Ένας χειμερινός μπακλαβάς που συνδυάζει τις γεύσεις των μήλων, της κανέλας και των καρυδιών με υπέροχο τρόπο.
Ετοιμάζεται με τραγανά φύλλα κρούστας, γέμιση καρυδιών και μήλων και ραντίζεται με ένα ελαφρύ σιρόπι από τα στραγγισμένα μήλα και τα μπαχαρικά έτσι ώστε η γεύση του να θυμίζει μηλόπιτα.
Υλικά για τη Συνταγή
1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γραμμάρια)
230 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο (ιδανικά το αλατισμένο)
425 γραμμάρια μήλα (6 μεσαία), ξεφλουδισμένα και τριμμένα
90 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
325 γραμμάρια καρύδια, χοντροτριμμένα
Για το σιρόπι
120 ml υγρό στραγγισμένο από τη γέμιση
100 γραμμάρια ζάχαρη
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/Apple-PIe-Baklava-15-682x1024-1.jpg)
Εκτέλεση
1. Αρχικά, ξεπαγώστε τα φύλλα κρούστας, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
2. Ξεφλουδίστε τα μήλα, αφαιρέστε τους σπόρους και τρίψτε τα στη χοντρή μεριά του τρίφτη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τη μισή ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το μίγμα να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά.
3. Στραγγίστε τα μήλα και κρατήστε στην άκρη το χυμό για το σιρόπι.
4. Στα στραγγισμένα μήλα, ρίξτε τα χοντροτριμμένα καρύδια και την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά.
5. Ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε τον στραγγισμένο χυμό από τα μήλα και την ζάχαρη, φέρτε σε βρασμό και έπειτα σιγοβράστε το σιρόπι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
6. Λιώστε το βούτυρο και με ένα πινέλο καλύψτε τον πάτο ενός μικρού ορθογώνιου ταψιού 22 X 33. Κόψτε τα φύλλα στο ακριβές μέγεθος του σκεύους και κρατήστε τα υγρά κάτω από νωπή πετσέτα. Βουτυρώστε και απλώστε 12 φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο. Σκεπάστε με αυτά τον πάτο του ταψιού και από πάνω απλώστε το 1/3 από τη γέμιση μήλου. Συνεχίστε με άλλα 6 φύλλα από πάνω, βουτυρωμένα κι αυτά και απλώστε το άλλο 1/3 από τη γέμιση. Συνεχίστε τον μπακλαβά με άλλα 6 φύλλα, το τελευταίο 1/3 της γέμισης και τελειώστε με άλλα 12 φύλλα όλα βουτυρωμένα.
7. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε προσεκτικά σε σχήματα της αρεσκείας σας (ρομβοειδή ή τριγωνικά).
8. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αποσύρετε από το φούρνο και όσο είναι ζεστός ο μπακλαβάς, περιχύστε με το κρύο σιρόπι, ώστε να καλυφθεί καλά. Αφήστε το γλυκό να τραβήξει το σιρόπι για 3-4 ώρες τουλάχιστον ή ιδανικά για όλο το βράδυ.
Διαβάστε επίσης:
Βίδες στο φούρνο, με τόνο και αρωματική κόκκινη σάλτσα με ελιές
Μπάρες με πραλίνα φουντουκιού και κραμπλ από νιφάδες βρώμης