LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    Λαμία: Εκδήλωση “Τέμπη: Οι κραυγές των παιδιών ζητούν δικαίωση – συμπαράσταση στον αγώνα των συγγενών θυμάτων – ένταξη στο δίκτυο Τ57”
    11 Ιουνίου 2025
    Πως αξιολογήθηκαν οι Δήμοι από τους πολίτες; Καμπανάκι η αξιολόγηση των πολιτών για τομείς της καθημερινότητας
    7 Ιουνίου 2025
    Λαμία: Θανατηφόρο τροχαίο στον Ε65 λίγο έξω από την Λαμία
    7 Ιουνίου 2025
    κατασκευή ιστοσελίδων
    Λαμία: Κατασκευή Ιστοσελίδων από την 19CLOUDS – Δείτε τα νέα πακέτα
    Sponsored by 19CLOUDS I.K.E.19CLOUDS I.K.E.
    Όμιλος Φίλων Δάσους: Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2025 – Δεν γιορτάσαμε, στείλαμε σήμα κινδύνου
    7 Ιουνίου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    «Σαν παλιό σινεμά»: ΚΔΑΠ και ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε μια μοναδική παράσταση
    10 Ιουνίου 2025
    Λαμία: Η ιστορία του τόπου μας με μια ξενάγηση στα ΓΑΚ Φθιώτιδας
    7 Ιουνίου 2025
    Εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Υπάτης
    7 Ιουνίου 2025
    summer camp λαμία
    «Αθλητικό Summer Camp» στο Δήμο Λαμιέων
    3 Ιουνίου 2025
    Λαμία: Κολυμβητικοί αγώνες «Διάκεια 2025»
    30 Μαΐου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    9 προσλήψεις στον Δήμο Μακρακώμης
    19 Μαΐου 2025
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    19ο Φεστιβάλ Οίτης – Δείτε ΟΛΟ το πρόγραμμα
    28 Μαΐου 2025
    Lemon: Απόψε στη Λαμία η ιστορία του πιανίστα 1900
    26 Μαΐου 2025
    Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας παρουσιάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο « Αυτό Κυρία, δεν είναι Γενοκτονία ;; »
    25 Μαΐου 2025
    Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων στο Λαογραφικό Μουσείο Δίβρης
    19 Μαΐου 2025
    «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη»: Ρεσιτάλ Κιθάρας του Κώστα Αναστασίου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας
    19 Μαΐου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Κάστρο Alnwick: Το εντυπωσιακό οικοδόμημα που στέγαζε το «Χόγκουαρτς» στις ταινίες του Χάρι Πότερ
    23 Μαΐου 2025
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    Κινδυνεύουν με εξαφάνιση μέχρι το 2100 οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι
    14 Ιουνίου 2025
    Ο νότιος πόλος του Ήλιου αποκαλύπτεται για πρώτη φορά μέσα από τα «μάτια» του Solar Orbiter – Δείτε βίντεο
    11 Ιουνίου 2025
    Copernicus: Στο «κόκκινο» ο πλανήτης – Ρεκόρ ζέστης για τον Μάιο 2025
    11 Ιουνίου 2025
    Πανσέληνος Ιουνίου 2025: Έρχεται το ρομαντικό «Φεγγάρι της Φράουλας» μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
    5 Ιουνίου 2025
    Επαναστατική ανακάλυψη: Έφτιαξαν πλαστικό που διαλύεται στη θάλασσα μέσα σε λίγες ώρες
    4 Ιουνίου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο: Ποιες στάσεις να αποφεύγετε​​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Το Δημόσιο ρίχνει ευθύνες στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου: «Δεν αναζήτησε εγκαίρως τη βιοψία»​
14 Ιουνίου 2025
Κινέτα: Κρατούσαν όμηρους μια οικογένεια ζητώντας χρυσαφικά – «Μπήκαμε σε λάθος σπίτι»​
14 Ιουνίου 2025
Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2631: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί​
14 Ιουνίου 2025
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενο χτύπημα στην Ελλάδα σε ισραηλινούς στόχους​
14 Ιουνίου 2025
Αγρίνιο: Αποκαλυπτικές συνομιλίες του κυκλώματος που μοίραζε «μαϊμού» επιδόματα αναπηρίας σε υγιείς ανθρώπους – «Της έδωσες ηρεμιστικό;»​
14 Ιουνίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΥ ΖΗΝ > Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο: Ποιες στάσεις να αποφεύγετε​​
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο: Ποιες στάσεις να αποφεύγετε​​

Newsroom 18 Μαρτίου 2025
Updated 2025/03/18 at 1:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Ξοδεύουμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο. Τόσο η διάρκεια όσο και η ποιότητά του επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, πολλές πτυχές της.

Contents
Οι μελέτεςΗ διάγνωσηΠοια είναι η καλύτερη στάση ύπνου

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, επιδεινώνει τα επίπεδα ενέργειας την επόμενη μέρα, δυσκολεύει την πνευματική συγκέντρωση, επιβραδύνει στις καθημερινές δραστηριότητες, χαλάει τη διάθεση. Είναι επίσης πολύ πιθανόν να προκαλέσει πτώση του ανοσοποιητικού και να παρατείνει την ανάρρωση. Επομένως, ο καλός, επαρκής και ποιοτικός ύπνος κάθε βράδυ είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Μερικές φορές, όμως, αυτός διαταράσσεται από την ύπαρξη παθήσεων και συνηθειών που προκαλούν πόνο. Η στάση ύπνου είναι από αυτές που συμβάλει στην ανάπτυξη αλλά και την επιδείνωσή του. Ο πόνος στον ώμο είναι ένας από τους συχνότερους και πιο ενοχλητικούς, αφού μπορεί να μας κρατήσει ξάγρυπνους ή να εμφανιστεί μόλις ξυπνήσουμε και να διαταράξει σοβαρά την καθημερινότητά μας.

- Advertisement -

«Μια βραδιά με κακό ύπνο, που μια άβολη τοποθέτηση του ώμου για πολλές ώρες προκάλεσε περιστασιακό πόνο ένα πρωινό δεν είναι ανησυχητικό γεγονός. Εάν όμως τα επεισόδια αυτά είναι καθημερινά είναι προτιμότερο να διερευνηθεί η αιτία το συντομότερο, καθώς η λάθος θέση του άνω άκρου κατά την κατάκλιση μπορεί να βλάψει μόνιμα την άρθρωση του ώμου ή να επιδεινώσει παθήσεις της άρθρωσης που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη πορεία», προειδοποιεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ. Παναγιώτης Πάντος, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

Το σίγουρο είναι ότι ο επαναλαμβανόμενος πόνος στον ώμο κατά ή μετά τον ύπνο δεν προκαλείται χωρίς αιτία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κοιμούνται στο πλάι, που θεωρείται επιβαρυντική στάση, χωρίς να πονούν ποτέ.

Αν και μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες όπως διαβήτη, διαταραχές του θυρεοειδούς και νόσο του Πάρκινσον, οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι ο τραυματισμός του στροφικού πετάλου του ώμου, η θυλακίτιδα ώμου, το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, ο παγωμένος ώμος και η οστεοαρθρίτιδα στην άρθρωση. Οι παθήσεις αυτές εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Εκτός από τον πόνο που μπορεί να είναι έντονος, ιδίως κατά την ανύψωσή του χεριού, μερικά συμπτώματα που είναι κοινά σε αυτές τις παθήσεις μετά από την κατάκλιση είναι η αδυναμία έκτασής του χεριού, συγκράτησης αντικειμένων, φυσιολογικής κίνησης του ώμου, ακόμα και η δυσκολία εκτέλεσης εργασιών ρουτίνας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών.

«Ο πόνος στη γληνοβραχιόνια άρθρωση είναι το τρίτο πιο συχνό μυοσκελετικό πρόβλημα, με την τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου του ώμου να αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησής του. Η θέση του ύπνου είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή της – όχι μόνο ένδειξης της ύπαρξης βλάβης.

Οι μελέτες

Μελέτες έχουν αποδείξει, μέσω μετρήσεων των υπακρωμιακών πιέσεων κατά τη διάρκεια των πιο συχνών στάσεων ύπνου, ότι τις χαμηλότερες πιέσεις δέχεται ο ώμος όταν το άτομο κοιμάται ανάσκελα και τις υψηλότερες όταν κοιμάται στο πλάι, περισσότερο όταν τα χέρια είναι ψηλά, ή όταν κοιμάται μπρούμυτα.

Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες που το απέδειξε, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthroscopy, Sports Medicine, and Rehabilitation. Βρήκε ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ του ύπνου στο πλάι και των ρήξεων στροφικού πετάλου του ώμου. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι το 89,7% των ασθενών προτιμούσαν την πλάγια θέση κατάκλισης και ύπνου», επισημαίνει.

Το στροφικό πέταλο είναι ένα σύνολο τεσσάρων μυών και των αντίστοιχων τενόντων τους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης. Οι τραυματισμοί είναι συχνοί στο γενικό πληθυσμό, με τον επιπολασμό να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 39%, ο οποίος είναι ακόμη μεγαλύτερος στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Ορισμένες μελέτες καταδεικνύουν ότι οι ρήξεις υπερβαίνουν το 50% σε άτομα άνω των 80 ετών.

Η διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με εξετάσεις υψηλής ακρίβειας και ευαισθησίας – τη μαγνητική τομογραφία (MRI) και την υπερηχογραφική απεικόνιση, οι οποίες μπορεί να δείξουν ρήξεις μερικού ή ολικού πάχους. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ρήξεων θεραπεύεται – με την πάροδο του χρόνου η πλειονότητα των περιστατικών επιδεινώνεται.

Η συντηρητική αντιμετώπιση αποτελεί την πρώτη επιλογή για ρήξεις μερικού πάχους, η οποία έγκειται στη λήψη από τον ασθενή αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία και μυϊκή ενδυνάμωση. Αν δεν βελτιώνονται τα συμπτώματα ή επιδεινώνονται, τότε ο μοναδικός δρόμος θεραπείας είναι η συρραφή των τενόντων αρθροσκοπικά (όχι με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση), διότι έτσι εξασφαλίζεται η ταχύτερη αποκατάσταση, ο ασθενής χάνει λιγότερο αίμα και βιώνει λιγότερο πόνο.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου

«Όσοι κοιμούνται στο πλάι, μπρούμυτα ή ανάσκελα με τα χέρια πάνω από το κεφάλι είναι πιθανότερο να αναπτύξουν ή να επιδεινώσουν βλάβες του ώμου. Η καλύτερη στάση ύπνου είναι η ύπτια. Αρκετοί άνθρωποι, όμως, τη βρίσκουν εξαιρετικά άβολη – συχνά δεν μπορούν καν να αποκοιμηθούν έτσι. Αλλά όλα μπορούν να ξεπεραστούν με επιμονή και προσπάθεια.

Υπάρχουν στρώματα στα οποία είναι ευκολότερο να κοιμηθεί κάποιος ανάσκελα, ίσως προσθέτοντας ένα ανατομικό μαξιλάρι στον αυχένα. Για την αποφυγή πόνου στη μέση και καλύτερη υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης αρκεί η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από τα γόνατα.

Μία άλλη λύση είναι οι ασθενείς να κοιμούνται σε πιο όρθια θέση, τοποθετώντας ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στις ωμοπλάτες, ένα καλό μαξιλάρι που προσφέρει επαρκή υποστήριξη στον αυχένα και, όταν υπάρχει αρκετός χώρος, από ένα σε κάθε χέρι. Έτσι, οι πιέσεις που ασκούνται στους ώμους ελαχιστοποιούνται και ταυτόχρονα οι ασθενείς, έχοντας ένα μαξιλάρι σε κάθε πλευρό, μαθαίνουν σταδιακά να μην γυρίζουν στο πλάι όταν αποκοιμηθούν.

Η ύπτια στάση ύπνου είναι ιδανική για κάθε πάθηση που προκαλεί πόνο στον ώμο, αλλά και για εκείνους που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση στη συγκεκριμένη άρθρωση.

Όσοι έχουν διαγνωσμένη πάθηση και δεν μπορούν να κοιμηθούν ανάσκελα παρά τις προσπάθειές τους, υπάρχει η λύση να γυρίσουν στο πλάι έχοντας τον υγιή ώμο στο στρώμα και τοποθετώντας 1-2 μαξιλάρια στην αγκαλιά, ώστε να ακουμπήσει φυσικά το χέρι που πονάει πάνω σε αυτά», καταλήγει ο δρ Πάντος.

Διαβάστε επίσης:

Αποτυχία το διευρυμένο ωράριο των Κέντρων Υγείας – Τι λέει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της 1ης και 2ης ΥΠΕ στο topontiki.gr 

Ολομέλεια Ιατρικών Συλλόγων: «Αναποτελεσματικές οι μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ – Παραμένει μη ελκυστικό στους νέους γιατρούς»

Έξαρση της φονικής γρίπης των πτηνών H7N9 – Για «πρωτόγνωρη» απειλή μιλούν οι αρχές αφού ο ιός μεταδίδεται στα θηλαστικά

Read More

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ φραγμένη αποχέτευση που σας χάλασε την ημέρα; Οι ειδικοί στις αποφράξεις του https://apostolisapofraxeis.gr/ είναι εδώ για να σας απαλλάξουν άμεσα και αξιόπιστα από κάθε πρόβλημα σωληνώσεων.

Newsroom 18 Μαρτίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Δημόσιο ρίχνει ευθύνες στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου: «Δεν αναζήτησε εγκαίρως τη βιοψία»​
14 Ιουνίου 2025
Κινέτα: Κρατούσαν όμηρους μια οικογένεια ζητώντας χρυσαφικά – «Μπήκαμε σε λάθος σπίτι»​
14 Ιουνίου 2025
Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2631: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί​
14 Ιουνίου 2025
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενο χτύπημα στην Ελλάδα σε ισραηλινούς στόχους​
14 Ιουνίου 2025
Αγρίνιο: Αποκαλυπτικές συνομιλίες του κυκλώματος που μοίραζε «μαϊμού» επιδόματα αναπηρίας σε υγιείς ανθρώπους – «Της έδωσες ηρεμιστικό;»​
14 Ιουνίου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Gaslighting: Η ύπουλη μορφή ψυχολογικής κακοποίησης – Πώς εκδηλώνεται και οι τρόποι αντιμετώπισης  ​​

14 Ιουνίου 2025
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Αίμα: Φόβοι για εμπορευματοποίηση του πλάσματος – Οι κίνδυνοι από το οικονομικό κίνητρο και οι επιβαρυντικές συνέπειες​​

14 Ιουνίου 2025
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

ECDC: Σε επαγρύπνηση μετά την έξαρση της νέα μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ασία​​

13 Ιουνίου 2025
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

ΠΑΣΠΑΜΑ: «Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα, μαζί σώζουμε ζωές»​​

13 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?