Αυξάνονται εκ νέου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, «σπάζοντας» για άλλη μία φορά το φράγμα των 3 δισ. ευρώ.
Το 2024, το χρέος του κράτους σε ιδιώτες εκτοξεύεται κατά 246 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας το εκρηκτικό ποσό των 3,047 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη χρόνια οικονομική αναξιοπιστία και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνουν την επιδείνωση της κατάστασης, με τη γενική κυβέρνηση να ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προσθέτουν άλλα 731 εκατ. ευρώ στο συνολικό χρέος του Δημοσίου. Πέρυσι, το χρέος κυμαίνονταν γύρω από τα 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της.
Οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν τα νοσοκομεία, με χρέη προς τους προμηθευτές που αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν, μάλιστα, έχει προχωρήσει σε παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω αυτών των καθυστερήσεων, καθώς υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς το κράτος συνεχίζει να «χρωστά» σε όσους στηρίζουν τη δημόσια υγεία.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δείχνουν:
- Νοσοκομεία: Οφείλουν 1,164 δισ. ευρώ στους προμηθευτές, παρά το γεγονός ότι το 2024 ενσωματώθηκε κονδύλι 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την κάλυψη αυτών των χρεών. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων είναι εκρηκτική, καθώς από το 344 εκατ. ευρώ του 2019, το ποσό εκτοξεύθηκε στα 1,164 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024.
- Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: Τα χρέη αυξήθηκαν στα 585 εκατ. ευρώ, από 525 εκατ. ευρώ το 2023, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή αδυναμία του κράτους να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
- ΟΤΑ (Τοπική Αυτοδιοίκηση): Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ προς τρίτους φθάνουν τα 231 εκατ. ευρώ, από 149 εκατ. ευρώ το 2023, προσθέτοντας άλλη μία απογοητευτική διάσταση στην εικόνα της δημόσιας οικονομίας.
- Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης: Οφείλουν 180 εκατ. ευρώ, από 162 εκατ. ευρώ το 2023, επισημαίνοντας την αδυναμία του Δημοσίου να εξοφλήσει ακόμα και τις πιο «χαμηλές» υποχρεώσεις του.
Επιπλέον, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 731 εκατ. ευρώ, από 558 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι αντιστοιχούν σε 222 εκατ. ευρώ και 372 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Οι εκκρεμείς μη φορολογικές υποχρεώσεις φθάνουν τα 118 εκατ. ευρώ.
Εν κατακλείδι η όλη αυτή εικόνα δείχνει ότι η Πολιτεία έχει αποτύχει να διαχειριστεί, μία από τις σημαντικότερες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, που είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Δεν αποτελούν απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά είναι ένα ζήτημα πολιτικής ευθύνης και αξιοπιστίας.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές του Μαρτίου