Θα μπορούσε η μουσική να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών με άνοια και στην ανακούφιση τους από τα συμπτώματα της κατάθλιψης; Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με τα ευρήματα από 30 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 15 χώρες και συγκέντρωσαν σε μια νέα μελέτη ανασκόπησης οι ειδικοί.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία με βάση τη μουσική πιθανώς να βελτιώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα και μπορεί να βελτιώσει ακόμη και θέματα συμπεριφοράς μέχρι το τέλος της θεραπείας, ανέφεραν οι ερευνητές. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στη βάση δεδομένων Cochrane Database of Systemic Reviews.
«Αυτή η ανασκόπηση αυξάνει την κατανόησή μας για τις επιδράσεις της μουσικοθεραπείας και ενισχύει την υπόθεση της ενσωμάτωσης της μουσικής στη φροντίδα της άνοιας, ιδίως σε περιβάλλοντα φροντίδας σε οίκους ευγηρίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Jenny van der Steen, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας.
«Η μουσικοθεραπεία προσφέρει οφέλη πέρα από εκείνα άλλων ομαδικών δραστηριοτήτων, βοηθώντας στην υποστήριξη της διάθεσης και της συμπεριφοράς με τρόπο που είναι ελκυστικός και προσιτός, ακόμη και σε πιο προχωρημένα στάδια της άνοιας», συνέχισε η van der Steen.
Οι μελέτες
Αναλυτικά οι ειδικοί συμπεριέλαβαν 30 μελέτες με 1.720 τυχαιοποιημένους συμμετέχοντες που διεξήχθησαν σε 15 χώρες, τα τελευταία χρόνια. Είκοσι οκτώ μελέτες με 1.366 συμμετέχοντες συνεισέφεραν δεδομένα σε μετα-αναλύσεις. Δέκα μελέτες συνεισέφεραν δεδομένα σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες είχαν άνοια διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας και διέμεναν σε ιδρύματα στις περισσότερες από τις μελέτες.
Οι μελέτες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική υγεία, την ποιότητα ζωής, τις διαταραχές της διάθεσης, τα προβλήματα συμπεριφοράς, την κοινωνική συμπεριφορά και τις δεξιότητες σκέψης και μνήμης (νόηση).
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε οίκους ευγηρίας, με τη θεραπεία να παρέχεται ατομικά ή σε ομαδικό πλαίσιο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα, η παροχή σε άτομα με άνοια τουλάχιστον πέντε συνεδριών θεραπευτικής παρέμβασης με βάση τη μουσική πιθανώς βελτιώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα και μπορεί να βελτιώσει τα συνολικά προβλήματα συμπεριφοράς στο τέλος της θεραπείας».
Η μουσικοθεραπεία είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια, όπως η διέγερση, η επιθετικότητα, η συναισθηματική ευεξία ή η νόηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική συμπεριφορά και να μειώσει το άγχος.
«Η μουσικοθεραπεία είναι ένας τρόπος χωρίς φάρμακα που βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο θλιμμένοι και λιγότερο αγχωμένοι», ανέφερε σε δελτίο Τύπου η Annemieke Vink του Πανεπιστημίου Τεχνών ArtEZ στην Ολλανδία, από τους συγγραφείς της ανασκόπησης.
«Ελπίζουμε ότι η υψηλότερη ποιότητα των πρόσφατων μελετών και η αυξανόμενη βάση αποδείξεων θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη μουσικοθεραπεία και σε άλλες μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις. Κοιτάζοντας τα μεγέθη επίδρασης, η μουσικοθεραπεία αποτελεί μια λογική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις φαρμακολογικές προσεγγίσεις και είναι πολύ πιο ανθρωποκεντρική», συμπλήρωσε η ίδια.
Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μουσικοθεραπείας, ιδίως σε κοινοτικά περιβάλλοντα εκτός των οίκων φροντίδας
ΠΗΓΗ: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003477.pub5/full
Διαβάστε επίσης:
Σπίλοι: Πότε να μας ανησυχήσει μια ελιά στο δέρμα;
Νέα έρευνα: Οι αιμοδότες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου;
Ποιες καρδιολογικές κλινικές του ΕΚΠΑ συμμετέχουν στο προληπτικό πρόγραμμα «Προλαμβάνω»