Νηστικοί, βρώμικοι, χωρίς καμία ιατρική περίθαλψη και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής ζούσαν επί τουλάχιστον τρία χρόνια 56 γεροντάκια σε μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αττική. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της μονάδας με το πρόσχημα της πανδημίας απαγορεύαν τα τελευταία τρία χρόνια στους συγγενείς να επισκέπτονται τους δικούς τους ανθρώπους καθώς και τις εξόδους για βόλτα τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες.
Το περιστατικό αναφέρεται στην Ετήσια Ειδική Έκθεση 2022-2023 του Συνηγόρου του Πολίτη κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (OPCAT).
Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε αναφορά για κακές συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένου συγγενούς του της μητέρας της σε ιδιωτική Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., λειτουργούσα ως Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε δήμο της Αττικής.
Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κλιμάκιο της Αρχής παρέστη σε αιφνίδια αυτοψία που διενήργησαν στελέχη της Διεύθυνσης αυτής στην εν λόγω μονάδα.
Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκαν ιδιαιτέρως σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη διαβίωση και την υγεία των ηλικιωμένων.
Από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι τρόφιμοι ήταν:
- ατημέλητοι και απεριποίητοι,
- με φτωχή ατομική υγιεινή,
- με ρούχα παλιά και βρώμικα, τα οποία δεν ήταν τα δικά τους,
- καθιστοί και ακίνητοι,
- σε καταθλιπτική εικόνα
- και χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Ιδιαιτέρως κακή εντύπωση προξένησε η πολιτική της μονάδας, να κρατά τα ρούχα και τα πράγματα των τροφίμων μόλις εισαχθούν, να τα τοποθετεί σε ντουλάπια, να τα ομαδοποιεί και μετά να τους δίνει να φορούν τυχαίο ιματισμό, ο ένας του άλλου.
Τέτοιες πρακτικές προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των ατόμων που διαβιούν στην μονάδα, όπως αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Συνθήκες υγιεινής του χώρου και καθαριότητα:
Ο χώρος ήταν αποπνικτικός, χωρίς φρέσκο αέρα με μυρωδιά κλεισούρας και βρωμιάς, με κρεβάτια με πολύ λεπτά στρώματα και με βρώμικα και ακατάλληλα κλινοσκεπάσματα.
Γενικότερα, μέσα στους χώρους της Μονάδας ήταν εμφανής η παραμέληση, η φθορά και η έλλειψη επιμέλειας, καθαριότητας και μέριμνας για τη φύλαξη του ρουχισμού των τροφίμων.
Δυνατότητα κίνησης, προαυλισμού και εξόδων προς οικογενειακό ή άλλο κοινωνικό περιβάλλον:
Οι τρόφιμοι της μονάδας είχαν εξαιρετικά περιορισμένη δυνατότητα κίνησης και προαυλισμού,
δεν επιτρέπονταν οι έξοδοι των τροφίμων προς οικογενειακό ή άλλο περιβάλλον τα Σαββατοκύριακα, ούτε να κάνουν βόλτα έξω στον ήλιο.
Δεν είχαν καμία επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, φυσικό και κοινωνικό.
Διατροφή των ηλικιωμένων:
Φαίνεται ιδιαιτέρως και ανησυχητικά ελλιπής για την υγεία τους, και κατ’ επέκταση για την ζωή τους, καθώς δεν υπήρχε ειδικό διατροφολόγιο και η ποσότητα τροφής ήταν ανεπαρκής (35 μερίδες για 56 άτομα), με σοβαρές ενδείξεις υποσιτισμού.
Υγεία των ηλικιωμένων:
Οι τρόφιμοι ήταν προφανώς καταβεβλημένοι, αδύναμοι, με πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος.
Ακίνητοι, με μικρή επαφή με το περιβάλλον, οι περισσότεροι έχοντας εικόνα ανθρώπων υπό αγωγή με ψυχοτρόπα φάρμακα, και χωρίς καθόλου οδοντιατρική φροντίδα.
Επίσης, χωρίς να λαμβάνουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας.
Δεν υπήρχε ζυγαριά στη Μονάδα, και δεν τηρούνται στοιχεία του βάρους των τροφίμων κατά την είσοδό τους, ώστε να παρακολουθείται το βάρος τους και να εντοπισθεί πιθανή σοβαρή και επικίνδυνη για την ζωή τους απότομη απώλεια.
Δεν υπήρχαν ιατρικοί φάκελοι, ούτε αρχείο ιατρικών εξετάσεων.
Παρατηρήθηκαν άτομα που χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα και που δεν την ελάμβαναν.
Οι τρόφιμοι δεν παρακολουθούνταν έστω και αραιά, από ιατρούς ειδικοτήτων, και επιπλέον εντοπίσθηκαν πολλά κουτιά ληγμένων φαρμάκων. Με δεδομένα τα ανωτέρω, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι οι τρόφιμοι δεν ελάμβαναν την ιατρική παρακολούθηση και την ιατρική φροντίδα που προβλέπεται για την ηλικία τους.
Υπήρχαν τρόφιμοι που φαινόταν να αγνοούνται.
Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε τις παρατηρήσεις του στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών και στην Υφυπουργό Εργασίας, ζητώντας τις επείγουσες ενέργειές τους, ώστε να υλοποιηθεί:
η άμεση απομάκρυνση των τροφίμων από τη συγκεκριμένη Μονάδα, υπό το συντονισμό των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και τη συνδρομή των αστυνομικών και δικαστικών αρχών,
ο έλεγχος της κατάστασης της υγείας των διαβιούντων στον ξενώνα από ιατρούς κατάλληλων ειδικοτήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η ανάγκη ειδικότερης και επείγουσας νοσηλείας
και να διερευνηθεί η ύπαρξη επικίνδυνου υποσιτισμού, με σωματομετρικές και εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις, από κλιμάκιο ειδικών γιατρών και διατροφολόγων,
η εκτέλεση των διοικητικών αποφάσεων διακοπής λειτουργίας και σφράγισης που έχουν ήδη εκδοθεί και μέχρι την εκτέλεση αυτών να διασφαλιστεί η περιφρούρηση της απαγόρευσης εισαγωγής νέων ηλικιωμένων στην μονάδα, ο έλεγχος της εταιρίας από τις αρμόδιες αρχές για τις σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες που φαίνεται ότι δεν ακολουθούνται καν ή ακολουθούνται πλημμελώς καθώς και στα έγγραφα και στα βιβλία που τηρούνται στη Μονάδα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, εστιάζοντας στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα εντείνει μεταξύ άλλων τις επισκέψεις σε κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων με στόχο τη διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, την προστασία της υγείας τους και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους μέσα στις δομές αυτές.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ;
Πρόγραμμα GRIPP-SNF: Σημαντική πρόοδος στην πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε 10 νοσοκομεία