαστεί να βάλετε όλη την ποσότητα του αλευριού ή να συμπληρώσετε με λίγο παραπάνω.
5.Ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα για την επικάλυψη των μπισκότων και απλώστε την σε ένα ρηχό πιάτο
6.Πάρτε ένα κομμάτι από τη ζύμη σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και κυλήστε το στο μίγμα κανελοζάχαρης απ’ όλες τις πλευρές. Πιέστε τη μπάλα ζύμης με τη βάση ενός ποτηριού να ανοίξει και συνεχίστε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
7.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις και απλώστε τα μπισκότα σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
8.Ψήστε τα για 15 με 20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των μπισκότων, να πάρουν λίγο χρώμα και αφήστε τα να κρυώσουν. Μην τα παραψήσετε γιατί σκληραίνουν αρκετά.
Διαβάστε επίσης:
Βαρκούλες με σπανάκι (τούρκικο pide), σε νηστίσιμη και αρτύσιμη εκδοχή
Γλυκιά πατσαβουρόπιτα, πλισέ (νηστίσιμη)
Νόστιμο και ελαφρύ γκρατέν μελιτζάνας, με τραγανό φασκόμηλο (νηστίσιμο)