Ένα υπέροχο ορεκτικό, μεζεδάκι για να συνοδέψετε την μπύρα ή το κρασί σας, που μπορείτε να ετοιμάσετε πανεύκολα σε 10 μόνο λεπτά.
Αποτελείται από λεπτές φέτες ποιοτικού σαλαμιού που τυλίγονται γύρω από μια αφράτη κρέμα με μασκαρπόνε και τριμμένη παρμεζάνα και σφραγίζονται από καβουρδισμένα κομμάτια φουντουκιών.
Υλικά για τη Συνταγή
1 φλιτζάνι φουντούκια, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
125 γραμμάρια (1/2 συσκευασία) τυρί μασκαρπόνε
100 γραμμάρια παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη αλλά όχι σκόνη
1 συσκευασία σαλάμι αέρος, ποιοτικό, (ιδανικά ταιριάζει το σαλάμι αέρος με μαύρη τρούφα από την Καρδίτσα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/orektiko_salami2.jpg)
Εκτέλεση
1. Αρχικά, ψιλοκόψτε τα φουντούκια και καβουρδίστε τα σε στεγνό τηγάνι (χωρίς λιπαρή ουσία) για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μυρίσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.
2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε την τριμμένη παρμεζάνα μαζί με το μασκαρπόνε και καρυκεύστε το μίγμα με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
3. Σε κάθε φέτα σαλαμιού τοποθετήστε μια γενναία κουταλιά από την κρέμα παρμεζάνας στην μισή μεριά του αλλαντικού και διπλώστε το σε ημικύκλιο, πιέζοντας ελαφρά έτσι ώστε η κρέμα να φτάσει μέχρι την άκρη.
4. Προσεκτικά βουτήξτε την άκρη στους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, στολίστε με μια οδοντογλυφίδα και σερβίρετε σε μια πιατέλα.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/orektiko_salami3.jpg)
Συμβουλή
- Προτιμάτε ποιοτικά σαλάμια από μικρές βιοτεχνίες και παραγωγούς, αλλά και σε σούπερ μάρκετ που δεν είναι συσκευασμένα, αλλά κόβονται παρουσία σας στους πάγκους των αλλαντικών.
- Μπορείτε να παραλείψετε τους ξηρούς καρπούς και να σερβίρετε το ορεκτικό με λιαστές ντομάτες ή με ελιές και μπάλες μοτσαρέλας.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκές καρδιές με μαρμελάδα, για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου
Πικάντικη φασολάδα με παστουρμά, από την Καππαδοκία
Cachapas, οι παραδοσιακές τηγανίτες καλαμποκιού της Βενεζουέλας (street food)