Άρθρο με τίτλο «Η Γερμανία επιθυμεί την ενίσχυση επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα» δημοσίευσε το περιοδικό Spiegel. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κάνει λόγο για πιλοτικό πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην «ενθάρρυνση επιστροφής μεταναστών», των οποίων η αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας έχει ήδη εγκριθεί στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα του Spiegel σημειώνεται ότι όσοι επιστρέφουν, σε μεταγενέστερο στάδιο, θα εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα ένταξης προς εκμάθηση της γλώσσας και αναζήτησης εργασίας. Θα λαμβάνουν υποστήριξη δηλαδή από τις ελληνικές αρχές μέσω του ειδικού προγράμματος HELIOS+ παροχής ενίσχυσης για στέγαση, σίτιση και κοινωνική συμβουλευτική.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/spigel.jpg)
Το γερμανικό περιοδικό ονομάζει «ειδικό πρόγραμμα», το HELIOS+ που υπάρχει στη σελίδα του υπουργείου Ασύλου και μετανάστευσης και που όπως αναφέρει σκοπός του είναι «η ένταξη στην ελληνική κοινωνία των δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας διά της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσής τους, μέσω:
- της υποστήριξης της στέγασης,
- των μαθημάτων ένταξης (ελληνική γλώσσα, κοινωνικές δεξιότητες κ.ά.),
- της προώθησης στην αγορά εργασίας, μέσω συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής και
- της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της προώθησης της κοινωνικής συνοχή
H συμμετοχή θα είναι σε πρώτη φάση εθελοντική, αλλά θα επιδιωχθούν και υποχρεωτικές επιστροφές σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.
Στόχος του πιλοτικού προγράμματος
Στόχος είναι να επιστρέψουν άτομα που έχουν λάβει ήδη καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα τα τελευταία δύο έτη, με ηλικίες μεταξύ 19 – 49 ετών και είναι ικανά προς εργασία.
Ποιος θα πληρώσει
Η οργάνωση και χρηματοδότηση της αναχώρησης θα πραγματοποιηθεί από τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Τα έξοδα του προγράμματος στην Ελλάδα θα καλυφθούν αρχικά από κονδύλια της ΕΕ και στην συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι γερμανικές εκλογές και η σημασία του σχεδίου
Με το μεταναστευτικό να κυριαρχεί προεκλογικά στη Γερμανία, το Spiegel αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο ξενικά πρόγραμμα επαναπροώθησης προσφύγων που πήραν άσυλο στην Ελλάδα και υπέβαλαν εκ νέου αίτηση ασύλου στη χώρα.
Ειδικότερα, στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού με τίτλο «η Γερμανία επιθυμεί την ενίσχυση επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα» αναφέρεται στο πιλοτικό πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην «ενθάρρυνση επιστροφής μεταναστών», των οποίων η αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας έχει ήδη εγκριθεί στην Ελλάδα.
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα επεξεργάζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων (BAMF) και έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος «Helios», που έληξε το περασμένο φθινόπωρο στην Ελλάδα. Και μόλις πριν λίγες ημέρες άρχισε η νέα του περίοδος.
Η παρουσίαση του HELIOS+
Μάλιστα το πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα ανακοινώθηκε σήμερα από την Αντιπεριφερειάρχη Γεωργία Ντάτσικα στην εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος HELIOS+ Για την Κοινωνική και Εργασιακή Ένταξη στη Δυτική Ελλάδα.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «HELIOS+», πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την έναρξή της χαιρέτησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, της επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα, Sanja Celebic Lukovac, του Γενικού Διευθυντή Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Δρ. Αθανάσιου Βιτσεντζάτου, και της προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Ράνιας Οικονόμου.
Το πρόγραμμα «HELIOS+», το οποίο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027, στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των πολιτών τρίτων χωρών στην Δυτική Ελλάδα, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως εργασιακή συμβουλευτική, εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα, και στέγαση.
