Στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι ντι Βανς στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που έστρεψε τα βέλη του στην Ευρώπη, σοκάροντας τους Ευρωπαίους πολιτικούς και όχι μόνο, αναφέρεται σε ανάλυσή του το Reuters, τονίζοντας ότι επισκίασε ακόμη και τις συνομιλίες για τον μέλλον της Ουκρανίας.
Όπως γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance κατηγόρησε την Παρασκευή τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι λογοκρίνουν την ελευθερία του λόγου και ότι απέτυχαν να ελέγξουν τη μετανάστευση, προκαλώντας έντονη επίπληξη από τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και επισκιάζοντας τις συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η προοπτική των ειρηνευτικών συνομιλιών αναμενόταν να κυριαρχήσει στην ετήσια Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου μετά από μια κλήση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα, αλλά ο Βανς δεν ανέφερε σχεδόν τη Ρωσία ή την Ουκρανία στην ομιλία του στη συγκέντρωση.
Είπε ότι η απειλή για την Ευρώπη που τον ανησυχούσε περισσότερο δεν ήταν η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά αυτό που ονόμασε μια υποχώρηση από τις θεμελιώδεις αξίες της προστασίας της ελευθερίας του λόγου – καθώς και η μετανάστευση, η οποία, όπως είπε, είναι «εκτός ελέγχου» στην Ευρώπη.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους απάντησε στην ομιλία του στη διάσκεψη αργότερα μέσα στην ημέρα, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Βανς «απαράδεκτες».
Είπε ότι ο Βανς έθεσε υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατία όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη συνολικά.
Οι πρώτες αντιδράσεις στην ομιλία Βανς: Ελάχιστα χειροκροτήματα – Έκπληκτη σιωπή
Η σύγκρουση υπογράμμισε τις αποκλίνουσες κοσμοθεωρίες της νέας κυβέρνησης Τραμπ και των Ευρωπαίων ηγετών, καθιστώντας δύσκολο για τους μακροχρόνιους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης να βρουν κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως η Ουκρανία.
Πολλοί εκπρόσωποι του συνεδρίου παρακολούθησαν την ομιλία του Βανς με έκπληκτη σιωπή. Ακούστηκαν ελάχιστα χειροκροτήματα καθώς έκανε τις παρατηρήσεις του.
Η κλήση Τραμπ με τον Πούτιν ανησύχησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπάθησαν να απομονώσουν τον Ρώσο πρόεδρο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και φοβούνται ότι θα μπορούσαν να αποκοπούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα είχαν επιπτώσεις για τη δική τους ασφάλεια.
Ο Βανς, ο οποίος συνάντησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μόναχο την Παρασκευή, είπε στη Wall Street Journal σε συνέντευξή του πριν από τη διάσκεψη ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολλά εργαλεία – οικονομικά και στρατιωτικά – για μόχλευση με τον Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος του Βανς, Γουίλιαμ Μάρτιν, διαφώνησε αργότερα με την ερμηνεία της εφημερίδας ότι ο αντιπρόεδρος απειλούσε τη Ρωσία.
Ο Βανς και ο Ζελένσκι αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν στο Μόναχο, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του χρειάζεται «πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε για κάθε προσπάθεια επιβολής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία.
«Μια εικονική ειρήνη – πάνω από τα κεφάλια Ουκρανών και Ευρωπαίων – δεν θα κέρδιζε τίποτα», είπε. «Μια εικονική ειρήνη δεν θα έφερνε διαρκή ασφάλεια, ούτε για τους ανθρώπους στην Ουκρανία ούτε για εμάς στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η Ρωσία κατέχει τώρα περίπου το 20% της Ουκρανίας σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής, λέγοντας ότι η επιδίωξη του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί υπαρξιακή απειλή. Η Ουκρανία και η Δύση αποκαλούν τη δράση της Ρωσίας ιμπεριαλιστική αρπαγή γης.
Ο Βανς επανέλαβε επίσης την απαίτηση του Τραμπ να κάνει η Ευρώπη περισσότερα για να προστατεύσει τη δική της άμυνα, ώστε η Ουάσιγκτον να επικεντρωθεί σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στον Ινδο-Ειρηνικό.
«Στο μέλλον, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη δική της ασφάλεια», είπε σε συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε ότι ο Βανς είχε «απόλυτο δίκιο» σχετικά με την ανάγκη να «ενταθεί» η Ευρώπη και να κάνει περισσότερα για τη δική της άμυνα. «Πρέπει να μεγαλώσουμε με αυτή την έννοια και να ξοδέψουμε πολύ περισσότερα», είπε ο Rutte.
Στη διάσκεψη, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν τα σχόλιά του, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά πρέπει επίσης να συζητήσει με την Ουάσιγκτον για σταδιακή κατάργηση της υποστήριξής της, καταλήγει το Reuters στην ανάλυσή του.
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Τζει Ντι Βανς με την Βάιντελ του AfD στο Μόναχο
Ο Τραμπ, ο Πούτιν και οι αμήχανοι Ευρωπαίοι: Το deal ΗΠΑ – Ρωσίας με «θύμα» την ΕΕ…
Μπόρις Τζόνσον: Η Ευρώπη κάνει σαν ακέφαλο κοτόπουλο για την Ουκρανία