Η κυβέρνηση επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση των Τεμπών, ρίχνοντας το βάρος της σε άλλα θέματα της καθημερινότητας για πρώτη φορά ωστόσο αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Το γεγονός αυτό έχει να κάνει εκτός των άλλων και με την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και το κόμμα μετά το αδειασμα που επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του και τους βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής.
Εν τω μεταξύ εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα προς τους υπουργούς του εγκαλώντας τους για αδιαφορία την στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο μεγάλη κρίση της και τους ζήτησε με τον τρόπο του να βάλουν πλάτη.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα έχει εμφανιστεί το μισό υπουργικό συμβούλιο να μιλά για τα Τεμπη και την διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας με λίγα λόγια ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λένε οι συγγενείς και η αντιπολίτευση.
Ωστόσο όπως φαίνεται δεν μπορούν να καταλήξουν ούτε στην κεντρική ιδέα στο αφήγημα το οποίο θα χρησιμοποιήσουν προς την κοινωνία προκειμένου να αναστρέψουν το κλίμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο… θαρραλέοι μίλησαν για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, το οποίο προφανώς ξένισε πολλούς και έτσι ανασύρθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Ο πρώτος που μίλησε γι αυτό το σχέδιο ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επεσήμανε ότι «εξυφαίνεται μεθοδικά ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας πατώντας πάνω στο δικαιολογημένο συναίσθημα της θλίψης και του πένθους που αισθανόμαστε όλοι για το φοβερό αυτό δυστύχημα».
Ακολούθησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σε ομιλία τους ανέφερε ότι: «Είναι αίτημα και απόφαση και της κοινωνίας και της κυβέρνησης να λάμψει η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Αυτή είναι μια απόφαση τιμής στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής συντεταγμένης πολιτείας. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα βγάλουν κομματικά οφέλη από μια επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης κάνουν μεγάλο λάθος. Η σταθερότητα και η πρόοδος είναι το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και αυτό το εγγυόμαστε με την υλοποίηση των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων και την ασφάλεια της Ελλάδας και των Ελλήνων σε μια εποχή αναταράξεων σε όλη την ανθρωπότητα».
Χθες ωστόσο ο υπουργός επικρατείας Ακης Σκέρτσος εμφανίστηκε να επικεντρώνεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού – επιχειρώντας να αποκαταστήσει ενδεχόμενες φθορές στο πρόσωπο του – λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ένας άνθρωπος ειλικρινής, θέλει να παρέχει την εικόνα που έχει κάθε φορά, σε κάθε δεδομένη στιγμή, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία». Και προσέθεσε: «Αυτό από την πλευρά του δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως διάθεση συσκότισης ή παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Αντιθέτως κάνει το καλύτερο που μπορεί για να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης, αλλά και να αποκτήσουμε σύγχρονους σιδηροδρόμους σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές». Εν κατακλείδι, «για μας σημασία έχει να μη μείνει καμιά σκιά αναπάντητη, να απαντηθούν όλες, μα όλες, οι εκδοχές και οι θεωρίες», διαβεβαίωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης επισημαίνοντας ότι πρωθυπουργός «μετέφερε την απάντηση των αρμόδιων φορέων» σχετικά με την τραγωδία, δηλώνοντας πως δεν την υιοθέτησε.
Παράλληλα εξαπέλυσε «πυρά» για τις μομφές σε βάρος της κυβέρνησης για «συγκάλυψη», δηλώνοντας πως η «Δικαιοσύνη ενεργεί ελεύθερη και απρόσκοπτη». «Το να μου λέει κάποιος ότι εγώ εμποδίζω στο συγκεκριμένο θέμα να αποκαλυφθεί η δικαιοσύνη αυτό είναι βαρύ, απαράδεκτο», είπε ο Μάκης Βορίδης, κάνοντας επίσης λόγο για «χυδαία εκμετάλλευση» της τραγωδίας από την αντιπολίτευση.
Αλλά και ο Κώστας Κυρανάκης υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης λέγοντας: «Η κυβέρνηση ήταν που έχοντας κάνει όλα αυτά, ζήτησε να εμπλουτιστεί το συνολικό πόρισμα και με εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί και να κάνεις απόπειρα συγκάλυψης και από την άλλη να βοηθάς και να στελεχώνεις έναν Οργανισμό, ο οποίος αποκαλύπτει την αλήθεια».
Την ίδια ώρα ωστόσο η αποκάλυψη της Real News πως σύμφωνα με το πόρισμα του Πανεπιστημίου της Γάνδης υπήρχαν 3,5 τόνοι εύφλεκτων υγρών στο εμπορικό τρένο, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση καθώς έρχεται λίγο πρίν δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του Πολυτεχνείου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η αναφορά του Αντώνη Σαμάρα ότι “το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη ακούγεται παντού. Η υποκρισία και τα ψέματα οδηγούν σε πολιτική κατρακύλα. Πρέπει να την αποφύγουμε. Και μπορούμε να την αποφύγουμε!» Έρχεται να φέρει νέα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του δεξιού ακροατηρίου εμφανίζεται να ακολουθεί τις κινητοποιήσεις επικρίνοντας ιδιαίτερα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Παπανδρέου: «Το έγκλημα των Τεμπών παραμένει ανοικτή πληγή» – Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση
Κακλαμάνης για τις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή: «Η Βουλή δεν απέκρυψε τίποτα»