Με χρηματοδότηση ύψους 5.120.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», το «HELIOS+» φιλοδοξεί να ενισχύσει την κοινωνική και οικονομική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας, προάγοντας την αλληλεπίδραση τους με τις τοπικές κοινωνίες και την ανεξάρτητη διαβίωση.
Ο ρόλος της Χ.Α.Ν.Θ
Μάλιστα η Χ.Α.Ν.Θ ανακοίνωσε στις 4 Φεβρουαρίου ότι αναλαμβάνει έναν από τους κύριους ρόλους στην υλοποίηση αυτού του καινοτόμου προγράμματος γράφοντας στη σελίδα της ότι: «Μαζί με τους συνεργάτες μας, Μ.Α.Θ., Caritas Ελλάς & SolidarityNow, προχωράμε σε νέες δράσεις που ενισχύουν την ένταξη και την ισότιμη συμμετοχή των δικαιούχων Διεθνούς και Προσωρινής Προστασίας στην ελληνική κοινωνία. Με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM Greece) και σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες δύναται να εξασφαλίσουν την κοινωνικοοικονομική ανεξαρτησία και την επαγγελματική ανάπτυξη των ωφελούμενων, δίνοντάς τους τα εργαλεία και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα. Στο κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ., θα λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο κέντρο, προσφέροντας υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, υποστήριξης στην εύρεση εργασίας και κοινωνικής ένταξης, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης της στέγασης».
Και σημειώνει ότι το HELIOS+ βασίζεται στην επιτυχημένη πορεία του προγράμματος HELIOS (2019–2024), και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) στο πλαίσιο των Περιφερειακών Προγραμμάτων για την περίοδο 2021–2027 και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη της χώρας.
Τι θέλουν οι Γερμανοί
Το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι σε πρώτη φάση εθελοντική, αλλά θα επιδιωχθούν και υποχρεωτικές επιστροφές.
Για τις γερμανικές αρχές είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μέσω του προγράμματος οι κατάλληλες συνθήκες από νομική άποψη για την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν λάβει ήδη άσυλο στην Ελλάδα, καθώς δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν έχουν ακυρώσει την επιστροφή λόγω «κακών συνθηκών διαβίωσης» στη χώρα μας.
Τι κάνει η Ελλάδα
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει επιχείρηση «σκούπα» για άμεση επαναπροώθηση στις χώρες τους, παρανόμων -χωρίς άσυλο- μεταναστών. Μοντέλο που βλέπουμε κυριαρχεί στις ΗΠΑ υπό τη νέα διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η αρχή έγινε στις 4 Φεβρουαρίου όπου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε τον επαναπατρισμό 30 υπηκόων Πακιστάν και 10 Γεωργίας που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα.
Τα αιτήματα για άσυλο και των 40 είχαν απορριφθεί τελεσίδικα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη πτήση επιστροφής Πολιτών Τρίτων Χωρών, με διοργανώτρια την ΕΛ.ΑΣ. και υπό τον συντονισμό του FRONTEX, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προέβη στην εξέταση των μεταγενέστερων αιτημάτων που υποβλήθηκαν το τελευταίο 48ωρο στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Αμυγδαλέζας, με ταυτόχρονη παρουσία στον Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος για τη διεκπεραίωση λοιπόν εκκρεμοτήτων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής».
Τι είπε ο υπουργός
«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη στην προστασία των συνόρων, στην ταχεία και αποτελεσματική εξέταση των αιτήσεων ασύλου και στην εντατικοποίηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Και έκλεισε με το εξής: «Η αποτελεσματική πολιτική επιστροφών δεν αποτελεί μόνο ελληνική προτεραιότητα, αλλά και ευρωπαϊκή αναγκαιότητα. Χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική που θα ενισχύει τη συνεργασία τόσο με τις χώρες προέλευσης όσο και με τρίτες χώρες, διασφαλίζοντας την ταχεία και συντεταγμένη επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».
Διαβάστε επίσης:
Πολωνία: Έξι τραυματίες σε σύγκρουση τραμ στη Βαρσοβία
Ποτάμι στην Αργεντινή βάφτηκε κόκκινο μετά από διαρροή ουσίας (Video)