Εκτός υπουργείου Μετανάστευσης τέθηκε ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, για καταγγελόμενη υπόθεση χρηματισμού από επιχειρηματία που χρονολογείται από το 2020.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης:
«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοινώνει ότι την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025, ζητήθηκε η παραίτηση από τον Υποδιοικητή της υπηρεσίας ασύλου κ Ιωάννη Σφυράκη. Η παραίτηση υποβλήθηκε και έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης. Η θέση του Υποδιοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου θα καλυφθεί το προσεχές διάστημα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».
Η καταγγελία, η ποινική δίωξη και η «παραίτηση»
Λίγο αργότερα, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι σε βάρος του Υποδιοικητή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για «εμπορία επιρροής» για υπόθεση που φέρεται να εμπλέκεται από το 2020 που ήταν σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας. Επιχειρηματίας του Πειραιά είχε καταγγείλει ότι μέσω ενός αστυνομικού έδωσε στον καταγγελόμενο 4.000 ευρώ, σε δύο δόσεις, προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να «σβηστεί» πρόστιμο 10.500 ευρώ, που του είχε επιβληθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο επιχειρηματίας εκτός από την δημόσια καταγγελία του δεν προχώρησε σε μήνυση. Αντιθέτως μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση από τον κρατικό αξιωματούχο ο οποίος στο μεταξύ είχε μετακινηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Ωστόσο, καθώς ο επιχερηματίας τον είχε καταγγείλει ονομαστικά και είχε δώσει στη δημοσιότητα και ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν ανταλλάξει, ξεκίνησε έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία κατέληξε στην αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη.
«Ουδέποτε χρηματίστηκα»
Ο καταγγελόμενος υποστήριξε πως «Ουδέποτε έλαβα από τον καταγγέλοντα το παραμικρό αντίκρισμα και ουδέποτε χρηματίστηκα. Κατά την απασχόλησή μου σε πολιτικά γραφεία ουδέποτε λειτούργησα έκνομα, προκειμένου να αποκομίσω παράνομα οφέλη. Έχω αναθέσει σε δικηγόρο τη σύνταξη εγκλήσεως για τη δυσφήμηση του προσώπου μου».
Η παραίτηση – «καρατόμηση» ήρθε πάντως σχεδόν τρεις μήνες μετά την ενημέρωση του Υπουργείου Μετανάστευσης από τις εισαγγελικές αρχές, τον περασμένο Νοέμβριο ότι επίκειται η άσκηση δίωξης σε βάρος του Υποδιοικητή και ένα μήνα μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, τον περασμένο Ιανουάριο.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε εσωτερική έρευνα την οποία διενήργησε το Υπουργείο Μετανάστευσης πριν ζητήσει την παραίτηση του Υποδιοικητή Ασύλου.
Διαβάστε επίσης:
Στο… μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός και πόσο ευρύς θα είναι
ΠΑΣΟΚ: Τα συμπεράσματα της εκλογής Τασούλα και οι επόμενες πολιτικές στοχεύσεις του Ανδρουλάκη