Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, προκαλώντας ανησυχία και ερωτήματα για το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση της σεισμικής ακολουθίας, τη στιγμή που σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Αμοργός το απόγευμα της Τετάρτης (12/2).
Την ίδια στιγμή, ο Βασίλης Καραστάθης, γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στο topontiki.gr, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχει φύγει από το τραπέζι το συγκεκριμένο σενάριο».
«Τα επίκεντρα των σεισμών ήταν στην αρχή πιο κοντά στη Σαντορίνη και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν προς την Αμοργό, όπου καταγράφονται σεισμοί γύρω στα 4, 4 και κάτι Ρίχτερ», πρόσθεσε.
«Τα χαρακτηριστικά των σεισμών είναι καθαρά τεκτονικά, εμείς ψάχνουμε να βρούμε τους μηχανισμούς. Μάλλον η διαδικασία οφείλεται στη μετακίνηση ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής», τόνισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπάρχει μια σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι ναι μεν καταγράφεται μία αποκλιμάκωση, αλλά θα πρέπει να έχει και διάρκεια για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», ενώ σχολιάζοντας τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση, χρειάζεται χρόνος».
«Εμείς ως επιστήμονες, επικεντρωνόμαστε στο να δούμε τι πραγματικά συνέβη, καθώς μιλάμε για ένα περίπλοκο φαινόμενο, μας απασχολεί να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Επιπλέον, ο κ. Καραστάθης εστίασε στο γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τεκτονικές ζώνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικείωση της κοινωνίας με τους σεισμούς. Για αυτό όπως είπε «δεν χρειάζονται ακραία σενάρια. Το κράτος έχει δημιουργήσει διάφορες επιτροπές για φαινόμενα, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα».
Όσον αφορά τους επιπλέον σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί στις Κυκλάδες, σχολίασε ότι «συνδέονται απευθείας με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κάτι που βοηθάει στη βελτίωση του προσδιορισμού των σεισμικών επικέντρων».
Τέλος, αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΜΜΕ, λέγοντας πως «δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές, ούτε άγχος, δεν οδηγεί πουθενά όλο αυτό. Ας εστιάσουμε στην ουσία του ζητήματος και όχι στα γύρω-γύρω».
Διαβάστε επίσης: