Οξύνεται η κόντρα μεταξύ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τις προσλήψεις και αποχωρήσεις γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), μετά την τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.
Αναλυτικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) παραθέτει στοιχεία από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που αποδεικνύουν πως το τελευταίο πεντάμηνο δημιουργήθηκε έλλειμα 45 γιατρών στο ΕΣΥ, επειδή υφίσταται αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε αντίθεση με τον υπουργό Υγείας που ισχυρίστηκε στη Βουλή, ότι συνολικά οι αποχωρήσεις είναι 11.
Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ ανέφερε:
Προσελήφθησαν 168 ιατροί
- Συνταξιοδοτήθηκαν 126
- Παραιτήθηκαν 87, εκ των οποίων 75 επιμελητές.
«Τα εν λόγω στοιχεία καταγράφτηκαν ημέρα προς ημέρα από τις υπηρεσίες του ΠΙΣ, μέσω των αναρτήσεων που διενεργούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας» όπως αναφέρει με νόημα σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ και συνεχίζει: «Δύο ημέρες αργότερα ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης δήλωσε στη Βουλή πως «“στην ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, θα απαντήσω αναλυτικά με ονοματεπώνυμα”».
Παραδόξως, όπως αναφέρεις ο ΠΙΣ, η απάντηση του κ. Γεωργιάδη δε δόθηκε μέσω επίσημης Ανακοίνωσης ή Δελτίου Τύπου του υπουργείου Υγείας, αλλά μέσω ανάρτησης του ιδίου στο Χ (Twitter), στην οποία παραθέτει στοιχεία από άγνωστη πηγή, προκειμένου να αμφισβητήσει τα στοιχεία του ΠΙΣ (εδώ).
«Δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία του ΠΙΣ* σχετικά με προσλήψεις/αποχωρήσεις και εξέλιξη προσωπικού για τους μήνες Οκτώβριο 2024 έως Φεβρουάριο 2025 για νοσοκομεία και ΠΦΥ. – Προσλήψεις ιατρών ΕΣΥ από Οκτώβριο 2024 έως Φεβρουάριο 2025 για νοσοκομεία κ ΠΦΥ μαζί: 284. Αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις κ παραιτήσεις για άλλους λόγους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε νοσοκομεία κ ΠΦΥ μαζί: 295 *μείωση ιατρών ΕΣΥ κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα σε νοσοκομεία κ ΠΦΥ μαζί: 11.* Προσλήψεις ιατρών ΕΣΥ για νοσοκομεία από Οκτώβριο 2024 έως Φεβρουάριο 2025: 274, αποχωρήσεις ιατρών ΕΣΥ (συνταξιοδοτήσεις κ παραιτήσεις για άλλους λόγους) από νοσοκομεία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα: 209 *αύξηση ιατρών ΕΣΥ στα νοσοκομεία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα: 65* -Προσλήψεις ιατρών ΕΣΥ σε ΠΦΥ από Οκτώβριο 2024 έως Φεβρουάριο 2025: 10, αποχωρήσεις ιατρών ΕΣΥ από ΠΦΥ (συνταξιοδοτήσεις κ παραιτήσεις για άλλους λόγους) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα: 86 *μείωση ιατρών ΕΣΥ σε ΠΦΥ κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα: 76.*».
Ωστόσο η απάντηση του ΠΙΣ ξεκαθαρίζει ότι στοιχεία του «είναι έγκυρα και διασταυρωμένα και επισυνάπτει το αρχείο με την ημερήσια καταγραφή προσλήψεων αποχωρήσεων που προαναφέραν για το συγκεκριμένο πεντάμηνο: «Ταυτόχρονα διερωτόμαστε: είναι δυνατόν υπουργός να μην εμπιστεύεται στοιχεία που αναρτούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου του στον κυβερνητικό κόμβο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να παρουσιάζει ως έγκυρα τα στοιχεία που ανέσυρε από άγνωστη πηγή;» καταλήγει με νόημα ο ΠΙΣ.
Δείτε τον πίνακα του ΠΙΣ για τις προσλήψεις:
Διαβάστε επίσης:
Γλαύκωμα: Αδιάγνωστο το 50% των ασθενών
Εφηβεία, ύπνος και υπέρταση: Τι σχέση μπορεί να έχουν;