Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λουλούδια τα ζωντανά τους χρώματα φαίνεται να εξουδετερώνουν μερικές από τις πιο επικίνδυνες επιδράσεις των μικροπλαστικών στο αναπαραγωγικό σύστημα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στις τοξικές συνέπειες των μικροπλαστικών και στις φυτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται ευρέως σε ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Η νέα ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τις ανθοκυανίνες έδειξε ότι οι ενώσεις αυτές πιθανώς προστατεύουν από μια σειρά επιπτώσεων των πλαστικών στις ορμόνες. Αυτές συμπεριλαμβάνουν μείωση της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος, στυτική δυσλειτουργία και βλάβη των ωοθηκών.
«Η αναζήτηση φυσικών ενώσεων για την αντιμετώπιση αυτών των βλαβερών επιδράσεων συνεχίζεται, με τις ανθοκυανίνες να αναδεικνύονται ως υποσχόμενος υποψήφιος», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι ανήκουν στο Δίκτυο Υγείας και Τροφίμων Φινλανδίας-Κίνας.
Τα μικροπλαστικά είναι μικρά κομμάτια πλαστικού που είτε προστίθενται σκόπιμα σε καταναλωτικά προϊόντα, είτε είναι προϊόντα μεγαλύτερων πλαστικών που αποσυντίθενται. Τα σωματίδια αυτά περιέχουν πάνω από 16.000 χημικές ουσίες (π.χ. BPA, φθαλικές ενώσεις και PFAS) και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Οι ουσίες αυτές έχουν ανιχνευθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα και έχουν τη δυνατότητα να διασχίζει τον πλακούντα και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρκίνου, εν μέρει γιατί φαίνεται να συσσωρεύεται στους ιστούς ή να αλλοιώνει την μικροχλωρίδα του εντέρου, κάτι που μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Στους άνδρες, μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί στο σπέρμα και τους όρχεις. Στις γυναίκες, έχουν ανιχνευθεί σε ιστό των ωοθηκών, στον πλακούντα, στο μητρικό γάλα και στα έμβρυα.
Στους άνδρες, πολλά από τα προβλήματα προέρχονται από την ικανότητα των μικροπλαστικών να διασχίζουν τον αιματο-ορχικό φραγμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους ιστούς. Ορισμένες ανθοκυανίνες έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το βάρος των όρχεων και τη σπερματογένεση – ένα κρίσιμο βήμα στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων – προστατεύοντας το συγκεκριμένο φράγμα, το οποίο εμποδίζει τα μικροπλαστικά να εισέλθουν στους ιστούς.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε μικροπλαστικά και έλαβαν θεραπεία με ανθοκυανίνες, παρουσίασαν βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος, περιλαμβανομένων των αυξήσεων στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τη κινητικότητά τους, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες γενικά μείωσαν τη βλάβη στους όρχεις.
Η νέα μελέτη επίσης αναφέρθηκε σε έρευνες που βρήκαν ότι ορισμένα μικροπλαστικά μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης επειδή βλάπτουν τα κύτταρα Leydig, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αυτής της ορμόνης. Οι ανθοκυανίνες φαίνεται να βοηθούν στην αποκατάσταση της παραγωγής τεστοστερόνης και στην προστασία των κυττάρων Leydig.
Στις γυναίκες, οι επιπτώσεις στη γονιμότητα και την αναπαραγωγική ανάπτυξη θα μπορούσαν να μετριαστούν από τις ανθοκυανίνες, οι οποίες φαίνεται να προστατεύουν τους υποδοχείς των ορμονών από χημικές ουσίες του πλαστικού, όπως η δισφαινόλη, οι φθαλικές ενώσεις και το κάδμιο. Οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να μιμηθούν τις ορμόνες ή να προκαλέσουν ορμονικές αντιδράσεις.
Τα μικροπλαστικά στους ιστούς των ωοθηκών προκαλούν φλεγμονή που φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η θεραπεία των ποντικιών που εκτέθηκαν σε μικροπλαστικά προστάτευσε τον ωοθηκικό ιστό και ομαλοποίησε τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών.
«Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας των ωοθηκών και ενδεχομένως στη διατήρηση της γονιμότητας, υπογραμμίζοντας το θεραπευτικό του δυναμικό στη διαχείριση των βλαβών στις ωοθήκες», έγραψαν οι συγγραφείς.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr