Ξυπνάτε κουρασμένοι και με πονοκέφαλο; Έχετε άπνοιες και σηκώνεστε συχνά το βράδυ λόγω συχνοουρίας;
Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα και παράλληλα είστε από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερες ώρες στη δουλειά ή στην αναψυχή, μειώνοντας τον ύπνο σας τότε αντιμετωπίζετε σοβαρό κίνδυνο, καθώς ο λίγος ύπνος ισοδυναμεί με λίγη ζωή!
Τα παραπάνω ανησυχητικά ανέφεραν οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της «Μελέτης διαταραχών αναπνοής στον ύπνο» που πραγματοποιήθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη μελέτη το 1/3 των ενηλίκων είτε δεν κοιμούνται αρκετά, είτε αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή ύπνου με πιο συχνή το Σύνδρομο Άπνοιας του Ύπνου (ΣΑΥ).
Για το λόγο το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, που είναι σήμερα είναι: «Αναπνέω σωστά, Κοιμάμαι καλά, Ζω καλύτερα».
Η ιδιαιτερότητα της αναπνευστικής διαταραχής στον ύπνο είναι ότι δεν αποτελεί υπόθεση μίας μόνο ειδικότητας, όπως εξηγεί ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Β’ ΠΠΚ ΠΓΝ «Αττικόν»: « Η σημερινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αφορά ουσιαστικά την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα των διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο με σκοπό την έγκαιρη αναγνώρισή τους και την κατάλληλη αντιμετώπιση. Θα πρέπει ίσως όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο είναι μια σιωπηρή κλινική διαταραχή που συνήθως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της τις έχει την ημέρα σε πολλαπλά συστήματα».
Επικίνδυνες οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου
Η έλλειψης ύπνου είναι υπεύθυνη για μία μεγάλη κατηγορία παθήσεων και επικίνδυνων καταστάσεως, όπως μείωση της απόδοσης μας στην εργασία ή στις σπουδές και σοβαρά τροχαία ατυχήματα ανάφερε ο κ. Εμμανουήλ Βαγιάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου, Κέντρο Διαταραχών Ύπνου, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»: «Ο ύπνος, μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή είναι βασικός βιολογικός πυλώνας της ύπαρξής μας και η μακροχρόνια στέρησή του είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Αν συνδυάσετε όλες αυτές τις συνέπειες για την υγεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή. Η ιδέα ότι μπορεί να κόψουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές, είτε αναψυχής, είναι πολύ επικίνδυνη».
Η κ. Γεωργία Τρακαδά, MD, PhD, MSc, Γενική Γραμματέα Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής European Sleep Research Society, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Θεραπευτική Κλινική επεσήμανε ότι ο ύπνος δεν αποτελεί προνόμιο ή πολυτέλεια, αλλά αδιαπραγμάτευτη βιολογική ανάγκη.
«Το 1/3 των ενηλίκων είτε δεν κοιμούνται αρκετά, είτε αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή ύπνου με πιο συχνή το Σύνδρομο Άπνοιας του Ύπνου. Αποτελεί χρόνιο νόσημα. Οι περιοδικά επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής στον ύπνο (άπνοιες ή υπόπνοιες), προκαλούν διαλείπουσα υποξαιμία, που συσχετίζεται με καρδιαγγειακή νοσηρότητα, αιφνίδιο θάνατο, σακχαρώδη διαβήτη και συχνές αφυπνίσεις, που διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου και επιφέρουν ημερήσια υπνηλία με εμπλοκή σε τροχαία ή άλλα ατυχήματα. Η συχνότητα ανέρχεται στο 30% του γενικού πληθυσμού, όμως μόλις το 20% των ατόμων που πλήττονται είναι διαγνωσμένοι και λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία».
Τα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Η κ. Κατερίνα Βλάμη, MD, MSc, PH, Πνευμονολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ Πνευμονολογίας, Υπεύθυνη Μονάδας Μελέτης Ύπνου, Β’ ΠΠΚ, ΠΓΝ «Αττικόν» τόνισε ότι χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια ο ασθενής που έχει τα παρακάτω συμπτώματα:
- έντονο ροχαλητό,
- οι παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου,
- η νυχτερινή συχνουρία,
- οι πρωινοί πονοκέφαλοι
- και η έντονη κόπωση
«Επίσης η τήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου, η αποφυγή αλκοόλ και βαριών γευμάτων πριν τον ύπνο, η διατήρηση υγιούς βάρους, η τακτική σωματική άσκηση και η επίσκεψη σε εξειδικευμένο πνευμονολόγο ή ιατρό ύπνου όταν υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα, συνιστώνται για την προαγωγή της υγείας του ύπνου» εξηγεί η γιατρός.
Το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΥ)
Δεν είναι μόνο η ποιότητα του ύπνου αλλά και η καρδιαγγειακή υγεία που επηρεάζεται άμεσα από το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΥ). Η αξιοποίηση ωστόσο νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς, με την κ. Σοφία Σχίζα, MD, PhD, FERS, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Διαταραχών Ύπνου, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, Head of ERS Assembly 4 Sleep Disordered Breathing, να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΣΑΥ δεν είναι μια ενιαία πάθηση αλλά ένα πολυσυστηματικό νόσημα με διαφορετικούς φαινότυπους.
Η έγκαιρη ανίχνευσή του είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα του ύπνου αλλά και την καρδιαγγειακή υγεία. Από τον υπνηλικό ασθενή έως τον αϋπνικό ή τον ασυμπτωματικό, η ποικιλία των εκδηλώσεων απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεϊατρική και η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να συμβάλει στη διάγνωση, θεραπεία και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των ασθενών. Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sleep Revolution, όπου συμμετέχουν Ελληνικά Εργαστήρια Ύπνου, αναπτύσσονται καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της αντιμετώπισης του ΣΑΥ. Η διασφάλιση της ποιότητας του ύπνου αποτελεί επένδυση στη συνολική ευεξία και τη μακροχρόνια υγεία μας».
Αξίζει να τονισθεί, μέσω των social media της ΕΠΕ προβάλλονται video ιατρών που μιλούν σχετικά με τις αναπνευστικές διαταραχές στον ύπνο παρέχοντας τις κατάλληλες συμβουλές.
Διαβάστε επίσης:
Καρδιά… από τιτάνιο – Άνδρας επέζησε για 100 ημέρες στην πρώτη επιτυχημένη δοκιμή