Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα καινοτόμο τεστ ούρων για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 266 άνδρες, το τεστ εντόπισε με επιτυχία πάνω από το 92% των επιθετικών καρκίνων, ενώ μείωσε τις περιττές βιοψίες κατά έως και 42%. Το σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για τη χρήση της εξέτασης στο σπίτι, παρέχοντας στους άνδρες έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο ελέγχου της υγείας του προστάτη τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Urology» το τεστ ούρων που ονομάζεται MyProstateScore 2.0 (MPS2), αναλύει 18 διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, καθώς ορισμένα από αυτά, δείχνουν συγκεκριμένα πιο επιθετικές μορφές της νόσου.
«Το κύριο πλεονέκτημα του τεστ είναι ότι μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πιθανότητα να αναπτύξει ένα άτομο επιθετικό καρκίνο του προστάτη, διευκολύνοντας τόσο τον ασθενή όσο και τον γιατρό», δήλωσε ο Δρ. Γκανές Παλαπάτου, πρόεδρος του τμήματος ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν αν το τεστ MPS2 μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικούς δείκτες. Όντως, το τεστ εντόπισε πάνω από το 92% των περιπτώσεων με επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε δείγματα ούρων από 266 άνδρες που δεν είχαν υποβληθεί σε ορθική εξέταση, αποδεικνύοντας καλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τις παραδοσιακές εξετάσεις αίματος.
Σε περιπτώσεις ανδρών των οποίων οι βιοψίες έχουν αποβεί αρνητικές αλλά συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα PSA, το τεστ θα μπορούσε να αποτρέψει το 44-53% των επαναλαμβανόμενων βιοψιών, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ακρίβεια στην ανίχνευση επιθετικών καρκίνων.
Τεστ ούρων σε συνδυασμό με μαγνητική τομογραφία
Μια μικρή ομάδα 47 ασθενών υποβλήθηκε στο τεστ και σε μαγνητική τομογραφία. Ενώ αυτό το δείγμα ήταν περιορισμένο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δύο μέθοδοι μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται. Για να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα, η ομάδα σχεδιάζει να επαναλάβει τη μελέτη με μια διαφορετική και πολυάριθμη ομάδα συμμετεχόντων. Θέλει επίσης να δει πόσο αποτελεσματικό είναι το τεστ ούρων στην ανίχνευση μη επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
«Το MPS2 θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την υγεία των ασθενών μας αποφεύγοντας την υπερδιάγνωση και την υπερβολική θεραπεία και επιτρέποντάς μας να επικεντρωθούμε σε εκείνους που είναι πιο πιθανό να έχουν επιθετικούς καρκίνους», εξηγεί ο Δρ. Παλαπάτου.
Το MPS2 είναι επί του παρόντος διαθέσιμο μέσω της Lynx Dx, μιας spin-off εταιρείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
ΠΗΓΗ: Studyfinds
www.ertnews.gr