Μετά την προσφυγή στο ΣτΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ετοιμάζει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια.
Αυτό ανακοίνωσε ο Γιώργος Πατούλης μιλώντας σε Forum, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Πανελληνίου Συνέδριου Κλινικής Μικροβιολογίας και Ιατρικής Βιοπαθολογίας.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε για τις επιπτώσεις του clawback στη βιωσιμότητα των εργαστηρίων, κάνοντας λόγο για έναν άδικο και δυσβάσταχτο μηχανισμό, που οδηγεί εκατοντάδες εργαστήρια στο χείλος της καταστροφής.
«Ο ΙΣΑ που δίνει μάχη τα τελευταία χρόνια, για την προστασία των εργαστηρίων και της δημόσιας υγείας, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ αποφάσισε να προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να καταγγείλει το άδικο μέτρου του clawback, το οποίο αντίκειται στις αρχές της δίκαιης αποζημίωσης και της βιώσιμης λειτουργίας των μονάδων υγείας. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα, για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του ιατρικού κόσμου και την προστασία της δημόσιας υγείας», επισήμανε ο κ. Πατούλης.
Επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου ανέδειξαν τα σημαντικά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιοπαθολόγοι στην άσκηση του έργου τους και αναφέρθηκαν στη «δυσχερή θέση των βιοπαθολόγων, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων τους».
Οι ομιλητές επισήμαναν τον κομβικό ρόλο των βιοπαθολόγων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί το «άδικο μέτρο του clawback, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων και την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς».
Διαβάστε επίσης:
Αρτηριακή πίεση: Πώς να τη μετρήσετε σωστά σε 9 βήματα – Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε
Καφές: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