Το μπαράζ σεισμών μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού απασχολεί τους επιστήμονες σε συνδυασμό με την δραστηριότητα του ηφαιστείου της περιοχής.
Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τόνισε, μιλώντας στο EΡΤNews αναφέρθηκε στη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και κλήθηκε να απαντήσει για την δραστηριότητα του ηφαιστείου, τονίζοντας ότι η Καλντέρα έχει αρχίσει και «φουσκώνει» από το καλοκαίρι.
«Η Σαντορίνη, η Καλντέρα γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι έχει αρχίσει και φουσκώνει.
Έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στα 3 εκατοστά. Όλη η ξηρά έχει ξηρά έχει υψωθεί προς τα πάνω. Κοιτάξτε, αυτό το είχαμε παρατηρήσει και το 2011 στην έξαρση που έχει η Σαντορίνη και δεν οδήγησε σε τίποτα. Απλώς και πάλι έχουμε ένα ηφαίστειο, την Καλντέρα, η οποία βλέπουμε ότι από το καλοκαίρι έχει μια παραμόρφωση.
Και συγχρόνως έχουμε αυτό το σμήνος σεισμών. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν έχουν καμία σχέση και μπορεί να κάνει διάφορες εικασίες και να πει ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο».
Σχολιάζοντας ένα φιλμ του 1925 με έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο κ. Συνολάκης είπε πως: «Για να υπάρχει αυτό το φιλμ, καταλαβαίνετε ότι υπήρχε προειδοποίηση και υπήρχε αρκετός χρόνος. Μάλιστα τότε είχαν έλθει στην Ελλάδα Γερμανοί και Ολλανδοί ειδικοί από τα ηφαίστεια, οι Ολλανδοί είχαν μεγάλη εμπειρία από τα ηφαίστεια της Ινδονησίας και είχε φέρει τότε η ελληνική κυβέρνηση, τους είχε καλέσει να έλθουν, όπως καταλαβαίνετε και πώς είναι τα ταξίδια τότε για να υπάρχει χρόνος να έλθουν ξένοι ειδικοί, για να υπάρχει χρόνος να πηγαίνει η κάμερα, να πηγαίνει να το κινηματογραφήσει όλο, υπήρχε αρκετός χρόνος για την προειδοποίηση και ελπίζουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, αν τύχει και τύχει και γίνει ηφαιστειακή έκρηξη, θα έχουμε αρκετό χρόνο ώστε να υπάρχει αρκετή προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι».
Ο σεισμικός κίνδυνος στην περιοχή
O κ. Συνολάκης συνέχισε λέγοντας ότι: «Όσον αφορά έναν πολύ μεγάλο σεισμό, υπάρχουν γεωλογικά όρια, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή παραμόρφωσης, αν εξακολουθήσουμε να έχουμε επίκεντρα τα οποία προχωρούν προς τα βόρεια, προχωρούν περισσότερο νότια σημαίνει ότι η περιοχή παραμόρφωσης που θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο σεισμό, μεγαλώνει.
Από τη στιγμή που θα γίνει ο μεγαλύτερος σεισμός σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή, όλοι πιστεύουν ότι μάλλον θα υπάρξει εκτόνωση και θα το δούμε άλλωστε και μετασεισμική ακολουθία, θα αρχίσουν να πέφτουν, αν είναι κάτι φυσιολογικό, θα αρχίσουν να πέφτουν τα μεγέθη και αυτά των σεισμών και αυτό θα το δούμε.
Τώρα τι σχέση θα είχε; Για πολλούς ηφαιστειολόγους, είναι κάτι σαν το αυγό και την κότα και το αυγό. Δηλαδή το ηφαίστειο είναι αυτό το οποίο προξενεί τους μικροσεισμούς, αυτούς που βλέπουμε και που είναι πάρα πολύ ενοχλητικοί. Αυτό πολύ φοβάμαι ότι για την περίπτωση της Σαντορίνης θα το διαπιστώσουμε για πρώτη φορά».
Γκανάς για Καλντέρα: Έχει ανυψωθεί 4 εκατοστά και έχει μετακινηθεί 6 εκατοστά προς Ανατολάς
Στις μεταβολές που παρουσιάζει η καλντέρα της Σαντορίνης μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, αναφέρεται ο καθηγητής Θανάσης Γκανάς, ως αποτέλεσμα της σεισμικής διέγερσης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή των Κυκλάδων.
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά. Ως αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε αρχικά.
«Και οι μεταβολές αυτές», όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, «είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ.».
Και συνεχίζει: «Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Τι συμβαίνει με το ρήγμα Αμοργού
Σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.
Πιθανός ένας ισχυρότερος σεισμός και έκρηξη του ηφαιστείου, δηλώνει ο Παπαζάχος
Στη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαζάχος, που εκπροσωπεί και την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σημείωσε πως «η σεισμική ακολουθία βρίσκεται στα επίπεδα των πρώτων ημερών, δηλαδή έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς».
Όπως σημείωσε, αυτή η ακολουθία κινείται κατά μήκος του ρήγματος της Ανύδρου και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».
Αναφορικά με το τι αναμένεται από εδώ και έπειτα, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό. Όμως, ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού -και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος- οι ζημιές θα είναι πιο περιορισμένες».
«Το ηφαίστειο βρίσκεται σε έξαρση πριν τους σεισμούς»
Σχετικά με τα σενάρια για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη, ο καθηγητής τόνισε πως «το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά».
«Το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε έκρηξη. Συνήθως τα πιο πολλά περισσότερα ηφαίστεια που “ξυπνάνε”, επανέρχονται στην κατάσταση ηρεμίας. Επειδή μία έκρηξη ηφαιστείου είναι πάντα πιθανή, παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα για να δούμε τι συμβαίνει», ανέφερε ακόμη.
«Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μίας δυσμενέστερης εξέλιξης αργότερα, αλλά είναι κάτι που το παρακολουθούμε ανεξάρτητα», επισήμανε ο κ. Παπαζάχος.
Διαβάστε επίσης: