Ένα σούπερ χορταστικό πιάτο ζυμαρικών με ραγού από λαχανικά, σαν μπολονέζ, που ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα και θα σας γεμίσει ενέργεια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι σχήμα ζυμαρικών επιθυμείτε, να αντικαταστήσετε κάποια λαχανικά με αυτά της αρεσκείας σας και αν νηστεύετε, να αχνίσετε τα λαχανικά με λίγο νερό (χωρίς λάδι) και να πασπαλίσετε τη μακαρονάδα με τριμμένο καρύδι ή νηστίσιμο τυρί.
Υλικά για τη Συνταγή
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή 3-4 κουταλιές της σούπας νερό
1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (ή λιγότερο, αν δεν το αντέχετε)
2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 κοτσάνια σέλερι, κομμένα σε μικρά κυβάκια
200 γραμμάρια μανιτάρια, κομμένα σε μικρούς κύβους
250 γραμμάρια μελιτζάνα, κομμένη σε μικρούς κύβους
600 ml χυμό ντομάτας
100 γραμμάρια φύλλα baby σπανάκι
Αλατοπίπερο κατά βούληση
2 κουταλιές της σούπας (κοφτές) ρίγανη ξερή
2 κουταλιές της σούπας (κοφτές ) ξερό βασιλικό
500 γραμμάρια σπαγγέτι
Για το πασπάλισμα
Νηστίσιμο τυρί ή 1 χούφτα καρύδια τριμμένα στο μούλτι ή τρίμμα φρυγανιάς με λίγο σκόρδο σκόνη ανακατεμένα (pangrattato)
Εκτέλεση
1. Αρχικά ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να είναι στο ίδιο μέγεθος περίπου για να μαγειρευτούν το ίδιο και να δώσουν ένα αποτέλεσμα που να θυμίζει κιμά (σάλτσα μπολονέζ).
2. Ζεστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα ή βάλτε το νεράκι να βράσει για την αλάδωτη εκδοχή. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και έπειτα βάλτε τα καρότα, τα μανιτάρια, το σέλερι και τέλος τη μελιτζάνα.
3. Μόλις σοταριστούν καλά ρίξτε το σπανάκι και τον χυμό ντομάτας, να πάρουν μερικές βράσεις.
4. Στο μεταξύ βράστε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7-8 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για να γίνουν al dente. Κρατήστε ένα φλιτζάνι (200 ml) από το νερό του βρασμού προτού τα στραγγίσετε.
5. Ρίξτε το νερό του βρασμού στη σάλτσα ραγού, αλατοπιπερώστε, βάλτε τη ρίγανη και το βασιλικό και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ακόμα.
6. Ανακατέψτε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά με το ραγού λαχανικών, αφήστε το φαγητό να τραβήξει λίγο τη σάλτσα και σερβίρετε με τριμμένο τυρί ή τα ψιλοτριμμένα καρύδια.
Διαβάστε επίσης:
Μαρμελάδα κυδωνιών με μαστίχα Χίου
Αφράτα πάνκεικς (τηγανίτες) της νηστείας, με μήλα και σιρόπι
Pangrattato, το φθηνό νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού της φτωχικής κουζίνας της Ν. Ιταλίας