Το επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές σε μελέτη, όταν εντόπισαν ότι έπειτα από μία εβδομάδα στρες τα ποντίκια παρουσίασαν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τον ήχο.
Κατά τη μελέτη, οι ερευνητές τοποθέτησαν τα ποντίκια σε ένα σωλήνα για 30 λεπτά και μετά από μια εβδομάδα πραγματοποίησαν μετρήσεις στα ζώα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS Biology», η ακουστική λειτουργία τους παρέμενε φυσιολογική. Ωστόσο, εντοπίστηκε ότι τα ζώα που βίωναν στρες παρουσίαζαν μειωμένη αντίληψη της έντασης των ήχων και μείωση των αποκρίσεων που προκαλούνται από τον θόρυβο. Η επίδραση του στρες στην επεξεργασία του ήχου αυξήθηκε με την επανειλημμένη έκθεση.
Μπορεί η μελέτη να αφορά στα ποντίκια, ωστόσο οι επιστήμονες, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Νεγκέβ στο Ισραήλ, σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως το επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στον κόσμο γύρω τους.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το επαναλαμβανόμενο στρες δεν επηρεάζει μόνο πολύπλοκα καθήκοντα, όπως η μάθηση και η μνήμη. Μπορεί, επίσης, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε καθημερινά ερεθίσματα», επισημαίνουν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr