Τα βρέφη που λαμβάνουν αντιβιοτικά παρουσιάζουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια αργότερα, πιθανότατα λόγω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου τους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές στην Αυστραλία παρακολούθησαν 191 υγιή βρέφη από τη γέννησή τους και διαπίστωσαν ότι εκείνα που έλαβαν αντιβιοτικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι πολλών εμβολίων στους 7 και 15 μήνες.
Από τα 191 βρέφη, τα 111 είχαν λάβει αντιβιοτικά κατά τη νεογνική περίοδο – είτε μέσω άμεσης θεραπείας (32 νεογνά), είτε έμμεσα μέσω των μητέρων τους που έλαβαν αντιβιοτικά κατά τον τοκετό (49), είτε κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό (30).
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», εξέτασε το μικροβίωμα των βρεφών κατά την περίοδο του πρώτου εμβολιασμού, περίπου στις 6 εβδομάδες. Διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη που έλαβαν άμεσα αντιβιοτικά μετά τη γέννηση, είχαν μικρότερες ποσότητες ενός ευεργετικού είδους εντερικών βακτηρίων, γνωστών ως Bifidobacterium. Η μείωση αυτών των βακτηρίων συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι διαφόρων συστατικών του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου, καθώς και του Haemophilusinfluenzae τύπου b, τόσο στους 7 όσο και στους 15 μήνες.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λιν, διευθυντής προγράμματος στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας και Υγείας της Νότιας Αυστραλίας και συν-επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε ότι το Bifidobacterium απαντάται συχνά στο έντερο υγιών βρεφών κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής.
«Είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένα να μεταβολίζουν ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος, και έτσι παρατηρείται υψηλή παρουσία αυτών των βακτηρίων σε θηλάζοντα βρέφη», εξήγησε.
Ο Λιν, ο οποίος είναι και καθηγητής Συστημικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Flinders, εξήγησε ότι αυτά τα βακτήρια δίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα «μια επιπλέον ώθηση», προετοιμάζοντάς το για βέλτιστη απόκριση στα εμβόλια.
«Αυτό που θεωρούμε πιο σημαντικό είναι η σύνθεση του μικροβιώματος την περίοδο του εμβολιασμού. Τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική αποίκιση από τα Bifidobacteria και να επιτρέψουν σε άλλα είδη βακτηρίων να εγκατασταθούν στο έντερο» επεσήμανε.
Η έρευνα μελέτησε επίσης την ανοσία σε ποντίκια τα οποία δεν έφεραν μικρόβια, διαπιστώνοντας ότι η απόκριση αντισωμάτων στο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία του Bifidobacterium και βελτιωνόταν όταν χορηγούνταν προβιοτικό με το συγκεκριμένο βακτήριο.
Η μελέτη, που περιλάμβανε ερευνητές από 12 ερευνητικά ιδρύματα της Αυστραλίας, δεν εντόπισε μείωση στην απόκριση στα εμβόλια στα βρέφη των οποίων οι μητέρες έλαβαν αντιβιοτικά κατά τον τοκετό, υποδεικνύοντας ότι η άμεση αντιβιοτική θεραπεία στα νεογνά έχει σημαντικότερο αντίκτυπο στο εντερικό μικροβίωμα.
Ο Λιν τόνισε ότι τα ευρήματα δεν θα πρέπει να «ανησυχούν υπερβολικά» τους γονείς των νεογνών που έλαβαν αντιβιοτικά. «Υπάρχει συνήθως πολύ σοβαρός λόγος για τη χορήγηση αντιβιοτικών στα νεογνά, δεδομένου ότι οι λοιμώξεις και η σήψη σε αυτή την κρίσιμη πρώιμη περίοδο της ζωής μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες» σημείωσε.
Τα νεογνά που έλαβαν αντιβιοτικά εξακολουθούσαν να αναπτύσσουν «αρκετά καλές αποκρίσεις» σε όλα τα εμβόλια, σημείωσε.
«Γύρω στον 7ο μήνα, η πλειοψηφία των βρεφών βρίσκεται πάνω από το λεγόμενο ‘οριακό επίπεδο προστασίας’, οπότε πιστεύουμε πως προστατεύονται από τις λοιμώξεις» δήλωσε ο ερευνητής.
«Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, οι αποκρίσεις αυτές εξασθενούν λίγο πιο γρήγορα στα βρέφη που έλαβαν άμεσα αντιβιοτικά» πρόσθεσε.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι η μελέτη δεν περιελάμβανε βρέφη που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Τους επόμενους μήνες, οι ερευνητές θα ξεκινήσουν μια κλινική δοκιμή για να εξετάσουν αν η χορήγηση προβιοτικού που περιέχει Bifidobacterium σε νεογέννητα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά, θα βελτίωνε την απόκριση αντισωμάτων σε εμβολιασμούς ρουτίνας.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr