Την άμεση απόσυρση του νόμου υπέρ των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων ζητούν οι εργοθεραπευτές, οι φυσιοθεραπευτές και οι μαίες.
Το νέο «μέτωπο» που άνοιξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις των παραπάνω επαγγελματικών κλάδων, αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, για την παροχή δυνατότητας ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο. Συγκεκριμένα οι παραπάνω υγειονομικοί, ζητούν να αποσυρθεί άμεσα ο νόμος Γεωργιάδη (5173/ άρθρο 21) υπέρ των αποφοίτων Κέντρων μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια), που τους δίνει άδεια ασκήσεως εργασίας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, τόνισαν ότι μέχρι σήμερα το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος εγκρινόταν κατόπιν αιτήσεως στα σωματεία ΝΠΔΔ, σύμφωνα με τον νόμο που προέβλεπε για όλους τους αποφοίτους Πανεπιστημίων.
Τα σωματεία κατηγορούν ευθέως την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για νομοθέτηση υπέρ των αποφοίτων κολεγίων γιατί, όπως εκτιμούν, θα προωθούνται: «υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες από άτομα αμφίβολης εκπαίδευσης, άκριτα και χωρίς κανένα έλεγχο από τα αρμόδια όργανα των Σωματείων, όπως ορίζει ο νόμος για την προστασία των ασθενών».
Αναλυτικά σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδο: «Υποβιβάζει το επάγγελμά μας στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας υποβαθμίζονται προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων και απόφοιτοι μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να «βαπτίζονται» από την κυβέρνηση πανεπιστημιακού επιπέδου. Επίσης απαξιώνει τους κόπους των 4.000 φοιτητών των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας. Οι φοιτητές των Σχολών μας, μοχθούν για υψηλές επιδόσεις προκειμένου να εισαχθούν σε αυτά τα Τμήματα και καταβάλουν σκληρή προσπάθεια για να αποφοιτήσουν. Πλέον εξομοιώνονται με απόφοιτους κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης για τα οποία δεν υπάρχει κανένα κριτήριο εισαγωγής και κανένας έλεγχος στην επάρκεια του διδακτικού προσωπικού».
Επιπλέον οι επαγγελματικές ενώσεις διαμαρτύρονται διότι εκχωρούνται τα ίδια δικαιώματα με διαδικασίες «fast track».
Επίσης επισημαίνουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι ασθενείς αλλά και για το γεγονός ότι σε «περιπτώσεις αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς δεν θα υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα των Σωματείων».
Σύμφωνα με τους Συλλόγους προστίθενται ένας ανεξέλεγκτος αριθμός μη καταρτισμένων εργαζομένων, προσφέροντας φθηνή εργασία χωρίς να εξετάζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Στο αγώνα των Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών και Μαιών συμπαραστέκονται και άλλα Σωματεία όπως η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών, η Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας και ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών. Επίσης δίπλα τους είναι και οι εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας, (νοσηλευτική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, μαιευτική κλπ), οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΑΕΙ και δηλώνουν την απόφαση τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Τα 12 ωρολόγια της γήρανσης που μπορούν δείξουν το προσδόκιμο επιβίωσης
Κλινικές μελέτες: Ο FDA έδωσε το «πράσινο φως» για μεταμόσχευση νεφρών χοίρων σε ανθρώπους