Στα «δίχτυα» της εφορίας 800 τραπεζικοί λογαριασμοί, ανάμεσά τους και αυτοί 20 γνωστών influencers, οι οποίοι μαζί με άλλους φορολογούμενους βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω της αντίφασης ανάμεσα στον πολυτελή τρόπο ζωής τους και τα δηλωμένα εισοδήματά τους. Συγκεκριμένα στο στόχαστρο ξαναμπήκαν όσοι δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ και φέρονται να εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή, καθώς εμφανίζουν υψηλές δαπάνες. Θυμίζουμε ότι και πέρυσι «πιάστηκαν» 800 φοροφυγάδες.
Παράλληλα αναπτύσσεται ψηφιακή βάση δεδομένων για παρακολουθήσεις παροχών που σχετίζονται με αυτοκίνητα, όπως συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και γραφεία ενοικιάσεων. Η βάση αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στην εβδομάδα και θα επεκταθεί σε τομείς όπως κτήματα δεξιώσεων, γάμους, γυμναστήρια και ξενοδοχεία.
Η διαδικασία είναι απλή: Η ΑΑΔΕ συγκρίνει τα δηλωθέντα εισοδήματα με το συνολικό κόστος διαβίωσης, από σούπερ μάρκετ και δίδακτρα μέχρι ταξίδια, ασφάλειες και τραπεζικές συναλλαγές. Όσοι εμφανίζουν «τρύπες» στη φορολογική τους εικόνα θα κληθούν να αποδείξουν από πού προέρχονται τα χρήματα που ξοδεύουν.
Πώς θα γίνει η διασταύρωση
Η εφορία βάζει στο μικροσκόπιο:
● Τραπεζικές συναλλαγές και λογαριασμούς με κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ ετησίως.
● Πληρωμές με κάρτες για καταναλωτικά έξοδα, ταξίδια, σούπερ μάρκετ.
● Αποπληρωμές δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.).
● Αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
● Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και ασφαλιστήρια συμβόλαια.
● Νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
● Λογαριασμούς ΔΕΚΟ και τηλεφωνίας άνω των 1.000 ευρώ ετησίως.
Η ΑΑΔΕ δεν στοχοποιεί άμεσα όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ειδικά αν πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ωστόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εμφανίζουν εισοδήματα κάτω του ορίου διαβίωσης θα μπουν σε πιο αυστηρό έλεγχο, ενώ εισάγεται και το τεκμαρτό εισόδημα για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Οι επόμενοι στόχοι
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι 20 influencers που ελέγχονται για αδήλωτα έσοδα. Οι ελεγκτές εξετάζουν αν εμφανίζουν στις δηλώσεις τους τις πληρωμές που λαμβάνουν από χορηγίες, διαφημιστικές καμπάνιες και πωλήσεις προϊόντων μέσω social media.
Ο έλεγχος γίνεται μέσω τραπεζικών κινήσεων, ηλεκτρονικών πληρωμών και αναρτήσεων στα social media, με στόχο να εντοπιστούν influencers που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά ταξιδεύουν συνεχώς, προβάλλουν ακριβά brands και διατηρούν πολυτελές lifestyle χωρίς εμφανή φορολογικά τεκμήρια.
Πώς θα γίνει ο εντοπισμός
Οι έλεγχοι θα γίνουν με τρεις βασικές τεχνικές:
1. Ανάλυση ρευστότητας: Σύγκριση εισοδημάτων με συνολικές δαπάνες και καταθέσεις.
2. Καθαρή θέση: Παρακολούθηση της μεταβολής περιουσίας σε σχέση με τα δηλωθέντα έσοδα.
3. Έλεγχος τραπεζικών καταθέσεων: Αν οι καταθέσεις και τα έξοδα υπερβαίνουν τα δηλωμένα εισοδήματα, ο φορολογούμενος μπαίνει αυτομάτως στο στόχαστρο.
Η ΑΑΔΕ δεν περιμένει παραδοχές από τους ελεγχόμενους. Εφαρμόζει τις διασταυρώσεις και προσδιορίζει το ποσό του φόρου που θα έπρεπε να είχε καταβληθεί. Για όσους δεν μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητα των ποσών που ξόδεψαν, προβλέπεται:
● Φόρος 33% στη διαφορά των εισοδημάτων.
● Πρόστιμο 50% στη διαφορά των φόρων.
● Προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη καταβολή.
Έρχονται τα πρώτα «ραβασάκια»
Οι έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα. Όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και βαριά πρόστιμα. Η ΑΑΔΕ σφίγγει τον κλοιό και τα περιθώρια για όσους προσπαθούν να αποφύγουν τη φορολογική τους υποχρέωση στενεύουν επικίνδυνα.