Κάτι από τα παλιά, όταν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θύμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο του για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη. Κι αυτό, διότι εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις υποθέσεις των Τεμπών και των υποκλοπών.
Ως προς τα Τέμπη τον κατηγόρησε ότι «ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του» και εκτίμησε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν, πριν τις εκλογές του 2023 είχαν γίνει γνωστά όσα αποκαλύπτονται σήμερα.
Για την υπόθεση των υποκλοπών ανέφερε πως πρόκειται για «πρωτοφανές σε έκταση, σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων» με επίκεντρο το γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού που «έφερε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας».
Γενικότερα, σημείωσε, πως «μετά τη πανδημία, ο μεγάλος ασθενής στην Ελλάδα δεν είναι η οικονομία, αλλά η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα η λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Περιέγραψε μια δυστοπική προοπτική με βάση το διεθνές και το εγχώριο περιβάλλον μέσα στην οποία είδε ως «απάντηση ελπίδας» τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη. Έκανε λόγο για «πρωτοφανή σε όγκο, αλλά και στην ώριμη και δημοκρατική αποφασιστικότητα», που «συνένωσε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με διαφορετικές πολιτικές ή και κομματικές προτιμήσεις, διαφορετικά ιδεολογικά πιστεύω, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σε μια μαχητική ομοφωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης».
Με βάση όλα τα παραπάνω απεύθυνε προειδοποίηση στην προοδευτική αντιπολίτευση, ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την εξής αναφοράς: «αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης».
Σημείωσε ότι η εικόνα της αντιπολίτευσης δεν είναι καλή και πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει όσα κάνει καθώς είναι η μοναδική στην Μεταπολίτευση «που δεν αισθάνεται την ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης».
Όσο για την ανάγκη συνεννόησης των δύο κομμάτων, έθεσε το ζήτημα υπό μορφή ερωτήματος, παραπέμποντας και στην τρέχουσα επικαιρότητα του καβγά για τα Τέμπη: «Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο;». «Είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις», τόνισε.
Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ πάντως πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά τα τζαρτζαρίσματα της Τετάρτης εντός κι εκτός Βουλής με αφορμή την πρόταση Προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ, την οποία αν και θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να την απομειώσει, αντιτείνοντας ως πιο ορθή τη δική του στρατηγική για άμεση πρόταση δυσπιστίας και Προανακριτική αφού έρθουν τα πορίσματα και τα νεότερα στοιχεία.
Συναγερμός μετά την αντίδραση Καρυστιανού για Γεροβασίλη – Αλλαγή πλεύσης για Τασούλα
Στο μεταξύ συναγερμός σήμανε στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έντονη αντίδραση της Μαρίας Καρυστιανού το απόγευμα της Τετάρτης για τις δηλώσεις Γεροβασίλη περί «πλημμελήματος Τριαντόπουλου» και περί «μη απόκρυψης» της δικογραφίας από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.
Μπροστά στον κίνδυνο να διαχυθούν οι εντυπώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καλύπτει» τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε χθες στο αίτημα για απόσυρση της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η κ. Καρυστιανού κατηγορεί τον κ. Τασούλα για απόκρυψη της συμπληρωματικής δικογραφίας και εκεί βασίζει και το ΠΑΣΟΚ το επιχείρημα ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως και για αυτό φέρνει τώρα τη δικογραφία με την Προανακριτική.
Με το αίτημα για απόσυρση της υποψηφιότητας ο Σωκράτης Φάμελλος προχώρησε σε μια σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στον πρώην πρόεδρο της Βουλής, ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί στήριξης.
Σημειώνεται δε ότι μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούσε αποστάσεις από αυτό το αίτημα που πρώτος εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης και στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την Κουμουνδούρου στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους στελέχη της Κουμουνδούρου υποστήριζαν ότι το θέμα δεν είναι ο κ. Τασούλας αλλά ο ίδιος κ. Μητσοτάκης, ενώ υπήρξαν ανάλογες δηλώσεις στελεχών σε τηλεοπτικά πάνελ. Άφηναν να εννοηθεί δηλαδή ότι η θέση περί απόσυρσης της υποψηφιότητας Τασούλα θα λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά από το ζητούμενο να αποκαλυφθούν οι ευθύνες του πρωθυπουργού για την συγκάλυψη. Σε κάθε περίπτωση πάντως η χθεσινή δήλωση Φάμελλου συνιστά αλλαγή πλεύσης.
Η ανασκευαστική δήλωση Γεροβασίλη
Την ίδια στιγμή άλλωστε η Όλγα Γεροβασίλη προχώρησε σε διορθωτική δήλωση μέσα από δύο διευκρινίσεις για «πλημμέλημα» και Τασούλα. Ήδη από το προηγούμενο βράδυ σε συνέντευξή της στο Action 24 είχε εκφράσει το σεβασμό της στην κ. Καρυστιανού και τις οικογένειες των θυμάτων που αγωνίζονται και είχε εξηγήσει τη στάση της. Φαίνεται όμως πως εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση απαιτούσε μια πιο καθαρή δήλωση.
Έτσι σε σχέση με τα περί «πλημμελήματος Τριαντόπουλου) ανέφερε: «Ουδέποτε είπα ότι ο κ. Τριαντόπουλος έκανε πλημμέλημα. Το αντίθετο είπα. Ότι θέλουμε να έρθουν περισσότερα στοιχεία, ώστε να ενισχυθεί η κατηγορία και να πάνε στον φυσικό δικαστή όσοι ευθύνονται για το έγκλημα των Τεμπών. Να μην πέσει κανείς στα μαλακά».
Για τη συμπληρωματική δικογραφία ανέφερε: «Οι σοβαρές δικογραφίες που φτάνουν στη Βουλή, ακόμα και οι συμπληρωματικές, οφείλουν να ανακοινώνονται στην ολομέλεια, γι’ αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και οι ασάφειες του Κανονισμού της Βουλής. Διότι πίσω από τις ασάφειες αυτές δεν ανακοινώθηκαν με το άνοιγμα της Βουλής σοβαρά στοιχεία της δικογραφίας των Τεμπών».
Έτσι υπήρξε μετακίνηση από προηγούμενες τοποθετήσεις ότι δεν υπήρξε απόκρυψη εκ μέρους του Κώστα Τασούλα με βάσει τις ασάφειες του Κανονισμού της Βουλής που δεν υποχρεώνουν σε ανακοίνωση στην Ολομέλεια των συμπληρωματικών δικογραφιών. Η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι ότι πλέον στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη λαμβάνει υπόψη και δίνει έμφαση στο ότι επρόκειτο για σοβαρή δικογραφία και άρα έπρεπε η συγκεκριμένη – και στο εξής όλες οι σοβαρές δικογραφίες ακόμη και οι συμπληρωματικές – να ανακοινωθεί στη Βουλή.
Στην κλειστή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνεδρίασε λίγο αργότερα, μετά την τρίτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ, κατά πληροφορίες ο Σωκράτης Φάμελλος παρείχε στήριξη στην Όλγα Γεροβασίλη αιτιολογώντας τις δηλώσεις της στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου ως αντιπροέδρου της Βουλής.
Ωστόσο κάποιοι είδαν στους χειρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στήριξη εντός, αλλά «άδειασμα» προς τα έξω.
Διαβάστε επίσης:
Την άμεση κλήση του Βασίλη Κικίλια και ενημέρωση για τη Σαντορίνη ζητά το ΠΑΣΟΚ