LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Τραμπ και Ζελένσκι συναντώνται σήμερα για την υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά της Ουκρανίας
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Ψηφιακό πελατολόγιο: «Υποδοχή» με απεργίες σε συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων
1 Ιουλίου 2025
Λαμία: Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος και οδηγήθηκε στη φυλακή
1 Ιουλίου 2025
Διακοπές ρεύματος σήμερα 1/7 σε οδούς της Λαμίας
1 Ιουλίου 2025
Καιρός: Έως 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Τρίτη 1/7
30 Ιουνίου 2025
Λαμία: Εκτός ΜΕΘ ο 16χρονος που τον δάγκωσε οχιά
30 Ιουνίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΚΟΣΜΟΣ > Τραμπ και Ζελένσκι συναντώνται σήμερα για την υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά της Ουκρανίας
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ και Ζελένσκι συναντώνται σήμερα για την υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά της Ουκρανίας

Newsroom 28 Φεβρουαρίου 2025
Updated 2025/02/28 at 10:02 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ για τα ορυκτά της Ουκρανίας, στην Ουάσιγκτον.

Αναλυτικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο και να υπογράψει μια συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να ανακτήσει την αμερικανική υποστήριξη στη μάχη του κατά της Ρωσίας την ώρα που η Ουάσινγκτον φαίνεται να αλλάζει στάση έναντι της Μόσχας.

Ο Ζελένσκι, που έχει λάβει από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας και ηθική υποστήριξη, είναι αντιμέτωπος με μια εντελώς διαφορετική στάση από τον Τραμπ.

- Advertisement -

Ο Ρεπουμπλικάνος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο του, να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα και να αποζημιωθούν οι ΗΠΑ για τα χρήματα που έχουν προσφέρει στην Ουκρανία.

Επίσης ο Τραμπ έχει αποφύγει να δεσμευθεί στην ασφάλεια της Ευρώπης, της οποίας οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει απαραίτητος εταίρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο υποστηρικτή της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει σοκ στην Ευρώπη και έχει εγείρει φόβους ότι το Κίεβο ίσως αναγκαστεί να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που να ευνοεί τη Ρωσία.

Η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά επιτρέπει στις ΗΠΑ να εκμεταλλευθούν τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, αλλά δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας από την πλευρά της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, κάτι που έχει απογοητεύσει την Ουκρανία.

Χάρη στη συμφωνία η Ουάσινγκτον θα πάρει πίσω μερικά από τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει κοστίσει ο εξοπλισμός που έχει προσφέρει στο Κίεβο μέσω ενός επενδυτικού ταμείου ανοικοδόμησης το οποίο θα συγκεντρώνει τα έσοδα από την πώληση των ουκρανικών σπάνιων γαιών.

Η Ουκρανία ελπίζει η συμφωνία αυτή να ενισχύσει την υποστήριξη του Τραμπ προς τις προσπάθειες του Κιέβου να ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει από τη Ρωσία. Η συμφωνία εξάλλου αναμένεται να ωθήσει τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να δεχθούν να προσφέρουν νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ αντιπαρατέθηκε με τον Ζελένσκι, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος έχει διαχειριστεί τον πόλεμο, χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα και καλώντας τον να δεχθεί τη συμφωνία για τα ορυκτά.

Όμως στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ χθες Πέμπτη ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε αν αποκάλεσε τον Ζελένσκι “δικτάτορα”, απάντησε: “Το είπα αυτό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είπα κάτι τέτοιο”.

Ο Ρεπουμπλικάνος επίσης πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του και εξήρε τον ουκρανικό στρατό για τη γενναιότητά του.

“Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να πετύχουμε ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και πιστεύω ότι προχωράμε αρκετά γρήγορα”, πρόσθεσε. “Είτε θα γίνει αρκετά σύντομα είτε καθόλου”, σημείωσε ο Τραμπ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του ο Στάρμερ δήλωσε ότι με τον Αμερικανό πρόεδρο συζήτησε ένα σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης που είναι “σκληρό και δίκαιο, στη διαμόρφωση του οποίου θα συμβάλει η Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει ισχύ ώστε να εμποδιστεί ο Πούτιν να επιστρέψει ζητώντας περισσότερα”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει στρατιωτικό προσωπικό επί του πεδίου ως ειρηνευτική δύναμη, “διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διαρκέσει η ειρήνη”.

Ο Τραμπ όμως απέρριψε την πρόταση Στάρμερ για συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτή τη δύναμη.

Με βάση τη συμφωνία που πρόκειται να υπογράψουν σήμερα Τραμπ και Ζελένσκι, η Ουκρανία θα καταβάλλει το 50% “όλων των εσόδων που θα προκύψουν από την μελλοντική εκμετάλλευση όλων των συναφών φυσικών πόρων που ανήκουν στην ουκρανική κυβέρνηση” στο ταμείο ανοικοδόμησης, το οποίο θα ανήκει και θα διαχειρίζονται από κοινού οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.

Στη συμφωνία δεν κατονομάζονται οι εν λόγω πόροι, αλλά περιγράφει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται μέταλλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά, αλλά και υποδομές, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και λιμάνια.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Ισραήλ, Κατάρ και ΗΠΑ στο Κάιρο για τα επόμενα στάδια της ανακωχής

Νότια Αφρική: 500.000 νεκροί επιπλέον από AIDS σε διάστημα 10 ετών χωρίς τα αμερικανικά κονδύλια

Δεν υπάρχουν νέες αποκαλύψεις στη δημοσιοποίηση των αρχείων του Τζέφρι Έπσταϊν – Ποια ονόματα εμφανίζονται στη νέα λίστα του παιδόφιλου

Read More

Newsroom 28 Φεβρουαρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφιακό πελατολόγιο: «Υποδοχή» με απεργίες σε συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων
1 Ιουλίου 2025
Λαμία: Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος και οδηγήθηκε στη φυλακή
1 Ιουλίου 2025
Διακοπές ρεύματος σήμερα 1/7 σε οδούς της Λαμίας
1 Ιουλίου 2025
Καιρός: Έως 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Τρίτη 1/7
30 Ιουνίου 2025
Λαμία: Εκτός ΜΕΘ ο 16χρονος που τον δάγκωσε οχιά
30 Ιουνίου 2025

You Might Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έκρηξη σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Δαμασκό – Επίθεση αυτοκτονίας με πολλούς νεκρούς

23 Ιουνίου 2025
ΚΟΣΜΟΣFeatured

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

22 Ιουνίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ χτύπησε πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν, επιβεβαιώνει ο ΔΟΑΕ

21 Ιουνίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ για άλλη μια φορά στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ για σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών

20 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?