Μη αναστρέψιμη παραμένει η σκληρή πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως αναδεικνύεται από τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Οι άγονοι διαγωνισμοί για προσλήψεις στα νησιά και στην περιφέρεια, η στροφή στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών αλλά και η φυγή στο εξωτερικό είναι δυστυχώς τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για τους λειτουργούς του Ιπποκράτη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προκηρύξεις της 2ης ΥΠΕ. Έρχεται το Πάσχα και ήδη έχουν γίνει δυο προκηρύξεις για 142 θέσεις ιατρών διάφορων ειδικοτήτων που αφορούν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο Ικάρια, Μύκονο, Πάρο, Κύθνο κλπ) και δυστυχώς βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας δίνει οικονομικά αλλά και θεσμικά κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να κάνει αυτές τις θέσεις περισσότερο ελκυστικές. Επίσης κατασκευάζει νέες κατοικίες για δωρεάν διαμονή του ιατρικού προσωπικού σε πολλές περιοχές, όπως, π.χ. στη Μύκονο.
Ακόμη όσοι γιατροί καλύψουν αυτές τις θέσεις στα νησιά για το Πάσχα, ο μισθός τους θα είναι 2.100 ευρώ το μήνα καθαρά. Ακόμη η 2η ΥΠΕ καλύπτει τις δαπάνες μετακίνησης, και δίνει ημερήσια αποζημίωση ύψους 60 ευρώ αλλά και 100 ευρώ για διαμονή. Ωστόσο οι γιατροί δεν πείθονται καθώς το κόστος ζωής π.χ. στη Σαντορίνη είναι δυσθεώρητο (ενοίκια, σούπερ μάρκετ, μεταφορές, κ.λπ.).
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν και αυτό το καλοκαίρι τα νησιά μας ουσιαστικά θα μείνουν ακάλυπτα υγειονομικά και ο πληθυσμός που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τους επομένους μήνες, εάν χρειαστεί ιατρική περίθαλψη θα απευθυνθεί είτε στους ιδιώτες ή θα πηγαίνει απέναντι στην Τουρκία.
Αναλυτικά στην Ικαρία ο μοναδικός αναισθησιολόγος συνταξιοδοτείται, χωρίς αντικαταστάτη. Στη Σάμο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στις ειδικότητες οπως οφθαλμίατρος, γαστρεντερολόγος, ΩΡΛ, νευροχειρουργός, αγγειολόγος, ογκολόγος ενώ στην Κω υπάρχει έλλειψη σε παθολόγους και παιδίατρους.
Το παράδειγμα της Κρήτης
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, με τους 600.000 μόνιμους κατοίκους της και τα εκατομμύρια των τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Στα νοσοκομεία του Ηράκλειου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου οι ρευματολόγοι είναι ελάχιστοι με συνέπεια ένας ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα που θα κλείσει ραντεβού τον Μάιο στο ΠΑΓΝΗ θα εξετασθεί τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι στην Κρήτη ζουν 20.000 ρευματοπαθείς όπως είπε στο topontiki.gr η Κατερίνα Κουτσογιάννη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών Γονέων Κηδεμόνων και φίλων των παιδιών με ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζην» και Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: «Για το νοσοκομείο των Χανίων όλες οι προκηρύξεις που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια βγαίνουν άγονοι. Οι ρευματολόγοι δεν ενδιαφέρονται γιατί στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα που πληρώνει καλύτερα ή φεύγουν στο εξωτερικό. Στην Κύπρο ένας γιατρός αμείβεται με 5.000 το μήνα και δυστυχώς αήθους τους μισθούς το ΕΣΥ δεν μπορεί να τους συναγωνιστεί».
Το νέο μισθολόγιο και η φυγή στο εξωτερικό
Με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση ουσιαστικά αποκαλύπτει τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει το υπουργείο Υγείας για την οικονομική ενίσχυση των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία μας. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να καταλάβει γιατί οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ.
Αναλυτικά :
Ένας Συντονιστής Διευθυντής ξεκινάει με 2.098 ευρώ το μήνα και φτάνει στα 3.160 με περισσότερα από 29 χρόνια εργασίας στο ΕΣΥ.
Ένας Διευθυντής κλινικής ξεκινάει με 1.998 ευρω και φτάνει τα 3.003 με περισσότερα από 29 χρόνια προϋπηρεσίας .
Ένας Επιμελητής Α’ με 1998 και φτάνε τα 2.858 ευω.
Ενας Επιμελητής Β’ ξεκινάει με 1.658 και φτάνει τα 2.483
Ο ειδικευόμενος, που ουσιαστικά τραβάει «το κάρο του ΕΣΥ» ξεκινάει με 1.359 εύρω και αγγίζει τα 2.030 μετά από 29 χρόνια προϋπηρεσία.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που από το 2007 έως και το 2024 ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών είχε εκδώσει 19.209 πιστοποιητικά για γιατρους που ήθελαν να φύγουν στο εξωτερικό.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Υγείας εκτός από τα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα, έχει κάνει τα περισσότερα έργα κτηριακής και ψηφιακής αναβάθμισης στο ΕΣΥ, προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς αλλά και να «φρενάρει» το κύμα των ιατρών που επιλέγουν τον ιδιωτικοί τομέα ή να ζήσουν στο εξωτερικό. Ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα το ΕΣΥ παραμένει ο «μεγάλος ασθενής» της κυβέρνησης που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην εντατική…
Διαβάστε επίσης
Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, από το ΕΔΔΙΠΠΥ, υπό τη αιγίδα του ΙΣΑ, στο Μαρούσι
Έμφραγμα μυοκαρδίου: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε
ΗΠΑ: Δεύτερο παιδί νεκρό από ιλαρά – Περισσότερα από 600 κρούσματα στο Τέξας