Διάχυτη είναι η ανησυχία σε κατοίκους, επισκέπτες και φορείς στη Σαντορίνη για τον χορό των Ρίχτερ που προκάλεσε τη λήψη έκτακτων μέτρων, αλλά και κύμα φυγής από το κυκλαδίτικο νησί.
Μετά τον σεισμό το μεσημέρι της Τρίτης των 5 Ρίχτερ, που είναι το πιο μεγάλο μέγεθος μέχρι στιγμής, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τα μεγέθη θα ανεβούν κι άλλο.
«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία», είπε στο μιλώντας στο Mega o σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
«Συνεχίζεται αυτή η σεισμική ακολουθία με τα ίδια χαρακτηριστικά καθώς από τα 3,5 ρίχτερ φτάσαμε στα 5 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι αν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο», τόνισε. «Ενδεχομένως τα 5 ρίχτερ να είναι ο κύριος σεισμός και θα το ξέρουμε σε δυο 24ωρα», τόνισε ακόμα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Θεωρώ ότι θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη των σεισμών», είπε και υπογράμμισε ότι την Τετάρτη θα είναι έτοιμος με βάση τα σενάρια για τα μεγέθη να περιγράψει τις επιπτώσεις.
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε: «Σαντορίνη-Αμοργός, φτάσαμε το μέγεθος 5,0 προ ολίγου. Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει , θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει».
Λέκκας: «Μικρός ο σεισμός των 5 Ρίχτερ για να είναι ο κύριος»
Την εκτίμηση ότι ο πρώτος σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό «δεν είναι ο κύριος», εξέφρασε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΜEGA δήλωσε ότι «είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος σεισμός». Όπως πρόσθεσε, ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 5,5 ρίχτερ, «ίσως σηματοδοτούσε μια έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας», γεγονός που θα σημαίνει πως θα πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Αθανάσιος Γκανάς: Τα δύο σενάρια για τους σεισμούς – «Δεν είπαμε σε κανέναν να φύγει από το νησί»
Για τα δύο πιθανά σενάρια σχετικά με τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.
Μιλώντας στο Star, ο κ. Γκανάς ανέφερε πως «υπάρχουν δύο σενάρια είμαστε στο τέταρτο 24ωρο, το ένα είναι να πρόκειται για μια σμηνοσειρά ή να είναι προσεισμική ακολουθία, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα από τα δύο».
«Ακόμα υπάρχει μια εξέλιξη και μια κλιμάκωση. Έχουμε μια αρκετά ενεργητική ακολουθία. Μπορεί να φτάσει μέχρι 6 Ρίχτερ, αν γίνει μεγάλος σεισμός. Υπάρχει μια μεγάλη τεκτονική τάφρος χωρίζει την Αμοργό και τη Σαντορίνη από την Αστυπάλαια και την Ανάφη. το 1956 έσπασε ένα μεγάλο ρήγμα μήκους 52 χιλιομέτρων. Το ρήγμα αυτό έφτασε μέχρι τη νήσο Άνυδρο και εκεί σταμάτησε η διάρρηξη».
«Όλη η σεισμικότητα που παρατηρείται τώρα ξεκίνησε από την Καλντέρα το φθινόπωρο, εντάθηκε τον Ιανουάριο και τώρα έχει βγει έξω από την Καλντέρα και έχει βγει προς την Άνυδρο, δεν υπάρχει ενεργοποίηση της Αμοργού».
«Εμείς και η Επιτροπή δεν είπε σε κανέναν να φύγει από το νησί. Εμείς εισηγηθήκαμε μέτρα σε περίπτωση που γίνει μεγάλος σεισμός που θεωρούμε ότι θα υπάρξει τσουνάμι και κατολισθήσεις. Θεωρώ ότι θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή».
Όπου φύγει φύγει με κάθε μέσο
Την ίδια ώρα, αυξημένη παραμένει η κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης, καθώς αρκετοί κάτοικοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν προσωρινά από το νησί λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.
Οι αναχωρήσεις πραγματοποιούνται με κάθε διαθέσιμο μέσο, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Μάλιστα, έντονη είναι η κινητικότητα στο λιμάνι, με ουρές να σχηματίζονται στα εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ οι επιβάτες περιμένουν υπομονετικά να επιβιβαστούν στα πλοία που αναχωρούν με αυξημένη πληρότητα.
Παράλληλα, στο νησί έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης (4/2) και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής «Όλυμπος» για τον συντονισμό των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις σε όλη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν.
Κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία – Έκλεισε το μονοπάτι από κομμάτια βράχων
Κατολίσθηση σημειώθηκε στη διάσημη Κόκκινη Παραλία στην Σαντορίνη. Τμήμα βράχων αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να πέσουν στην παραλία και να κλείσει το μοναδικό μονοπάτι πρόσβασης.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 2.500 σεισμοί έως την 1η Φεβρουαρίου έγιναν στην περιοχή, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Σαντορίνη: Περισσότεροι από 2.500 σεισμοί έως την 1η Φεβρουαρίου
ΠΝΟ: Θέτει θέμα ασφαλείας στα πλοία και συμμετέχει στην 24ωρη απεργία στις 28 /2