Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο πρόχειρό φαγητό και στα σνακ, όπως σοκολάτες και πατατάκια, τότε ίσως είναι η ώρα να το ξανασκεφτείτε, μετά από τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Metabolism.
Σύμφωνα με τη μελέτη αρκούν μόνο πέντε ημέρες διατροφής με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, για να προκληθούν αλλαγές στη λειτουργία του οργάνων των ανδρών, όπως το ήπαρ αλλά και του εγκεφάλου, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους πάσχοντες από παχυσαρκία, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία.
Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται επικίνδυνα το λίπος στο ήπαρ προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία του, αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη (την ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο ότι χορτάσαμε και να σταματήσουμε να τρώμε) και επηρεάζει τον εγκέφαλο αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων.
Η μελέτη
Γερμανοί ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 29 νεαρούς άνδρες (ηλικίες 19-27 ετών). Όλοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, με το δείκτη μάζας σώματός τους (ΔΜΣ) να κυμαίνεται μεταξύ 19 και 25 kg/m2.
Οι 18 από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακολουθήσουν επί πέντε ημέρες μία παχυντική διατροφή. Τους παρείχε 1.500 θερμίδες ημερησίως περισσότερες απ’ όσες συνήθιζαν.
Οι θερμίδες αυτές προέρχονταν από πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι 11 νεαροί συνέχισαν να τρώνε όπως συνήθως.
Για να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία των ευρημάτων τους, οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους εθελοντές τους να μην γυμνάζονται για πέντε ημέρες. Έπρεπε επίσης να κάνουν λιγότερα από 4.000 βήματα την ημέρα.
Τα ευρήματα
Οι εθελοντές που έπρεπε να τρώνε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, κατόρθωσαν να καταναλώνουν καθημερινά τις 1.200 από τις πρόσθετες θερμίδες τους κατά μέσον όρο.
«Στην αρχή έδειχναν ότι είναι ενθουσιασμένοι. Μέχρι την τέταρτη μέρα, όμως, η κατανάλωση όλων αυτών των παχυντικών τροφίμων είχε μετατραπεί σε δοκιμασία», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Stephanie Kullmann, καθηγήτρια στο Τμήμα Μεταβολικής Νευροαπεικόνισης του Πανεπιστημίου του Tübingen.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πρώτη συνέπεια που είχε η παχυντική διατροφή ήταν να αυξήσει σημαντικά το λίπος στο συκώτι τους.
Πριν αλλάξουν τη διατροφή τους, είχαν ποσοστό λιπώδους διήθησης του ήπατος 1,55%, κατά μέσον όρο. Μέσα σε πέντε μέρες, όμως, είχαν φτάσει στο 2,54%.
Η συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος δυσχεραίνει τη λειτουργία τους. Όταν είναι σημαντική, ανοίγει το δρόμο μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κίρρωση του ήπατος.
Εκτός από την αυξημένη λιπώδη διήθηση του ήπατος, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν επηρεάσει και την ανταπόκριση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη. Ειδικότερα είχαν αυξήσει την αντίστασή του σε αυτήν την ορμόνη.
Να σημειωθεί εδώ ότι όταν τρώμε, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να διευκολύνει τον μεταβολισμό. Λίγη από την ινσουλίνη εισέρχεται στον εγκέφαλο, για να καταστείλει την όρεξη. Η αντίδραση του εγκεφάλου σε αυτήν, όμως, εξασθενεί στους πάσχοντες από παχυσαρκία. Η συνέπεια είναι να επηρεάζεται αρνητικά ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται το σώμα τις τροφές.
Έτσι, η αυξημένη αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τύπου 2 διαβήτη.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν επηρεάσει και το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Πρόκειται για μία ακούσια νοητική διεργασία, που επηρεάζει τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων.
Μέσω αυτού του συστήματος, ο εγκέφαλος μαθαίνει να συσχετίζει ορισμένες συμπεριφορές με θετικές ή αρνητικές εκβάσεις. Η συσχέτιση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές προτιμήσεις μας.
Η διαταραχή του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα στους ασθενείς με παχυσαρκία. Η συνέπεια της διαταραχής του είναι η αυξημένη προτίμηση για τις παχυντικές τροφές.
Συμπέρασμα
Η μελέτη έδειξε πως μέσα σε πέντε μέρες, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν προκαλέσει στους νεαρούς εθελοντές αλλαγές στο σύστημα αυτό, που θυμίζουν έντονα αυτές που παρατηρούνται στους παχύσαρκους ασθενείς.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι πέντε μέρες είναι αρκετές για να «προετοιμαστεί» ο εγκέφαλος για μακροχρόνιες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Και σαν να μην ήταν όλ’ αυτά αρκετά, όταν οι νεαροί σταμάτησαν να τρώνε τα παχυντικά τρόφιμα, η υγεία τους δεν αποκαταστάθηκε αμέσως. Μία εβδομάδα αργότερα εξακολουθούσαν να έχουν πολλές από τις αλλαγές που είχαν αναπτύξει.
Πηγή: https://www.nature.com/articles/s42255-025-01226-9
Διαβάστε επίσης
ΕΦΕΤ: Οδηγίες για να επιλέξουμε με ασφάλεια ψάρια, θαλασσινά και άλλα Σαρακοστιανά εδέσματα
Ξεκίνησε η λειτουργία του Εθνικού Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών