Μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές της κουζίνας της Βενεζουέλας, οι cachapas, θυμίζουν τα αμερικάνικα πανκέικς, παρασκευάζονται με γλυκό καλαμπόκι στη ζύμη τους και σερβίρονται αλμυρές με λίγο βούτυρο και τυρί που λιώνει.
Μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να σερβιριστούν μαζί με χοιρινό, κοτόπουλο, ή άλλο κρέας και κομμάτια ώριμου αβοκάντο όπως συνηθίζεται ως street food, στη Βενεζουέλα.
Υλικά για τη Συνταγή
560 γραμμάρια κατεψυγμένο καλαμπόκι (περίπου 4 φλιτζάνια)
2 αυγά μεγάλα
½ φλιτζάνι γάλα, πλήρες
3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
225 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα, φρέσκια
6 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο, χωριστά
Εκτέλεση
1. Αρχικά ξεπαγώστε τους κατεψυγμένους κόκκους καλαμποκιού σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στραγγίστε τους καλά.
2. Στραγγίστε τη μοτσαρέλα, κόψτε την σε φέτες και αφήστε την στην άκρη.
3. Σε έναν επεξεργαστή με λεπίδα (μούλτι), βάλτε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Πολτοποιήστε τα όλα, για 1 λεπτό περίπου, μέχρι το μίγμα να έχει τη σύσταση πουρέ. Προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν και αλέστε ξανά, για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Μεταφέρετε το χυμό σε ένα μπολ.
4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λιώστε το 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε ½ φλιτζάνι από τον χυλό, ισιώστε την επιφάνεια της τηγανίτας με την πίσω μεριά ενός κουταλιού και ψήστε με καπάκι για 4-6 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινίσει στη βάση της και η επιφάνειά της δεν είναι πλέον υγρή.
5. Ξεσκεπάστε το τηγάνι και απλώστε μερικές φέτες μοτσαρέλας στη μισή μεριά της τηγανίτας. Διπλώστε την στη μέση, ώστε να καλυφθεί το τυρί και να πάρει σχήμα μισοφέγγαρου, σκεπάστε και ψήστε για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει το τυρί. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο μίγμα.
6. Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε την cachapa ζεστή. Μπορείτε να την γεμίσετε επιπλέον με κομμάτια αβοκάντο και ψιλοκομμένο ψημένο κρέας.
Διαβάστε επίσης:
Μπισκοτένια «λουλουδάκια» με μαρμελάδα
Eech, η αρμένικη πλιγουροσαλάτα που σερβίρεται ζεστή ή κρύα