Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που περιμένουν με τις ώρες στην ουρά, προκειμένου να λάβουν τα φάρμακα υψηλού κόστος για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Μάλιστα το γεγονός ότι από την 1η Ιανουάριου 2025, οι τρίμηνες συνταγές έγιναν δίμηνες, αυξάνει την ταλαιπωρία καθώς πλέον οι ασθενείς χρειάζεται να πηγαίνουν συχνότερα στα 38 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που καλύπτουν όλη την Ελλάδα, για να λάβουν τα φάρμακά τους.
Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διακινούν 1.425 σκευάσματα υψηλού κόστους και εκτελούνται 2.120.000 συνταγές ανά έτος. Επίσης, περίπου το 40% των ασθενών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λαμβάνει φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ ογκολογικά, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νόσο Crohn κλπ) και υποστηρικτικά φάρμακα χημειοθεραπείας (ερυθροποιητίνες και παράγοντες αύξησης λευκής σειράς).
Δυστυχώς με ρυθμούς χελώνας προχωρούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στα μέσα Ιανουαρίου, αμέσως μετά το επεισόδιο με τον κλειδαρά που ξεκλείδωσε το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λ. Αλεξάνδρας, γιατί οι τρεις υπάλληλοι απουσίαζαν λόγω ασθένειας και οι ασθενείς περίμεναν μέσα στο κρύο μέχρι να ανοίξει.
Το πρώτο μέτρο αφορά τη διανομή των ΦΥΚ από τα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς, που ομολογουμένως θα εξυπηρετούσαν πολύ καλύτερα την περιφέρεια και τα νησιά, όπου οι πολίτες έχουν άμεση πρόσβαση, απ΄ ότι στα 38 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αυτό το μέτρο φαίνεται να έχει ουσιαστικά «παγώσει». Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός. Οι φαρμακοποιοί ζητούν 20 ευρώ ανά συνταγή ΦΥΚ και όπως φαίνεται ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Το δεύτερο μέτρο αφορά την πρόσληψη 20 φαρμακοποιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ενισχύσουν το ελάχιστο προσωπικό που τα στελεχώνει. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τις θέσεις που είχε προκηρύξει ο ΕΟΠΥΥ έληξε στις 21 Μαρτίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η αρμόδια τριμελής Επιτροπή να ελέγχει τις αιτήσεις για τις θέσεις αφορούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Εύβοια, Ροδόπη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Κόρινθο Κεφαλλονιά, Κυκλάδες και Χανιά.
Το τρίτο μέτρο αφορούσε τη διανομή των ΦΥΚ κατ΄οίκον και όπως φαίνεται σε αυτό το πεδίο υπάρχουν καλά νέα, καθώς ο Οργανισμός σύντομα θα υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το έργο θα ξεκινήσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Αξίζει να τονισθεί ότι η διανομή κατ’ οίκον των ΦΥΚ, αναμένεται να εξυπηρετήσει περίπου 120.000 ασθενείς. Σήμερα, περίπου 72.000 ασθενείς εκτελούν συνταγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας από αυτές τις περιοχές θα ξεκινήσει η διανομή κατ΄οίκον στα μέσα Μαΐου και μέχρι το Καλοκαίρι θα καλυφθεί το σύνολο της χώρας. Μένει βέβαια να το δούμε.
Τι λέει η Ένωση ασθενών για την ταλαιπωρία
Από την πλευρά της η Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεσήμανε την ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η επιστολή εστάλη στις 21 Ιανουάριου 2025 με αφορμή το περιστατικό του φαρμακείου της Λ. Αλεξάνδρας ,όπου οι τρεις υπάλληλοι δεν είχαν πάει στην εργασία τους λόγω ασθένειας και το φαρμακείο έμεινε κλειδωμένο μέχρι ο υπουργός να πάρει τον κλειδαρά και να το ανοίξει.
Δυστυχώς, 3 μήνες μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Για το θέμα αυτό η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Βάσω Βακουφτσή δηλώνει στο topontiki.gr: «Η έγκαιρη πρόσβαση στο φάρμακο είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ασθενούς, όμως, δυστυχώς, αποτελεί ακόμη καθημερινή πρόκληση για χιλιάδες συμπολίτες μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Οι συνθήκες αναμονής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι μία εικόνα που δεν τιμά τη χώρα μας. Οι ασθενείς δεν ζητούν ειδική μεταχείριση, αλλά αξιοπρέπεια, ισότητα και σεβασμό. Ζητούν ένα σύστημα υγείας που τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους με πραγματικές ανάγκες, όχι ως αριθμούς σε μία ατελείωτη ουρά.».
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει επανειλημμένα κάνει προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το θέμα της εύκολης διανομής των ΦΥΚ στους ασθενείς.
«Συνεργαζόμαστε αφενός με τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ και αφετέρου αφού έχουμε πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με κοινωνικούς εταίρους έχουμε ήδη προτείνει στο Υπουργείο, συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις,» λεει στο topontiki.gr η κ. Βακουφτση και αναφέρει:
- τη δημιουργία ενός εθνικού χάρτη σημείων πρόσβασης στα φάρμακα
- την ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
- την αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων διάθεσης φαρμάκων, όπως η κατ΄οίκον αποστολή.
- τη διάθεση από Φαρμακεία της Κοινότητας, βάσει των αναγκών των ασθενών της εκάστοτε θεραπευτικής κατηγορίας.
«Καλούμε την Πολιτεία να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους ασθενείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Σε αυτό το διάλογο, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, εκπροσωπώντας πάνω από 80 συλλόγους μέλη από όλη την Ελλάδα είναι σε θέση να συμβάλλει ουσιαστικά.
Είναι η ώρα για μία συνολική στρατηγική που θα βάζει τον ασθενή στο επίκεντρο και θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες, και αυτή είναι η δέσμευση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.» τονίζει η κυρία Βακουφτσή.
Επίσης ο Νίκος Δέδες μέλος της Ένωσης Ασθενών δήλωσε στο topontiki.gr: « Δυστυχώς κανένας δεν κοιτάει πως θα εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Όλοι κοιτούν πως να προστατεύσουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και τα κεκτημένα τους». Μια δήλωση που αποτυπώνει σε όλο της το μεγαλείο μια μεγάλη αλήθεια…
Διαβάστε επίσης:
Γεώργιος Βέλμαχος: «Το τραύμα είναι επιδημία»
Σύγχρονες μορφές σπονδυλοδεσίας: Η λύση σε σοβαρά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης