Το πράσινο φως έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για μια νέα θεραπεία που αντιμετωπίζει τον πιο επιθετικό καρκίνο.
Τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που διαγιγνώσκεται στο 15% των περιπτώσεων και δυστυχώς, μόνο το 30% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο.
Αναλυτικά με βάση τα ανανεωμένα αποτελέσματα της μελέτης ASTRUM-005 που ανακοινώθηκε στο Αμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας (ASCO) του 2024, εγκρίνεται μία νέα θεραπευτική επιλογή για το 70% των ασθενών που βρίσκονται ήδη σε μεταστατικό στάδιο.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου, Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Δρ. Μαγδαληνή Μήγκου (Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιμελήτρια ΕΣΥ) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες.
Το φάρμακο
Πρόκειται για την ανοσοθεραπεία με το anti-PD-1 μονοκλωνικό αντίσωμα serplulimab (Hetronifly) στην πρώτη γραμμή θεραπείας των ασθενών αυτών.
Η συγχορήγηση του serplulimab με την καθιερωμένη χημειοθεραπεία με καρβοπλατίνη και ετοποσίδη μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 39%.
Στα 3 έτη το 24.6% των ασθενών ήταν εν ζωή που έλαβαν serplulimab έναντι του 9.8% των ασθενών στο άλλο σκέλος. Η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή.
Το serplulimab έδειξε όφελος και ως προς το διάστημα ελεύθερο υποτροπής της νόσου και ως προς το ποσοστό ανταπόκρισης.
Με βάση τα θετικά αυτά αποτελέσματα ο ΕΜΑ έδωσε έγκριση στη θεραπεία με serplulimab για την πρώτη γραμμή θεραπείας του μεταστατικού μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Ήδη έχουν λάβει έγκριση τα anti-PD-L1 μονοκλωνικά αντισώματα durvalumab και atezolizumab στην πρώτη γραμμής θεραπείας στους ασθενείς αυτούς με βάση τα αποτελέσματα των μελετών CASPIAN και IMpower 133.
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: Οκτώ θάνατοι από Covid-19 και δύο από γρίπη που παρουσιάζει σημαντική αύξηση