Οι εκλογές στην Γερμανία επιβεβαίωσαν και με το παραπάνω τις δημοσκοπήσεις και κυρίως αυτό που όλοι φοβούνταν, την άνοδο για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενός ακροδεξιού με ρητορική και επιχειρήματα βγαλμένα ακόμα και από την ναζιστική Γερμανία κόμματος στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από 10,3% που είχε το 2021 διπλασιάζει τα ποσοστά του και φτάνει σήμερα στο 20,8% και κυριάρχησε σε περιοχές που βρίσκονται στην πρώην ανατολική Γερμανία. Γεννημένο από το λαϊκισμό τα χρόνια των μνημονίων με κύριο σύνθημα του την αντίθεσή στην διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών και σφόδρα επικριτικό τότε για την ελληνική περίπτωση, καβάλησε στη συνέχεια το κύμα του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει όλη την Ευρώπη και σήμερα, με την επικεφαλής την Άλις Βάιντελ, ανοιχτά ομοφυλόφιλη που ζει με τη σύζυγό της στην Ελβετία, απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με τις ευλογίες του Έλον Μασκ που χαρακτήρισε την Βάιντελ ως την νέα Ζαν Ντ’αρκ και την ηγέτη που χρειάζεται τώρα η Γερμανια.
Τα μεταπολεμικά δεδομένα όσον αφορά τις σχέσεις Αμερικής και Ευρώπης και την αμυντική στήριξη που παρέχει η πρώτη στη δεύτερη φαίνεται πως ανατρέπονται οριστικά πια, εξού και ο Φρίντριχ Μερτς που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Γερμανίας και της Ευρώπης, ο νέος καγκελάριος του μεγάλου συνασπισμού, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη αλλά ευθυγραμμίζεται με την Ρωσία και πρόσθεσε πως η ήπειρός μας πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την άμυνα της και ενδεχομένως να βρει ακόμα και αντικαταστάτη του ΝΑΤΟ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Μερτς, η απόλυτη προτεραιότητα του είναι να ενισχύσει την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό ώστε να πετύχει την ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ. Ίσως γι’ αυτό και ο Εμανουέλ Μακρόν, οδεύοντας προς την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα για τη νίκη Μερτς : «Μόλις συνομίλησα με τον Φρίντριχ Μερτς για να τον συγχαρώ για τη νίκη του, είμαστε πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ να κάνουμε μεγάλα πράγματα μαζί».
Η νέα πολιτική γερμανική πραγματικότητα είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει πολιτικά και οικονομικά όλη την Ευρώπη η οποία βλέπει την ακροδεξιά να ενισχύεται και να καλύπτεται σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οικονομικά από όσους θα ήθελαν την διάλυση της ΕΕ. Η ανάδειξη του AfD σε δεύτερη δύναμη προφανώς δίνει αέρα στα πανιά όλων των ακροδεξιών κομμάτων και θα οδηγήσει σε πιο συντηρητικές πολιτικές όσον αφορά το μεταναστευτικό προκειμένου να μειωθεί το πρόβλημα που χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για άνοδο όλων των ακραίων στην Ευρώπη.
Οι δηλώσεις που έκανε ο νέος Γερμανός καγκελάριος λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Γερμανία είναι ενδεικτικές των πολιτικών που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα: «Είμαστε αντιμέτωποι με την επιλογή να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ανήμποροι καθώς οι άνθρωποι στη χώρα μας απειλούνται τραυματίζονται και δολοφονούνται ή να σηκωθούμε και να κάνουμε ότι είναι αναμφισβήτητα απαραίτητο γι’ αυτό το θέμα».
Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, πέρα από το μεταναστευτικό και πώς θα σταθεί σε αυτό η νέα γερμανική κυβέρνηση που την αφορά άμεσα, είναι και το πως θα σταθεί ο νέος καγκελάριος όσον αφορά και στην νέα οικονομική πραγματικότητα της Ευρώπης αλλά και την ανάγκη η ήπειρος μας να αποκτήσει την δική της αυτόνομη αμυντική πολιτική. Θα ισχύσει για όλες της χώρες η ρήτρα διαφυγής με την οποία θα εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το όριο δαπανών του νέου συμφώνου σταθερότητας ή θα επικρατήσει τελικά η άποψη αυτό να ισχύει μόνο για χώρες με χαμηλές αμυντικές δαπάνες έως 1% του ΑΕΠ πράγμα που θα εξαιρέσει την Ελλάδα, η οποία θα δαπανά περίπου το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα της;
Και πόσο τελικά μπορεί να αλλάξει οικονομικά την Ευρώπη η υπόσχεση Μερτς για ανεξαρτησία της από την Αμερική; Όπως έγραψε και στο συγχαρητήριο μήνυμα του ο πρωθυπουργός ο νέος καγκελάριος ανήκει στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια που ανήκει και η Νέα Δημοκρατία και ενδεχομένως οι συνεννοήσεις μαζί του να είναι πια πιο εύκολες σε σχέση με τον σοσιαλιστή Σολτς. Οι προκλήσεις είναι μπροστά και όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη Γερμανία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη να ξυπνήσει, να αποκτήσει δυναμική φωνή και παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να σταθεί ισχυρή στις καινούργιες προκλήσεις, μακριά από αυστηρά οικονομίστικες λογικές που της στοίχισαν τα προηγούμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Κυβέρνηση: Μέσω οικονομίας ο Μητσοτάκης επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Την Παρασκευή (28/2) η συνάντηση Γεραπετρίτη – Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον